Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 12. 10. 2022.

| Društvo

Protest protiv “Oka sokolovog” ispred Gradske kuće u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
oko sokolovo
U petak od 18 sati; ilustracija; foto: T. R.

Nezadovoljni time kako funkcioniše Oko sokolovo u Nišu, građani najavljuju protest za petak, 14. oktobar od 18 sati ispred Gradske kuće. Traže da se reši problem koji imaju vlasnici lokala i dostavna vozila, ali i da sistem ne kažnjava vozače u situacijama poput onih kada stanu da bi otključali garažu ili kapiju.

Gradska kuća u Nišu Okupljanje ispred Gradske kuće; ilustracija; foto: JV / Ljubica JocićPoziv na protest građani dele preko društvenih mreža. Ističu da će skup prijaviti policiji i da će protestovati mirno, sa željom da ih neko sasluša.

Od toga da se potpuno ukine Oko sokolovo nema ništa, toga smo svesni, jer je uloženo previše para u sve to, ali tražimo da se to drugačije uredi i da drugačije funkcioniše - objašnjava Nišlija.

Prema njegovim rečima, problem se tiče svih vozača u Nišu za koje Oko sokolovo “nema strpljenja” i kojima piše kazne, bez obzira na okolnosti.

Ljudi stanu da otvore kapiju ili da otključaju garažu da bi mogli da ubace auto unutra i onda im stigne kazna. Ne možemo da stanemo 500 metara od kuće, na neki parking, da dođemo da otvorimo, pa da se vraćamo po auto - priča građanin.

Jedan od glavnih zahteva je I da se reši problem koji imaju preduzetnici jer, kako kaže jedan od njih, ne mogu da se parkiraju ili zaustave ispred svojih lokala.

Meni su rekli da ne mogu ispred firme da se zaustavljam i parkiram, ali ako platim 165.000 po parking mestu, oni će da iscrtaju žuto i da to bude za potrebe moje firme. Dakle, isti prostor, isto sve, samo treba da dam pare, a to mi ne pada na pamet. Da je reč o 5.000 ili 6.000 dinara mesečno, bilo bi u redu. Tražimo samo da imamo neku olakšicu, kad već plaćamo porez, da možemo da radimo - žali se vlasnik lokala.

Podsetimo, dva vozila sistema Oko sokolovo, plaćena oko 9,3 miliona dinara, na ulicama Niša su od jula ove godine. Tokom prvih mesec dana vozači su dobijali samo opomene, a zatim i kazne koje kontrolori JKP Parking servis više ne ostavljaju na šoferšajbnama, već stižu onlajn.

Jedna od promena je i što osobe sa invaliditetom više ne mogu besplatno da ostave automobil na bilo kom parking mestu, već samo na onima koja su za njih obeležena.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je da bi do kraja godine u Niš trebalo da stigne i Zeleni pauk, koji će uklanjati vozila parkirana na zelenim površinama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Msmm

    07:33 // 14. 10. 2022.

    A samo da pitam za dve Škode što su svaki dan po ceo dan parkirane na trotoaru ispred ulaza u Sup, tik ispred pešačkog, koliko im je kazni stiglo? Dakle, na trotoaru, a ne na žutom obeleženom mestu negde tu oko celog bloka gde je sup.

  • Zoran

    18:58 // 13. 10. 2022.

    Koga ima u 18 časova u Gradskoj kući?

  • Naissus

    17:55 // 13. 10. 2022.

    Kad smo se mi (taksisti) bunili protiv tog istog sistema, mnogi komentatori odavde su nas prozivali i pljuvali. Govorili ste da je Zakon isti za sve. Pa? Sta je sada bilo?? Zaigrala mecka i pred vasom kucom pa ste resili da se bunite .... cisto srpska posla

    • aca

      21:14 // 13. 10. 2022.

      Bunili i prodali se prvi.

    • Msmm

      09:10 // 14. 10. 2022.

      Vi taksisti ste posebna dimenzija sa tim parkiranjem na desnoj traci gde god vam se ćefne, u sred špica. Kao mušterija vam rekla da stanete tu na sva 4. Da vam mušterija kaže da skočite sa Ambasadora, da li bi to uradili?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: