Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 5. 11. 2013.

| Društvo

Protest studenata medicine, u dekanatu i policija

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Medicinski fakultet
Na Medicinskom fakultetu i policija

Studenti Medicinskog fakulteta u Nišu blokirali su dekanat zahtevajući smanjenje dažbina i poboljšanje uslova studiranja. Dekan Stevan Ilić kaže da je njima "izmanipulisano".

Na poziv dekana, na Fakultetu se "iz bezbednosnih razloga" nalaze i jedinice interventne policije.

Više od stotinu okupljenih studenata zahteva da se na strukovnim studijama omogući prelaz na budžet svima koji ostvare 48 ESP bodova, traže ponovno uvođenje posebne kategorije za ugrožene studente i smanjenje dažbina koje su poskupele u poslednjih nekoliko meseci. medicinski.jpg Protest na Medicinskom fakultetu u Nišu (foto: ntv.rs);

Uz sve to, studenti sa engleske grupe zahtevaju da nastavu prate na srpskom, jer kažu da na engleskom nema odgovarajuće literature ni za predavanja, ni za vežbe.

- Hoćemo da nas prebace u grupu na srpskom. Ovako učimo na srpskom, a odgovaramo na engleskom, što je besmisleno. Ne znamo ni zašto oni koji imaju 48 ESP bodova više ne mogu automatski na budžet, a i sve je poskupelo - kaže Amina Šahmanović, studentkinja medicine na engleskoj grupi.

Medicinski fakultet Dr Stevan Ilić postao je dekan Medicinskog fakulteta 2012. godine (foto: TV5)Studenti kažu da su uverenja i potvrde, koje su ranije koštale 800 dinara, poskupele na 1.500 dinara.

Njih je dekan primio u kancelariju, ali dogovor još nije postignut.

- Dekan nema sluha za nas, na sastanku nas nije saslušao, nego je vodio monolog. Nećemo odustati od zahteva - kažu studenti.

Dekan Stevan Ilić je za Južne vesti dao kratak komentar obrazlažući da zbog gužve u njegovoj kancelariji nije u mogućnosti da detaljnije objasni situaciju,

- Sa studentima sam razgovarao i oni sami znaju da su izmanipulisani. O nekim stvarima možemo da razgovaramo, o nekima ne možemo - rekao je Ilić.

Na Fakultetu do sada nije bilo incidenata. 

Studente podržali profesori

Neki profesori, među kojima je i bivši dekan Milan Višnjić, podržali su ovaj protest. On smatra da je na strani studenata "bar 90 odsto" njegovih kolega.

- Kao profesor, uvek podržavam studente. Deo njihovih zahteva je realan. Mi njima treba da izađemo u susret, a ne oni nama. Dok sam bio dekan, nikad nisam ovakve probleme, uvek sam nalazio model da razgovorom nađemo rešenje - rekao je Višnjić.

Višnjić je na mestu dekana Medicinskog fakulteta od 2000. godine ispunio 5 mandata

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Petrovic

    17:43 // 16. 11. 2013.

    Javite se mamini i tatini doktorski sinovi ENGLEZI da polemisemo, ali budite hrabri ipredstavite se. Hocete one crnogorske studentske Visnjiceve lidere.

  • Prijina Riba

    16:23 // 13. 11. 2013.

    "engleska grupa" je osnovana za mamine i tatine koji su toliki genijalci da ni pored veza nisu uspeli da prodju prijemni,pa moraju da plate. Osnovao ju je Visnjic.Literature na eng. ima koliko hocete

  • Prijina Riba

    16:21 // 13. 11. 2013.

    Tako je jedna od studentskih organizacija postala njegov bastion i rasadnik raznoraznih oportunistaNjima ni profesori nisu smeli da se suprostaveVeci deo mera protiv kojih protestvuju doneo je Visnjic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: