Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 18. 3. 2019.

| Društvo

Protest u Jelašnici, strahuju od gašenja škole

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
peticija-jelasnica3-skola-foto-
Okupili se da iskažu nezadovoljstvo; foto: čitalac

Nezadovoljni odlukom da osnovna škola “Đura Jakšić” iz Jelašnice ne bude samostalna već se pripoji OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji, žitelji Jelašnice, Proseka i Dornje Studene održali su protestni skup. Žele da se očuva ime ove škole i da se povuče odluka o spajaju, a to će, kažu u Opštini Niška Banja, verovatno opet razmatrati Gradsko veće.

peticija-jelasnica-skola-foto- Peticija da škola ostane samostalna poslata nadležnima; foto: čitalacBura oko nove mreže osnovnih škola u Nišu i dalje se ne stišava. Meštani Jelašnice i okolnih sela smatraju da je pripajanje njihove škole Banjskoj samo jedan od koraka ka gašenju škole koja ove godine slavi 140 godina postojanja. Njih preko 1.000 potpisalo je peticiju koja je prosleđena Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi i lokalnoj samoupravi. Prvi zahtev im je da zadrže ime.

Predsednik Saveta roditelja OŠ “Đura Jakšić” Vladimir Krstić kaže da su razočarani jer ih niko od nadležnih nije niti konsultovao, niti obavestio o tome da škola više neće biti samostalna i da se statusno gasi prema novom planu mreža škola.

Roditelji generalno ne znaju ni šta znači sve ovo. Plaše se da je ovo prvi korak ka gašenju škola, što je i opravdan strah jer je dece sve manje. Tražimo da nam se objasni zašto su navodno kriterijumi Uredbe ispoštovani i navodno su građani konsultovani, a evo nas niko nije kontaktirao. Ni mene kao predsednika Saveta roditelja Grada Niša niko nije zvao niti konsultovao - kaže Krstić.

peticija-jelasnica2-skola-foto- Škola postoji od 1879. godine, a ime Đure Jakšića nosi od 1952. godine; foto: čitalacIstiče da su razočarani što je škola iz Jelašnice, koja ima 180 učenika, jedna od 5 iz Niša koje gube samostalnost, iako njih 17 ne ispunjava uslove da ostanu matične. Neki od uslova koje propisuje Uredba jesu da škola mora da ima minimum 480 učenika i 16 odeljenja.

Zašto ovih 12 nije uzeto u obzir i po čemu je naša škola odabrana kao žrtveno jagnje kada ima škola koja ne ispunjavaju nijedan uslov Uredbe. Naša škola ima 24 odeljenja i 2 kilometra nema nijednu školu koja je matična. Svesni smo da sve škole sa manje đaka ne mogu da opstanu dugoročno kao samostalne. Ali nije ni ovo rešenje - objašnjava Krstić.

Kaže i da je ispalo da su “žrtvovani” jer se nisu odmah pobunili i burno reagovali kada je u javnost izašla prva radna verzija mreže škola.


Gradsko veće će preispitati odluku?

peticija-jelasnica4-skola-foto- Prva ideja je bila da se škola pripoji onoj u Sićevu; foto: čitalacDelegacija meštana iz Jelašnice danas je nakon protesta imala sastanak sa rukovodstvom Gradske opštine Niška Banja, a potom i sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

Predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović kaže da će pokušati da reše problem, te da postoji nekoliko opcija.

Razgovarali smo sa gradonačelnikom i o problemu škole u Jelašnici bi trebalo da se sutra da se priča na Gradskom veću i da se nađe neko rešenje. Jedno od mogućih rešenja je da se amandmanom povuče odluka o planu mreže škola. Ili da se na neki način zadrži ime škole - kaže Jovanović.

Napominje da se nada pozitivnom ishodu, kao i da shvata strahove meštana. Objašnjava da se kod njih javio strah da su zapostavljeni i zaboravljeni jer žive na selu, ali da nemaju razlog za to.

Inače, protiv odluke da se 5 manjih seoskih škola pripoji većim glas su digli i žitelji Gabrovca prošle nedelje. Podsetimo, konačna odluka o novom mreži osnovnih škola u Nišu usvojena je na Gradskom veću i prema njoj će OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postati istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče pripaja se školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, a “Đura Jakšić” iz Jelašnice postaće deo “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • K

    20:44 // 19. 3. 2019.

    Isto se ovo dešava u Kovinačkoj opštini. Hoće da umreže 5 seoskih škola a nijedna od njih nema drugu školu bliže od 5 km. Upitanju je škola u Gaju,Deliblatu,Mramorku,Dubovcu i Pločici. Peticije su na inicijativu roditelja urađene u svim selima i predate ministarstvu u Novom Sadu i Beogradu. Sve ove škole imaju između 100 i 220 djaka. Pričaju o natalitetu a gase nam škole koje smo mi zidali

  • File

    08:50 // 19. 3. 2019.

    Ko izlazi za govornicom u Evropskom parlamentu sa tolikim dosijeima i daje izjavu o desavanju u Srbiji. To jos nije vidjeno,ako je neko video.

  • Potencijal

    07:36 // 19. 3. 2019.

    Ima reka, ima suma znaci selo moze biti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: