Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:40, 27. 11. 2010.

| Društvo

Protest vlasotinačkih graditelja

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Vlasotince, zgrada "Crne Trave"

VLASOTINCE – Pedesetak radnika Industrije montažnih zgrada i građevinske stolarije "Besko" i Građevinskog kombinata "Crna Trava", kolektiva koji su decenijama pronosili slavu ovdašnjeg naimarstva, protestvovali su u centru grada, jer su dovedeni do prosjačkog štapa.

U kombinatu "Besko", kako se čulo na protestu ojađenih randika, od privatizacije, pre šest godina, zarade nisu isplaćene, a nisu uplaćeni ni porezi i doprinosi fonovima PIO i zdravstvenog osiguranja.

- Izgubili smo sva ljudska prava, pravo na rad, pravo na slobodu, kao i prava iz radnih odnosa – kaže diplomirani inženjer Slobodan Vukašinović, koje je godinama radio u Basku.

U "Besku" mašine su definitivno stale aprila 2008. godine i bez posla je ostalo 250 radnika.

- Gazda je pobegao na Karibe, a ovde je ostavio svog direktora, koji je nezakonito prodao mašine koje smo mi godinama sticali – kaže Vukašinović.

Pomoć lokalne samouprave zahtevali su i radnici Građevinskog preduzeća "Crna Trava", a Bratomir Stanojević, koji je gotovo ceo radni vek proveo u toj firmi, tvrdi da svakom radniku "Crna Trava" duguje po nekoliko stotina hiljada, a nekima i milion dinara.

U ove dve firme pre promene svojinskih odnosa bilo je zaposleno više od 600 radnika, a sada ih je desetak.

Za sadašnje stanje vlasotinački neimari i stolari najviše optužuju Agenciju za privatizaciju koja ništa nije uradila da novi vlasnici ispoštuju ugovorne obaveze.

Na protestu se čulo da je pre pet godina stotinak radnika dobilo sudske presude, koju su u međuvremenu postale izvršne, ali do praktične realizacije njihovih zahteva nije došlo.

To je na protestu potvrdila i Jasmina Pešić, koja ističe da svi radnici imaju izvršne sudske presude, ali su u sudu obavešteni da ne mogu da ih izvrše, jer nema para.

- Vlasnik "Beska" Branislav Stefanović, iz Beograda, nije izvršio obaveze prema radnicima, a niko od nas nije obezbedio egzistenciju, a mi samo tražimo da pravna država funcioniše – kaže Vukašinović.

Inače, radnici Beska i "Crne Trave" bili su posebno nezadovoljni što je policija čuvala zgradu lokalnog parlenta. Isticali su da bi policija trebalo da brine o radnicima, jer su ostavljeni na milost i nemilost novopečenim gazdama koji su upropastili najbolje firme u gradu na Vlasini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: