Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:01, 12. 2. 2018.

| Društvo

Protest Vranjanaca zbog odluke o hvatanju napuštenih pasa

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
hvatanje psi lutalice foto aleksandar kostic
Zaštitari smatraju da se novac građana drukčije mogao iskoristiti za rešavanje problema; Ilustracija; foto: A.K.

Zbog odluke da se iz gradskog budžeta privatnoj firmi za hvatanje, transport i smeštaj napuštenih pasa plati 4,5 miliona dinara, umesto da se sve organizuje na lokalnom nivou i sačuva novac građana, ljubitelji, ali i brojna udruženja i organizacije za zaštitu životinja protestovaće u utorak u podne ispred Gradske uprave u Vranju.

U saopštenju se navodi da je ovaj poslednji potez gradske vlasti samo još jedan u nizu loših postupaka na koji se grad Vranje godinama unazad bavio pitanjem napuštenih pasa, površno i van zakonskih okvira, trošeći javni novac namenjen za njihovo zbrinjavanje, neplanski i nesvrsishodno.

Smatramo da bi prihvatanje predloga civilnog sektora nesumnjivo doprinelo smanjenju troškova i u domenu zbrinjavanja napuštenih i u delu plaćanja milionskih odštetnih zahteva za ujede i otvorilo bi put za pomoć od strane mnogobrojnih donatora - navodi se u saopštenju.

Udruženja i organizacije podsećaju da je Grad formirao službu zoohigijene u okviru JKP Komrad, kako to nalaže Zakon o veterinarstvu, ali nije izgradio prihvatilište lokalne samouprave gde bi se napuštene životinje zbrinjavale, već je u tu svrhu korišćen objekat prihvatilišta Veterinarske stanice Vranje, čak i, kako navode, onda kada taj objekat nije bio registrovan pri Upravi za veterinu.

U septembru 2017. godine, navode zaštitari, Gradsko veće donelo je Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Vranja u kome je, između ostalog, potvrdilo da služba zoohigijene poseduje i dovoljan broj zaposlenih, a i opremu za obavljanje zoohigijenskih poslova.

Umesto da sa organizacijama civilnog društva napravi kvalitetan plan sterilizacije i kastracije životinja kod vranjskih veterinara nakon hvatanja od strane lokalne zoohigijenske službe i istovremeno radi na izgradnji prihvatilišta, Grad je odlučio da u 2018. godini 4,5 miliona dinara plati privatnoj firmi "Avenija MB" na ime usluga hvatanja, transporta i smeštaja pasa. Konkursna dokumentacija i tehnički uslovi u njoj bila je takva da je odmah bilo jasno da se ova javna nabavka sprema za poznatog ponuđača - smatraju zaštitari.

Zbog svega ovoga oni smatraju da su prinuđeni da organizuju protest, u želji da zaštite životinje i skrenu pažnju građanima kako se njihov novac troši.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    09:32 // 13. 2. 2018.

    Za te pare su mogli azil da naprave..

  • Teta

    08:09 // 13. 2. 2018.

    Imam 60 godina i celog zivota imam pse. Svako ko voli zivotinje neka ih voli kod svoje kuce i da ih tamo hrani i cisti od parazita i vakcinise i sterilise a ne da im baca u strogom centru grada picu koju psi uglavnom i ne pojedu jer su puni parazita.

  • coveculjak

    07:21 // 13. 2. 2018.

    Pazite se ljudi, dzukele se brane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: