Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 6. 12. 2023.

| Društvo

Prosvetari u Nišu zakazali protest zbog zloupotrebe dece u političke svrhe i političkog zapošljavanja

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Protest prosvetara - Niš
Prosvetari ponovo izlaze na protest; foto: S. V.

Zbog toga što su, kažu, suočeni sa brojnim problemima i zloupotrebama u prosveti, među kojima su zloupotreba dece u političke svrhe i političko zapošljavanje, iz Unije Sindikata prosvetnih radnika Niša najavljuju protest za sredu, 13. decembar u 13 sati ispred zgrade Nišavskog upravnog okruga.

minimalac Svi srednjoškolci dobijaju po 10.000 dinara; foto: A. S. Jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara srednjoškolcima bila je okidač da prosvetari ponovo izađu na ulicu. Predsednik Unije Sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da država tom odlukom želi da potkupi mlade pred izbore.

Gotovo svim slojevima društva su podelili neke pare, samo nisu predškolcima jer nemaju koristi, nisu glasači. Nismo mi protiv toga da se deci daju pare, i mi smo roditelji, znamo da treba, ali to se radi na drugačiji, civilizovaniji način. Ne ovako sirovo, providno i perfidno deset dana pred izbore. Mislim da je to sramota i za državu i za decu i roditelje pa i za nas prosvetne radnike. Bacili su nam jednu kosku oko koje ćemo mi sada da se glođemo i svađamo - smatra Ćirić.

Nije ni realno da svi učenici dobiju “nagradu”, ističe Ćirić, jer se tako izjednačavaju problematična i vredna deca.

Veliki je problem što tu nema selekcije - novac će dobiti sva deca, ona koja ne dolaze u školu, disciplinski kažnjavana, loši učenici, čak i Kosta Kecmanović ima pravo na novac. Izjednačavamo tu decu sa onom decom koja su odlična, vredna, idu na takmičenja, imaju uspehe, trude se ili makar dolaze u školu - kaže Vladan Ćirić.

škola školske klupe učionica KOSTA "Politika se meša gde ne bi smela, naročito u školu"; foto: A. Kostić Veliki pritisak na prosvetare je, kako ističu, što oni moraju da prikupljaju i šalju podatke učenika, a to im nije u opisu posla. Da su hteli, mogli su da donesu Uredbu pa da deca svake godine dobijaju taj novac, a ne samo pred izbore, smatraju prosvetari.

Iz Sindikata ističu da protest ne treba da se tumači kao politički, iako je politika ušla u sve pore društva, uključujući i prosvetu, a to je još jedan razlog protesta.

Politika se meša gde ne bi smela, naročito u školu. To se vidi na svakom koraku, počev od zapošljavanja, postavljanja direktora, kadriranja i svega ostalog. Samo unose nemir, nervozu i izazvaju frustraciju kod svih pa i kod prosvetnih radnika - smatra Vladan Ćirić.

Nadaju se da će protestom da trgnu one koji ne razumeju šta se trenutno dešava u školstvu i pozivaju sve prosvetne radnike, decu i roditelje da im se pridruže i zajedno pošalju poruku nadležnima da “odlično vide šta rade i da to nije u redu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cupomoting

    12:42 // 8. 12. 2023.

    Krajnje je vreme da pošaljemo ove sns lopove u prošlost. Dosta je bilo turanije. Do pobede.

  • sramota

    12:27 // 7. 12. 2023.

    danas ako odes u ameriku svicarsku porodice ce da te upoznaju sa drugu zenu radices na takva opasna mesta pa i rat je to isto

    • Svicarac

      23:05 // 7. 12. 2023.

      Samo je svemir i ljudska glupost beskonacna ! Treba da se uvede lektor za komentara .

  • Milja

    11:31 // 7. 12. 2023.

    Problemi u prosveti su ogromni. Sindikalac gresi sto ne govori o problemima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: