Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 7. 4. 2015.

| Društvo

Protest proizvođača duvana zbog izmenjene presude

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
duvanci
Proizvođači duvana ispred Apelacionog suda

Duvandžije sa juga Srbije protestovale su ispred Apelacionog suda u Nišu, jer im je presuda preinačena i oni sada moraju da isporuče duvan, vrate mašine kompaniji “Filip Moris” i plate sudske troškove veće od pola miliona dinara.

Vrhovni kasacioni sud je tražio od Apelacionog da se ponovo izjasni o presudi, iako je prvobitna odluka išla u korist proizvođača koji su tvrdili da “Filip Moris” nije mogao jednostrano da raskine ugovore sa njima koji su potpisani na 10 godina.

Dok su iz fabrike duvana to uradili pod obrazloženjem da proizvođači nisu ispunjavali ugovorne obaveze, duvandžije kažu da su dobijali zaraženo seme.

Institut je potvrdio da je to seme nedeklarisano. Inspektori su potvrdili da su hemijska sredstva koja nam je davala fabrika duvana loša i da im je istekao rok. U kupoprodajnom ugovoru piše da proizvodnja nije mogla da bude prekinuta do 2008. godine. Ne znam šta više treba da damo ovom sudu kao dokaze da mi nismo sami sebe uništili - kaže proizvođač Miroljub Rakić.

duvanci Rakić sa novinarimaUdruženje proizvođača duvana okuplja poljoprivrednike iz Niša, Leskovca, Žitkovca i Bojnika. Rakić kaže da je sa oko 1.000 njih ugovor nezakonito raskinut 2006. godine i da je to potvrdio Vrhovni kasacioni sud, ali da Apelacioni nije ispoštovao ove odluke, niti odluke svog Građanskog odeljenja.

Zbog ovakve nedoslednosti, proizvođačima duvana južne Srbije se uskraćuje pravo na pošteno suđenje i na jednak pristup sudu. Prednost se daje multinacionalnoj kompaniji koja odbija da sa proizvođačima duvana zaključuje jednogodišnje ugovore čime im ugrožava egzistenciju jer je ova proizvodnja njima jedini izvor prihoda i za tu proizvodnju su se zadužili mehanizacijom - izjavio je Nebojša Milić jedan od organizatora protesta.

Proizvođači kažu da će se obratiti i ministru pravde NIkoli Selakoviću i nadaju se da će on preispitati rad Apelacionog suda u Nišu. U suprotnom, najavljuju blokadu puteva i proteste ispred resornog ministarstva i Vlade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    09:19 // 8. 4. 2015.

    Samo se moze reci ‪"#‎jeffwecan"! Pogledajte, pa sudite sami. https://www.youtube.com/watch?v=6UsHHOCH4q8

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: