Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:22, 4. 8. 2023.

| Društvo

Protest u Nišu: Beli vrh, rečnik gradonačelnice i poklanjanje aerodroma - "najveće afere"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Protest 8 (8)
Građani izglasali "Beli vrh" za najveću aferu niške vlasti; foto: JV / N. Đ.

“Ne smemo da odustanemo. Ako ikada pomislite da su ovi protesti uzaludni setite se da je ovaj režim zapravo toliko slab da su i ovi protesti sa svim svojim manama dovolji da ga nateraju u paniku” - započeo je obraćanje okupljenima ispred Gradske kuće assistant na PMF-u Vukašin Stanojević, na 8. protestu “Srbija protiv nasilja” u Nišu. Nije bilo protestnih šetnji, kao i prethodne nedelje, već su građani glasali za najveću aferu gradske vlasti, a izabrali su “Beli vrh”, potom “rečnik gradonačelnice Niša” i “poklanjanje niškog aerodroma”.

Protest 8 (2) Vukašin Stanojević nabrojao sve niške poslanike koji su glasali da Aerodrom "Konstantin Veliki" iz gradske pređe u republičku vlast; foto: JV / N. Đ. Organizatori protesta odštampali su novinske članke sa vestima za koje su smatrali da predstavljaju najveće afere, kako republičke, tako i niške vlasti. Papiri su bili obeleženi rednim brojevima, koje su građani zapisivali i ubacivali u kutiju.

Protest 8 (4) Odštampani novinski članci na osnovu kojih su građani glasali; foto: JV / N. Đ. Stanojević je na početku rekao da vlast ignoriše građanske zahteve, kao i to da se tim “igraju” sa njihovim strpljenjem, što je zaključio tim da bi ispunjenjem zahteva pokazali slabost, za koje Stanojević kaže da su vidljivi na svakom koraku. Zbog toga smatra da je “skandal” adekvatnija reč od “afere”.

Afera je to što predsednik države koji se hvali da je pametan i predstavlja kao sveznajuć ne zna matematiku za peti razred osnovne škole, pa računa pad nezaposlenosti od 109%. Afera je to što premijerka ne zna razliku između ugovora na određeno i neodređeno vreme. Afera je to što je odgovor gradonačelnice na naše poruke od prošlog petka bio da smo neinformisani. Ali za Savamalu, Krušik, Tetku iz Kanade, Jovanjicu, Bunga bunga žurke postoji jedan mnogo uži i adekvatniji termin - kriminal -rekao je Stanojević.

Protest 8 (3) foto: JV / N. Đ. Vukašin Stanojević zaključio je da pritisak na vlast ne sme da stane i podsetio na učestale saobraćajne nesreće koje se događaju u Knjaževačkoj ulici, čime je najavio govor aktiviste Ljube Kostić, koji je govorio i na blokadi pešačkog prelaza 31. jula u Knjaževačkoj ulici.

Protest 8 (1) Građani glasali i za "rečnik gradonačelnice" i poklanjanje aerodroma; foto: JV / N. Đ. Kostić je pomenuo da je vlast odreagovala nakon protesta stanovnika Knjaževačke ulice i gostujući na lokalnoj televiziji pozvala ih na dijalog, koji će prema Kostićevim rečima desiti u ponedeljak.

Ja sam svestan kolika je kod nas katastrofa, ništa se ne radi, pare se troše po kafanama, na peglanje i šminkanje trga. Nije Niš samo ovaj centar, žive ljudi i u Pasi Poljani, treba ulagati sredstva. A za ta sredstva - ponašaju se kao da im je vlast data, ali nije vam data nego vam je poverena, to su naša sredstva i treba da osluškujete potrebe građana - rekao je Ljuba Kostić.

Protest 8 (7) Najviše glasova; foto: JV / N. Đ. Nakon Kostićevog obraćanja, Vukašin Stojanović pozvao je građane da na listićima upišu redni broj afere za koju smatraju da je najveća u Nišu. Dok su Nišlije glasale, Stojanović je iskoristio priliku da još jednom pročita zahteve protesta, ali i da nabroji sve niške odbornike koji su u Skupštini glasali da Aerodrom "Konstantin Veliki" iz nadležnosti grada pripadne Republici Srbiji. Protest 8 (6) Drugo mesto; foto: JV / N. Đ.

Protest 8 (5) Treće mesto; foto: JV / N. Đ. Najviše glasova dobila je afera “Beli vrh”, zbog koje su Matejevčani nedeljama protestovali ispred Skupštine Grada Niša. Druga po broju glasova bio je rečnik gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i njen status na društvenoj mreži Fejsbuk.

Propale Đilasove kafedžike, razočarani direktori kojima ne produžismo mandat, neostvareni radnici pojedinih preduzeća, supruge od kojih su muževi na vreme pobegli, zaposleni koji su samo u Titovo vreme poštovali instituciju u kojoj rade… Svi bi da budu lideri, bez političkog programa, vizije, stava, harizme misle da mogu da prevare narod! Ljudskim olupinama STOP - napisala je gradonačelnica Niša u statusu.

Protest 8 Glasanje; foto: JV / N. Đ. Bronzanu medalju Nišlije su dale poklanjanju Aerodromu “Konstantin Veliki” Republici Srbiji. Vukašin Stanojević smatra da su poslanici po “direktivi” iz Beograda glasali jer je rad niškog aerodroma štetio profitu beogradskog, koji je koncesijom pripao francuskoj kompaniji VINCI Airports.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lj D

    07:07 // 6. 8. 2023.

    Aerodrom je dat drzavi Srbiji kada sadasnja gradonacelnica nije bila ni clan SNS-a. Budite posteni u iskazima. Ganjajte je za stanove i novostecenu dobit.

  • Sarkazam

    00:03 // 6. 8. 2023.

    A šta bi sa onim dečkom što je štrajkovao glađu? Niko ništa ne javlja

  • Naissus

    21:21 // 5. 8. 2023.

    Bas me interesuje kako se osecate kad ujutru ustanete i odete do kupatila. Umijete se i pogledate se u ogledalo pa vam sevne kroz glavu "Danas cu da botujem za sendvic i dnevnicu". Koj li obraz vi imate i da li ga uopste imate? Kako vas nije sramota sebe samih?? I manite me price "moram, ucenili su me" zato sto to nije odgovor vec je priznanje slabosti i sramote

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: