Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 23. 3. 2015.

| Društvo

Protest u Nišu: "Ne odustajemo ni posle smanjenja plata"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Protest-prosvetari.JPG
Na štrajku poručili da neće odustati

Uz poruku da neće odustati od zahteva, nezadovoljstvo zbog smanjenja plata i "nezainteresovanosti Ministarstva da reši problem", na protestu ispred zgrade Školske uprave Nišavskog okruga iskazalo je više stotina prosvetara iz Niša, Prokuplja i Aleksinca.

Protest-prosvetari-Skolska-uprava Na protest u Nišu i prosvetari iz Prokuplja i AleksincaZarade su, kako kažu štrajkači, umanjivane onako kako su šefovi računovodstva i direktori shvatili preporuku Ministarstva prosvete o "smanjenju plata srazmerno radu", tako da je isplata za drugi deo februarske plate nekima umanjena 16, a nekima 33 odsto.

Sindikati su zbog ovoga odlučili da štrajk danas bude radikalniji i svoje članove pozvali na potpunu obustavu rada

Ucene, pretnje i represija nisu način na koji se razgovara sa prosvetnim radnicima, ni mi tako ne učimo decu da se ponašaju. Ovo nas sigurno neće naterati da odustanemo jer nećemo više dozvoliti da nas ponižavaju - kaže predsednik Izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Prokuplju Nenad Đorđević.

Njegov kolega iz Aleksinca Darko Lukić postavlja pitanje Ministarstvu zašto se smanjenje zarada odnosi samo na period od 19. februara, datuma kada su dva od 4 sindikata prekinula štrajk, a ne na period čitavog štrajka koji traje 4 meseca. Najavljuje žalbe i tužbe.

Prvo ćemo se žaliti školskim odborima, a onda biti prinuđeni da protiv svojih direktora, kao poslodavaca, podnesemo tužbe - kaže Lukić.

Predsednik niškog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladimir Milićević kaže da svojim novim odlukama Ministarstvo prosvete pokazuje da želi da uguši štrajk, a ne da reši problem.

Zivomir-Jovanovic Načelnik školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović: "Ne mogu da komentarišem izjave ministra"Načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović, uz obrazloženje da "načelnici ne vode pregovore", nije želeo da novinarima komentariše navode sindikalaca, niti izjave ministra Srđana Verbića u vezi sa ovom situacijom.

Dok sindikalci za prosvetare traže izuzimanje od smanjenja plata i garanciju poštovanja platnih razreda, ministar Verbić medijima izjavljuje da su njihovi zahtevi mimo zakona i poziva ih da se informišu o posledicama štrajka jer "zakoni propisuju oštre kazne".


Ugrožen kraj školske godine?

Protest-Skolska-uprava Sindikalci okupljeni ispod prozora načelnikove kancelarijeO tome hoće li, posle današnje potpune obustave rada, štrajk biti radikalizovan na druge načine, predstavnici dva sindikata koji su ostali u štrajku odlučiće ove nedelje.

Štrajk bi, upozoravaju prosvetari, mogao da u pitanje dovede i redovan završetak školske godine.

Najavljuju da će i dalje štrajkovati uz poštovanje minimuma procesa rada, što znači da će držati časove od 30 minuta, ali ne i dodatnu i dopunsku nastavu, sednice veća, niti će pripremati đake za maturu ili ih voditi na takmičenja. 


Nema obustave nastave u svim opštinama 

Škole čija većina zaposlenih pripada sindikatima u štrajku danas nisu radile.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, u Nišu časova nema u 7 škola - u gimnazijama "Bora Stanković", "Stevan Sremac" i "Svetozar Marković", Muzičkoj, Umetničkoj, Trgovinskoj školi, a jedina osnovna u kojoj je obustavljen rad je OŠ "Car Konstantin".

Podaci Školske uprave Nišavskog okruga razlikuju se od ovih i, prema njima, potpuna obustava nastave uspela je samo u 3 niške škole, dok u preostalima neki nastavnici drže časove, a neki ne.

U Prokuplju je skraćena nastava u 4, a u Aleksincu u 5 škola, ali u ovim opštinama ni u jednoj od škola rad nije potpuno obustavljen.

Kako kažu u Školskoj upravi Leskovac, normalno rade sve škole u Jablaničkom okrugu, a štrajka nema ni u Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kukavica 2

    23:39 // 24. 3. 2015.

    Kada su zatvorili socijaldemokrate
    ja sam ćutao
    jer nisam bio socijaldemokrata

  • Kukavica 1

    23:37 // 24. 3. 2015.

    Kada su nacisti došli po komuniste
    ja sam ćutao
    jer nisam bio komunista

  • Milos

    13:44 // 24. 3. 2015.

    Podrska, jedino oni imaju hrabrosti da se bore protiv ugnjetavanja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: