Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 5. 7. 2021.

| Društvo

Protest advokata u Nišu zbog autentičnih tumačenja zakona na štetu građana

Autor:M. Milojević Kostić i T. TasićIzvor:Južne vesti
protest
Glavna poruka skupa je da zakoni ne smeju da se donose preko noći; foto: T. T.

Zbog najave i predloga za autentično tumačenje Zakona kojim se omogućava da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao i da zatraže reviziju starih postupaka, čime bi građani morali da vrate sve što im je banka neosnovano uzela, kao i troškove sudskih postupaka advokati u Nišu su preko puta zgrade Suda u parku protestom iskazali nezadovoljstvo. Iako je u međuvremenu Skupština odustala od predloga, glavna poruka skupa bila je da zakoni ne smeju da se donose preko noći, već da za to postoji određena procedura.

Zbog najavljene sednice advokati u Nišu pridružili su se protestu kolegama širom Srbije. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo prvobitno je sazvao je sastanak za danas, a na dnevnom redu trebalo je da se nađu autentična tumačenja odredbi Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Da će ovi predlozi biti povučeni najavio je narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović na Tviteru, ali nema zvanične potvrde. Međutim, predsednica Zajednice advokata u Nišu Biljana Branković je na protestu istakla da je Skupština Srbije ipak odustala od predloga novog tumačenja Zakona.

Glavna poruka advokata branimo ljudska prava, branimo građane od bankarskog lobija. Ovo je jedno protestno okupljanje, mada pretpostavljam, kao što i vi znate, predlagači su povukli predlog za donošenje autentčnog tumačenja – navela je Brankovićeva.

Da je predlog hipotetički odobren kaže da bi svi pravosnažni okončani postupci u korist građana mogli da se ponove, građani koji su primili novac morali bi naknadno da vrate, a bankarski predmeti koji su u toku bili bi na osnovu ovakvog autentičnog zahteva odbijani, odnosno Sud bi morao i da donosi presude kojima odbijaju tužbene zahteve.

Iako je predlog autentičnog tumačenja Zakona povučen, Brankovićeva kaže da skup predstavlja određenu poruku.

Pre svega Narodnoj Skupštini i svim poslanicima da se zakoni ne mogu menjati na ovaj način, za promenu zakona psotoji procedura, a menjanje pojedinih zakona, ppjedinih odredbi preko noći, to nije moguće...Da nikome više ne padne na pamet da na ovakv način, preko noći, pokušava da promeni zakon – dodala je.

Inače, protiv ovakvog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga ustala je i Advokatska komora Srbije. U saopštenju su naveli da najoštije osuđuju najavljeni predlog, kao i da je u pitanju pokušaj "silovanja prava".

advokati Protest ispred suda; foto: T. T.Advokatica i predsednica Zajednice advokata Niš Biljana Branković rekla je ranije za Južne vesti da se sve dešava u trenutku pokušaja da se bazični Zakon o parničnom postupku izmeni po kratkom postupku u korist pojedinih grupa, a na štetu svih građana i da advokati iz Niša smatraju da se na taj način pravosudni sistem urušava.

Kako kaže, to je samo početak jer će i svi postupci koji su pravosnaženo okončani, na osnovu takvog usvojenog tumačenja, moći da trpe reviziju, a onda će banke, pozivajući se na tumačenje, tražiti sve nazad, pa će oni koji su naplatili od banke vratiti sve, a moraće da plate i sudske troškove.

Brankovićeva kaže da je advokatura poslednja brana u zaštiti ljudskih prava, a okupljanje je način da se uputi apel nadležnim državnim institucijama da Zakoni ne smeju da se menjaju na taj način i da advokatura mora da učestvuje u izmeni zakona, kao i postavljanju pitanja da li ih uopšte treba menjati i koji su razlozi za to.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolega

    18:06 // 7. 7. 2021.

    Da li je na protestima žarićka. Džuna i đuka?????

  • Milos

    14:42 // 6. 7. 2021.

    Pazite ovo, poslanici koji su tu da predstavljaju narod i rade u njihovom interesu, krenuli da suruju sa bankama i da ih brane od "advokata krvopija"!
    Ha!

  • Jovan

    21:55 // 5. 7. 2021.

    Advokati su najvece zlo naseg drustva.

    • Zlobnik

      16:38 // 6. 7. 2021.

      @Jovan : Nema sikiracija , kad' imaš 900€ prosečne plate.... 2158.godine.
      I meni su "sumljivi" advokati !
      Cepaj sok - na ovu žegu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: