Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 6. 7. 2015.

| Društvo

Protest studenata Filozofskog zbog skuplje prijave ispita

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Protest zakazan za 7. jul u 12 sati u dvorištu fakulteta; foto: JV

Nakon što je prijava ispita na Filozofskom fakultetu u junskom ispitnom roku bez najave poskupela čak 5 puta, studenti su, nedelju dana pre naredne prijave, za utorak 7. jul u 12 sati u dvorištu Fakulteta najavili protest.

Kako piše u najavi ovog događaja na Fejsbuku, oni su "primorani da svoje nezadovoljstvo pokažu na ovaj način".

Time ćemo uputiti buduće brucoše u to šta će ih sve čekati tokom školovanja na ovom fakultetu. Ne želimo da prijavljujemo ispite po ovim cenama u septembarskom i oktobarskom roku i zahtevamo da se vrati stari cenovnik - poručuju studenti preko društvene mreže.

U pismu medijima podsećaju da je na šalteru za prijavu ispita u maju apsolvente dočekalo poskupljenje prijave sa 300 na 1.500 dinara, a ostale studente sa 300 na 500 dinara, koliko će morati da plaćaju svi redovni studenti za ispite koji prijave više od 3 puta.

Mnogi su odustali od prijave jer taj novac nisu imali, a nisu imali vremena ni da ga sakupe - poručuju nezadovoljni studenti koji se, kažu, nisu potpisali "zbog straha od pretnji".

Kažu da ne žele da prijave za naredni ispitni rok, koje će trajati od 13 do 15. jula, plaćaju po novim cenama "jer ne znaju kako da dođu do novca".

Drugo - boli nas kako nas uprava tretira i treće - ko zna da li će nas na dan prijave sačekati cena od možda 3.000 dinara po ispitu?! - pišu nezadovoljni studenti.

Studentski parlament Saopšenje Studentskog parlamenta od 3. junaPodsetimo, studentski parlament je krajem maja slao molbe dekanu Goranu Maksimoviću da se od izmena cenovnika odustane ili da njegova primena počne tek od oktobra, što je bilo odbijeno.

Zatim je 3. juna Parlament objavio saopštenje povodom sastanka sa Upravom fakulteta u kome, između ostalog, piše da je na njemu predloženo da se tokom tekuće školske godine ne naplaćuju prijave ispita tokom svih ispitnih rokova.

U saopštenju je bilo navedeno i da će o odluci svi studenti biti blagovremeno obavešteni što se, kako tvrde oni koji su zakazali protest, nije dogodilo. Kažu da se zato osećaju "prevareno i nezaštićeno".

Dodaju da su na protest prinuđeni iako, zbog toga što većina njihovih kolega posle završenih ispita nije u Nišu, ne očekuju veliki odziv.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Studentkinja

    11:42 // 7. 7. 2015.

    Suština nije u tome da li je skuplje ili jeftinije nego na ostalim fakultetima, već da li je ovakva izmena zakonita, a nije. Prinp retroaktivnosti kaže da se ni jedan zakonski akt ne može primenjivati retroaktivno, a Zakon o visokom obrazovanju da se uslovi školovanja propisuju pre početka školske godine i da se ne mogu menjati tokom iste. Koja je cena i šta se sve plaća je potpuno druga priča.

  • Marko Nikolic

    22:03 // 6. 7. 2015.

    E sta mi na elektronskom da kazemo kada se vi bunite...Kod nas je prijava ispita 1400 dina za sve studente...

  • Obavestite državnog revizora o ovome

    15:39 // 6. 7. 2015.

    Najsiromašniji studenti su na Filozofskom fakultetu u Nišu,a najskuplji su im ispiti.Pogledajte samo bogate studente na Pravnom,Medicinskom a nemaju toliko skupe ispite.I na kraju s tim fakultetom nemaš gde da radiš.Podrška studentima u borbi.Smena rukovodstva.

    • IRONIJA

      02:05 // 7. 7. 2015.

      Da bre, ispred Pravnog svaki dan neki Ferari, Mercedes, Bentli, sve deca ovih milionera iz Doljevca, Zitoradje, Vranja, Leskovca, Pirota, Brestovca....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: