Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 24. 8. 2022.

| Društvo

Protest radnika nekadašnjeg "Nisala" - neisplaćene plate i radni odnos pod znakom pitanja

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
protest
Zaposleni bez odgovora nadležnih i bez plata; foto: T. T.

Zaposleni u niškom "Alu holdingu", nekadašnjem "Nisalu", koji je nedavno prodat, protestovali su danas ispred te firme zbog neisplaćenih plata, ali i zato što nakon prodaje ne znaju da li su i dalje u radnom odnosu. Proizvodnja je, kažu, stala, a od rukovodioca ih niko nije obavestio kako će posao dalje funkcionisati.

Nekadašnji "Nisal", sada "Alu holding", koji se bavi proizvodnjom aluminijumske šipke, prodat je 9. avgusta beogradskoj firmi "MTC", ali se i dalje pod drugim imenom nalazi u APR-u. Zaposleni navode da su tako zvanično u firmi koja ne funkcioniše, u kojoj je proizvodnja stala, a rukovodioci se ućutali.

Za radni odnos oko 70 radnika sada kažu da je "ni na nebu, ni na zemlji". Neki su tu sa decenijskim stažom, pa kažu da su i posle toliko godina prava radnika izgubljena i da je sve pod parolom "radiš i ćutiš".

Ne znamo status da li smo mi uopšte u radnom odnosu, rekli su nam "idite na odmor, mi ćemo da vas pozovemo kad dođe sirovina". Nisu nas pozvali, nisu se ni pojavili naši rukovodioci, nemamo kome da se obratimo jer niko od rukovodioca nije u upravnoj zgradi - kaže radnik Dragan Mladenović.

Poljuljani radni odnos nije jedini problem koji brine zaposlene, već i neisplaćene plate.

Platu za jul ove godine su nam obećali, ali nisu nam dali, jer nemamo od koga da je tražimo, jer nema nikog u upravnoj zgradi. Imamo i neiplaćene tri plate - januar, februar i mart 2021. godine, to su doplate kad je bila korona - navodi radnik.

Nadaju se da će neposredni rukovodioci stupiti u kontakt sa novim vlasnikom i da će im tada izneti zahteve radnika, čiji je status još pod znakom pitanja. Na protestu su istakli da je sledeći korak odlazak ispred kancelarije SNS-a gde će tražiti sastanak sa gradonačelnicom.

Podsetimo, niški "Nisal" je privatizovan još 2003. godine, a iz Kluba malih akcionara su upozoravali da je sve urađeno bespravno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Trt

    19:34 // 25. 8. 2022.

    Manda + Ceca = prva smena

    • Mrt

      02:06 // 26. 8. 2022.

      Jos kad je derbi kad se igra u bg zivela slobodica...

  • Marko

    12:14 // 25. 8. 2022.

    Bolje proverite zašto je Nissal pre stečaja prebačen u Sremsku Mitrovicu? Alu holding je bio u zakupu kod Nissala za smešne pare.

  • Banjac

    21:11 // 24. 8. 2022.

    Da država radi svoj posao ovoga nebi bilo,po celoj Srbiji su protesti radnika ili seljaka, ali kome su oni bitni , osim kada treba da se ide u rat.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: