Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:10, 25. 12. 2010.

| Društvo

Protest manjinskih akcionara "Balkana" u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Manjinski akcionari Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća Balkan i predsednik Skupštine grada Živojin Stefanović zatražili su na protestu ispred zatvorenog hotela Beograd u Leskovcu raskid kupoprodajnog ugovora sa većinskim vlasnikom iz Beograda.

- Ukinuta je osnovna delatnost Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća Balkan i grad je ostao bez značajnih ugostiteljskih i smeštajnih kapaciteta – istakao je Živojin Stefanović, predsednbik Skupštine grada ispred hotela Beograd, uz naglasak da nikome u gradu, pa ni njemu nije jasno ko je zapravo većinski vlasnik ovog nekada izuzetno uspešnog kolektiva.

Stefanović je podvukao da je u vreme prodaje jasno stavljeno do znanja da je novi vlasnik ,,Verano’’, što je u vidu reklame bilo vidljivo na hotelu Beograd, ali sada se čini da je vlasnik BBC Invest Beograd, odnosno istoimena firma sa sedištem u Leskovcu.

- Meni su rekli u Beogradu da oko ovog pitanja "ne talasam", jer ima pritisaka iz glavnog grada, a istovremeno nadležni državni organi ne preduzimaju ništa da se stanje promeni – ističe Stefanović.

HUP Balkan je prodat 2006. godine za 82 miliona dinara i u to vreme u kolektivu je bilo 296 radnika, sada je ostalo njih petoro i svi objekti ove firme su – zatvoreni.

- Jasno je svima da hoteli Balkan i Dubočica predstavljaju ružnu sliku Leskovca, mogu da posluže za snimanje filmova strave i užasa i zato tražim od lokalne samouprave da ove objekte proglasi opasnim po život i zdravlje stanovnika Leskovca – veli Stefanović, uz ocenu da je većinski vlasnik stavio pod hipoterku hotel Dubočica za vrednost od 500 hiljada evra 2007. godine, a zna se da je taj objekat pod zaštitom države, jer je spomenik kulture i svojevremeno je nacionalizovan, a nacionalni restoran Kozara izdat je u zakup i tu se prodaju hemijski proizvodi.

Po Stefanovićevoj oceni, postoje brojne nepravilnosti oko obaveznih investicija, jer za tu namenu nije uložen ni dinar, a nabavljen je jedan agregat, koji je leskovačka tekstilna industrija Zele Veljković prodala Metalprometu iz Niša za 1,3 miliona dinara, a vlasnik "Balkana" je, kako tvrde, taj isti agregat otkupio za 16,5 miliona dinara.

- Pozivan sve državne i sudske organe da se uključe u akciju, jer do sada ništa nisu uradili da se ispitaju zahtevi manjinskih akcionara o nezakonitom poslovanju Balkana, o ulaganjima i stanjem njihove imovine, a ako se dokaže da ima kriminalnih radnji, ugovor treba raskinuti – naglasio je Stefanović.

HUP Balkan, prema podacima iz evidencije u trenutku promene svojinskih odnosa, imao je 24 objekta, sada je pod hipotekom tzv. prvoga reda, sedam objekata, a od 31. novembra "Balkan" se nalazi na spisku Narodne banke Srbije za stečaj zbog toga što nije izmirivao milionske obaveze duže od dve godine.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: