Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 30. 10. 2023.

| Društvo

Protest ispred Gradske kuće: Ovo nije borba radnika, ovo je borba za Dečiji kulturni centar

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20231030_145625
Čekaju na ispunjenje dva zahteva; foto: JV/T. T.

Dečiji kulturni centar je temelj i baza kulturnog obrazovanja hiljadama generacija unazad - smatraju zaposleni koji su još jednom protestvovali ispred Gradske kuće zbog odluke da se njihova ustanova spoji sa "Divljanom". Poručuju da će protastvovati i u narednim danima, sve dok skupštinska odluka ne bude povučena. U suprotnom, kažu, sledi radikalizacija.

Transparenti sa natpisima "Deca imaju pravo na kulturu" i "šifra 90.04" ponovo su danas bili istaknuti na samom ulazu u Grdsku kuću gde se okupilo na desetine radnika Dečijeg kulturnog centra. IMG_20231030_131444 Traže da im se šifra 90.04 vrati; foto: JV/T. T.

Osim povlačenja skupštinske odluke o spajajnju dve ustanove, zahtevaju vraćanje šifre Dečijem kulturnom centuru kako bi neometano mogli da obavljaju svoje aktivnosti, organizuju manifestacije, tribine i ostale kulturne događaje.

Marija Cvetković, predstavnik radnika Dečijeg kulturnog centra, kaže da su u protekle dve godine pokušavali da vode mirne dijaloge i da na konstruktivan način dobiju rešenje za obe ustanove, ali kako do toga nije došlo, primorani su da skrenu pažnju javnosti i u narednim danima.

Mi uvek stremimo dijalogu i uvek stremimo dogovoru, ali nismo naišli na drugu stranu koja će biti spremna da pregovara. Nakon tih konstruktivnih sastanaka bili smo isključeni iz svakog narednog i to je do danas tako - kaže Cvetković.

Podršku zaposlenima dalo je i nekoliko roditelja koji su došli sa svojom decom, a jedna od njih, Svetlana Perunović Jović smatra da je spajajne dve ustanove nedopustivo.

Ja sam inače pravnik i prilično sam se razičarala u pravdu, jer n svakom koraku u Nišu srećem ovakve primere. Mi smo tu da ih podržimo i nadam se da će ovo da uspe da neće doći do toga što su naumili, ne gubim nadu i mislim da bi trebalo malo a se razmili o sve mu onome što su prdložili - kaže majka dečaka.

Ukoliko gradska vlast zanemari proteste kojih će biti i u narednim danima, okupljeni kažu da će ih radikalizovati, a da to do danas nisu činili, jer ne žele da deci uskrate kulturne aktivnosti.

Podsetimo, zaposleni su ranije istakli da u periodu dok su Dečiji kulturni centar i “Divljana” bili spojeni šest meseci nisu primili platu i da su teško funkcionisali. Takođe, apelovali su na Grad da mora da bude ponosan na najstariji Dečiji centar u Srbiji, da on mora da ostane “najlepše mesto za odrastanje dece” i da deca sa juga i iz Niša imaju pravo na kulturu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    21:37 // 1. 11. 2023.

    Aleksinac nista bolje nije prosao. Ugasili pozoriste i spojili sa Centrom za kulturu. Tim postupkom su unistili ustanovu, nepismeni kadrovi SNS-a. Mi smo se 2003. Izborili da osamostalimo ustanovu i da ona dostigne svoj vrhunac u radu. Omladino sto dalje iz Srbije. Zemlja koja nema kulturu i ne postuje uspehe, sto dalje iz nje.

  • Mira

    17:10 // 31. 10. 2023.

    Strajk prestaje istog momenta kad grad posalje finansijsku inspekciju i i službu za privredni kriminal u u centar

  • Božidar

    15:55 // 31. 10. 2023.

    Ništa nećete da postignete, ako ne blokirate neku ulicu, ali u skladu sa najvišim (belo)svetskim i evropskim standardima, kako reče jedan od organizatora protesta u Brzom brodu. Zato napred i ne gledajte unazad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: