Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 29. 9. 2018.

| Društvo

"Prosvetari žive bedno, ali ne štrajkujemo zbog para"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Prosvetari koji štrajkuju će do 4. oktobra, kada se očekuju novi pregovori sa državom, imati skraćene časove, navela u emisiji "15 minuta" Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika, jer na dosadašnjim nije ispunjen njihov jedini zahtev - da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi. Ističe i da je protest u Nišu masovan, jer se odvija u 33 od 40 škola, kao i da ova pobuna nema nikakve veze sa novcem, iako je njihov materijalni položaj bedan.

Arsićeva kaže da je štrajk prosvetara zbog novih platnih grupa i razreda počeo još krajem aprila, te da je celo leto tim sindikata radio, nudio rešenja i pokušavao da pregovara sa Ministarstvom prosvete.

Ipak, to nije "urodilo plodom", pa su morali da nastave i početkom školske godine, ali Arsićeva ističe da njihova pobuna nema nikakve veze sa novcem, već da žele da se oni koji imaju sedmi stepen stručne spreme rasporede u odgovarajuće grupe.

Iako prosvetari ne štrajkuju zbog para, ona pojašnjava da se decenijama unazad prosvetni sistem urušava u svim segmentima.

Ne samo da je materijalni položaj prosvetnih radnika prosto bedan, jako ponižavajući, nego su i drugi neki aspekti u prosvetnom sistemu poremećeni i to je jedna neprekidna borba našeg Sindikata sa Ministarstvom prosvete. Mi se zaista ne bavimo samo materijalnim položajem radnika, nego i drugim pravima radnika u obrazovanju - kaže Arsićeva.

Kaže i da su sindikati koji štrajkuju svojom borbom uštedeli dosta novca državi, nadajući se da će im se on vratiti na ulaganje u neka nastavna sredstva, ali od tog novca, dodaje, nisu videli ništa i neprekidno im govore kako za njih para nema.

Ipak, oni smatraju da novca ima, a da bi Ministarstvu prosvete pokazali da su spremni na kompromis i da pare nisu razlog za protest, odrekli su se koeficijenta koji bi im pripao kada pređu u viši platni razred koji traže.

Grupa i razred u koji smo svrstani ima koeficijent ua 0,02 manji, od tog koji mi tražimo. U novcu to je oko 286 dinara po profesoru, po jednoj plati. Mi smo se na pregovorima odrekli tog novca. To je nekih 150 miliona uštede u budžetu ako se mi toga odreknemo i mi smo se odrekli - ističe Arsićeva.

Međutim, njihov zahtev ni nakon toga nije prihvaćen, dodaje, ali je Ministarstvo obećalo da će to preneti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) koji je u Srbiji i da će konačna odluka biti doneta 4. oktobra.

Arsićeva napominje i da je u prosveti oko 87 % visokoobrazovanih ljudi, intelektualaca, onih koji misle svojom glavom i ne saginju se, a to je, kako kaže, velika opasnost za sistem i državu.

Tako da je njima uvek bezbednije da tu veliku grupu intelektualaca oni nekako drže po strani, da ih nekako drže pod kontrolom, jer to je jedna snaga koje se oni najviše boje - dodaje Arsićeva.

Kako danas žive prosvetni radnici, zbog čega sve škole u Nišu nisu u štrajku, da li đaci "ispaštaju" zbog skraćenih časova, kako izgledaju pregovori sa Ministarstvom prosvete i da li očekuju da se njihovi zahtevi ispune, pogledajte u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja-milioniti nastavak

    13:24 // 6. 10. 2018.

    Jos milion stvari imam u korist profesora i pored toga sto sam do skoro sedela u skolskim klupama, i pored toga sto sada studiram.
    Nemojte napadati profesore nego ih podrzite. Zasluzuju vecu platu u svakom pogledu, zasluzuju bolji standar i u skoli i van nje, jer obrazovni sistem predstavlja nase drustvo. A dok do promene ne dodje-odvedite decu u pozoriste, bioskop, u neku knjizaru ili galeriju.

  • Ja- nastavak

    13:20 // 6. 10. 2018.

    Deca nemaju potrebu za citanjem, niste im to usadili kod kuce, pa su isti ti profesori prinudjeni da obradjuju delo sa 5-6 ucenika. Ja prva nisam razumela matematiku, Boze moj uzimala sam casove, vise sam talentovana za neke druge nauke. Gledajte decu kako sa 1 svescicom i olovkom idu u skolu. A ovde kritikujte profesore sto ne mogu nicemu da ih nauce, potrebno je obostrano interesovanje.Skontajte

  • Ja-nastavak

    13:14 // 6. 10. 2018.

    Izazvano je nevaspitanjem i vaspitanjem dece.
    Desilo mi se da nisam ni odgovarala jer sam bila KUTLURNA I VASPITANA- nisam se svadjala kao vasa deca. Shvatite da su prosvetni radnici danas nemocni., da roditelji podrzavaju decu u bezanju sa casova, pravdaju, da deca danas ne uceee, da su nevaspitana, da se izivljavaju nad profesorima. Potrebno je kucno vaspitanje a ne samo vaspitanje u skoli,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: