Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 17. 7. 2022.

| Društvo

Protest protiv azila sutra ispred Opštine Gadžin Han, dolaze i društva za zaštitu životinja

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
azil niš
Protiv azila i udruženja i meštani Duge Poljane i opozicija; ilustracija; foto: Zlatko Nečevski

Meštani sela Duga Poljana protestovaće zbog najavljenog azila za pse u ponedeljak, 18. jula, od 15 sati, ispred zgrade Opštine Gadžin Han, a pridružiće im se i članovi društava za zaštitu životinja. Osim Pokreta Dveri, njih je podržao i Pokret slobodnih građana, odakle poručuju da takav azil ne bi bio u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Pas izujedao vaspitačicu Protest u 15 sati; foto: Vanja KeserŽitelji su pre nekoliko dana najavili protest jer ne žele azil za napuštene životinje u svom selu. Sada potvrđuju da će ga i održati, dan pre sednice komisije koja u utorak treba da odluči da li će usvojiti sporne izmene i dopune prostornog plana Gadžinog Hana.

Stanovnik Duge Poljane Goran Živadinović kaže da će protest biti miran i da neće blokirati saobraćaj, ali očekuje veliki broj ljudi.

To je miran protest upozorenja. Nećemo ništa radikalizovati, nema potrebe za tim. Uradićemo kako je najbolje za sve i bićemo korektni prema ljudima koji i ne znaju šta to znači. Trajaće najviše sat vremena. Videćemo ko će se obratiti. Iz društava za zaštitu životinja su najavili dolazak i pozvali svoje članove - navodi on.

azil niš poster Udruženja septembra pokrenula i kampanju protiv azila; foto: J. I. Tanja Vidergar iz Zavoda Pit za Južne vesti potvrđuje da će članovi tog, ali i drugih udruženja za zaštitu životinja doći i takođe protestovati protiv najavljenog azila.

Kao udruženje za zaštitu životinja protivimo se ovakvoj odluci i izgradnji jer smatramo da će ovakvim smeštajem pasa biti narušena njihova dobrobit. Pozivamo vas da se tog dana okupimo u što većem broju i zajedno sa meštanima Gadžinog Hana izrazimo nezadovoljstvo i protivljenje ovakvoj odluci - poručuje Vidergar.

Nakon Dveri, i iz Pokreta slobodnih građana ističu da su protiv izgradnje prihvatilišta i smatraju da ono neće ispuniti uslove za zaštitu dobrobiti životinja u pogledu prostora, tretmana i brige o zdravlju pasa, pa i oni podržavaju meštane koji će protestovati.

U tom mestu postoje problemi sa vodom i nema kanalizacije. Ono što takođe predstavlja veliki problem jeste da to selo nema veterinara, pa se postavlja pitanja ko bi sve te pse lečio - navode iz PSG-a.

Tvrde da takvi masovni azili ne postoje nigde u Evropi i kako bi se smanjio broj pasa na ulicama, kažu, novac treba preusmeriti za čipovanje i sterilizaciju vlasničkih i nevlasničkih pasa.

psi lutalice niš Dveri i PSG takođe protiv prihvatilišta; foto: JVTakođe, apeluju na nadležne da obrate više pažnje na nesavesne vlasnike i zaključuju da bi azil kakav je najavljen vrlo brzo bio popunjen i da bi na ulicama Niša ponovo bio veliki broj životinja.

Podsetimo, meštani Duge Poljane ranije su naveli tri ključna razloga zbog kojih ne žele azil - smatraju da bi on opustošio selo jer bi došao do samog centra i obuhvatio neke kuće, da bi imali dodatne probleme sa vodom i da bi bila posečena više od 50 godina stara borova i hrastova šuma.

Sa druge strane, iz udruženja već mesecima upozoravaju da azil neće rešiti problem pasa i mačaka na ulicama i da će životinje tamo živeti u jako lošim uslovima. Septembra prošle godine pokrenuli su i kampanju “Logor za pse nije rešenje”. Iz Grada su im odgovorili da time skreću Niš sa evropskog puta i da im je reakcija preuranjena jer je još uvek samo reč o ideji.

Podsetimo, nadležni u Nišu do sada su pominjali više lokacija za azil - od prostora oko niškog zatvora do okoline Svrljiga. Međutim, avgusta prošle godine odlučeno je da to bude prostor veličine 11 hektara kod Gadžinog Hana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Taško

    23:15 // 17. 7. 2022.

    Ti koji protestuju su već udomili čopore pasa i mačaka ali dok je VAS botova nema pomoći ni za ljude a kamo li za jadne napuštene životinje.

  • Zlobnik II

    22:09 // 17. 7. 2022.

    Bolje kučiči da se čuvaju nego jagnjići...
    Ima se naviknemo k'o Kinezi , na nj'i !
    Ako ih ne izvozimo u Kinu , k'o pileće nogice ! Ima gi zatrpamo k'o Bitolsko mogare s' drva !

  • Aca

    21:14 // 17. 7. 2022.

    Naravno da ce udruzenja da protestuju,kako bi inace zaradjivali na te jadne zivotinje ako ih azil pokupi,ipak je veliki novac u pitanju!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: