Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 9. 9. 2022.

| Društvo

Protest protiv izgradnje dalekovoda u niškom naselju Brzi Brod

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
struja dalekovodi
U nedelju u 17:30; Ilustracija; foto: A. Kostić

Zabrinuti za bezbednost i zbog zračenja, žitelji Brzog Broda protestovaće protiv izgradnje dalekovoda u tom niškom naselju u nedelju, 11. septembra, od 17:30. Okupljanje je kod lokalne crkve, a zahtev meštana je da se razmotre druga rešenja, poput podzemnih dalekovoda.

Meštani su se pobunili kada su saznali da počinje gradnja dalekovoda u Pustorečkoj ulici, duž Nišave, kod dečijih igrališta. Kažu da ne žele da kablovi i žice vise nad glavama dece i pitaju zašto i u tom naselju, poput nekih drugih, ne bude napravljen podzemni dalekovod.

Shvatamo da je to projekat od državnog interesa i ne želimo da ga zaustavimo, ali oni žele da to izgrade celim bedemom Nišave, gde su zelene površine i tereni za decu, gde ljudi prolaze. Ne samo da žele, već su iskopali rupe za stubove. Bojimo se da će zračenje tu biti veliko i da neće biti bezbedno, pre svega za decu, iako oni tvrde da ga neće biti i da je bezbedno - navodi Nišlijka.

Traže da se razmotri mogućnost da dalekovodi budu izgrađeni podzemno i da se obave detaljna merenja i analize koliko će to uticati na zdravlje ljudi.

Iza naše ulice već postoje dalekovodi. Planiraju da dodatno pojačaju to, izmeštaju neke kablove. Strahujemo i zbog tog jakog napona. Oni kažu da se rade merenja. Znamo da postoji studija uticaja na životnu sredinu i sve je to na papiru u redu, ali realno, niko od nas nije video te parametre, niti su bili kod nekoga od nas i merili - žali se žiteljka.

Tvrde i da su nadležni obećali da će razmotriti druge mogućnosti, ali da su u međuvremenu radnici nastavili sa radovima, što je podstaklo meštane da protestuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gospodża

    15:19 // 9. 9. 2022.

    Nećete dalekovod, molim lepo, isecite im tu opasnu struju, pa neka żive u Srednjem veku.

    • Student

      17:59 // 9. 9. 2022.

      Molim vas da pre nego sto postavite ovakav komentar prosetate do brzog broda i provedete jedno popodne pored nisave. Dalekovod ce narusiti izgled ovog mesta gde volimo da dodjemo na izlet.

  • Vlada

    14:40 // 9. 9. 2022.

    Vidim da pojedini ovde znaju sve,ko je za koga glasao, ko je odakle došao itd. Činjenica je da je upravo taj deo naselja gde planiraju dalekovod građen planski i po projektu za razliku od većeg dela Niša. Koliko dalekovodi nisu štetni ne znam ali znam da kada prođem ispod njih (na potezu između Brzog Broda i Br. 6) od elektriciteta mi se diže kosa na glavi. Proverite slobodno...

  • Bulevarac

    14:20 // 9. 9. 2022.

    Ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju! SNS uporište je u problemu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: