Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 4. 12. 2014.

| Društvo

Prosvetni radnici: moguća obustava nastave

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Skola-tabla.JPG
Treća nedelja štrajka prosvetara

Štrajk prosvetara, koji je 17. novembra počeo skraćenjem časova, mogao bi da preraste u obustavu rada u školama, rečeno je u Nišu na tribini posvećenoj problemima u obrazovnom sistemu.

Predstavnici sva 4 reprezentativna sindikata rekli su da ozbiljno razmatraju radikalizaciju štrajka ako ne dođe do napretka u pregovorima sa resornim ministarstvima.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević rekao je novinarima u Nišu da je moguće i da đaci na polugođu ostanu neocenjeni jer profesori možda neće imati vremena da ispitaju đake.

Ni jednog trenutka, dok se naši zahtevi ne ispune, ne pomišljamo o prekidu štrajka koji, ako se sve nastavi kako je sada, može da bude samo radikalniji. To može da bude potpuna obustava rada, ali je znak pitanja i kada je reč o regularnom završetku prvog i početku drugog polugodišta - rekao je Matijević.

Dodaje da su pregovori sa predstavnicima Ministarstva prosvete u toku i da je kolektivni ugovor tema koja je sledeća na redu, ali da dogovori nemaju ishoda jer sastancima ne prisustvuju predstavnici Ministarstva finansija.

Podsetimo, razlozi za štrajk su najavljeno smanjenje plata profesorima i nastavnicima, ali i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Prema podacima predstavnika Unije sindikata u Nišu, u tom gradu su se štrajku, uz poštovanje minimuma procesa rada koji je počeo pre dve i po nedelje, priključile 34 škole, a u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu štrajkuje 69 od ukupno 119 škola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane

    20:12 // 7. 12. 2014.

    Sta li lupas.Deca trpe jer neko sistematski unistava prosvetu,a ovi se bune opravdano jer ocigledno je lose.Mislis da neko gleda nekog ko strajkuje"pod sator".I treba da radikalizuju i ne samo oni.

  • Oscar Pitagor

    13:39 // 6. 12. 2014.

    Лековит модел: Држава плаћа приватним школама 80% од цене коју плаћа по ученику државним школама.Приватна школа може да наплаћује школарину али не мора. У држ.школама ће остати само шкарт и баласт.

  • Oscar Pitagor

    13:26 // 6. 12. 2014.

    Максимално годишње 650 часова од коијих сваки траје ефективно по 35 мин. То је макс-380 сати ефективног рада годишње.Бруто плата око 750.000. Сат рада око 2000 дин.Шта деца добијају? Упутства за кући.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: