Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 24. 10. 2012.

| Društvo

Protest komunalaca i u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
komunalci.jpg
Protest komunalaca u centru grada

Radnici većine niških komunalnih preduzeća protestovali su danas u centru grada zbog smanjenja plata.

Zakon o maksimalnim zaradama, kako kažu komunalci, najviše je pogodio radnike. Zbog toga su na nivou cele Srbije radnici komunalnih preduzeća organizovali proteste.

Na Trgu kralja Milana radnici Vodovoda, Toplane, Medijane, Niš stana i drugih preduzeća izrazili su svoje nezadovoljstvo izmenama zakona i naglasili da ukoliko protesti ne urode plodom, najverovatnije sledi obustava rada komunalnih službi. komunalci

- Nama je jasna želja Vlade Republike Srbije da u javnim sektorima koji imaju veća primanja ograniče zaradu, ali ovim zakonom su oni zakačili najniže kategorije u komunalnoj delatnosti kao što su čistačce, kafe-kuvarice I vozači – rekao je Nebojša Petrović, predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata.

Kako je pojasnio Petrović primenom ovog zakona određene kategorije zaposlenih imaće mesečne zarade ispod 20.000 dinara.

- U Nišu u komunalnim preduzećima prosek je oko 27.000, ima i iznad i ispod toga. Sada bi trebalo ako kafe-kuvarica ima 22.000 dinara zaradu da joj se smanji na 18.400 dinara – rekao je Petrović.

Komunalci ističu da Zakon o maksimalnim zaradama sagledava sva komunalna preduzeća kao direktne korisnike budžeta, što kako kaže nije tačno, jer ova preduzeća imaju svoje prihode.

Okupljeni radnici su naglasili da će dalji koraci biti u dogovoru sa kolegama iz čitave Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • srba

    11:37 // 25. 10. 2012.

    lopovska banda, zasto se ne smanji ministrima plata ?

  • Žalosno

    19:45 // 24. 10. 2012.

    Žalosno je što protest tv5 izaziva veću pažnju i podršku nego li ovih mučenika !Na žalost ovi ljudi nikome nisu potrebni za razliku od onih koji su se do juče na televiziji lizali sa onima zbog kojih su ovi na ulici !

  • Dragan Jovanovic

    16:58 // 24. 10. 2012.

    Lako je naivne radnike i kafe kuvarice isterati na ulicu. Koliko ja znam, niko ne moze da primi platu ispod minimalca, a on je 20.010,00 dinara. Tako da ne znam koji idiot prica o tome da ce neki radnici primiti platu ispod te zagarantovane. Ali zato ogranicenje plata lupa direktore i rukovodioce po glavi jer su oni odaaaavno probili sve limite. To sto oni deo svoje plate"dobrovoljno" uplacuju strankama koje su ih na ta mesta postavile to je njihov problem.Ali je cinjenica ono sto je prethodni komentar konstatovao. U gradu gde je tesko doci do bilo kakvog posla, mislim da bi i na te umanjene plate zelelo da dodje bar nekoliko hiljada gradjana.
    Sta da se radi. Ponuda i potraznja.

    • Cici mici

      00:43 // 25. 10. 2012.

      Lepo je to što ti misliš da znaaš ali tvoje znanje je krhko do onomad svi ispod SSS u zdravstvu su bili do 40000 ispod minimalca...nije braći iz vrha gadno da drpa čistačice ...nisu oni uopšte gadljivi na ma čije pare

    • dragan

      07:31 // 26. 10. 2012.

      Pa sto rade za tako male pare,neka daju otkaz i odu kuci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: