Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 22. 1. 2010.

| Društvo

Protest 'zamrznut'

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

Delegacije “Simpa” iz Vranja i Ministarsta ekonomije sa predstavnicima kuršumlijskog kombinata “Kopoanik” obiši su juče ovu fabriku kako bi imali uvid u konkretno stanje i mogućnost oživljavanja kombinata, odnosono pokretanje proizvodnje u dva proizvodna pogona.

Nakon obilaska fabričkog pogona i proizvodnih hala ovog peduzeća, zajendička delegacija obišla je i randike na blokadi magistralnog puta Niš - Priština koji su odlučili da zamrznu štrajk.

- Prevashodni cilj ove posete je što hitnije pokretanje proizvodnje u fabrici. Za početak, realno je da to bude u pogonima pilane i lesonita a kasnije bi s Ministarstvom ekonomije pregovarali o daljem statusu “Kopoanika”. Narednih dana će tim naših stručnjaka obaviti pregled i utvrditi šta je sve potrebno kako bi se radnici umesto na ulici vratili na svoja radna mesta. Geografski položaj „Kopaonika“ mu dsaje dobru osnovu za uspešan rad, jer je okružen repromaterijalom, a to su šume. Pokretanjem ove fabrike, pokrenuće se i život u kuršumlijskoj opštini - istakao je Slađan Disić, generalni direktor “Simpa” iz Vranja.

On kaže da će se sačiniti kompletan biznis plan koji predviđa dve celine, pokretanje proizvodnje u pomenutim pogonima i kompletnu rekonstrukciju svih pogona.

Inače, prema rečima predstavnika „Simpa“, ova fabrika već tridesetak godina sarađuje sa „Kopaonikom“ a da će se od sada još više intenzivirati. Kao jedan od prioriteta u zahedničkoj saradnji pominje se kvalitet proizvodnje i plasman na inostrano tržište.

„Kopaonik“ je nekada upošljavao preko 1500 radnika, a trenutno se na spisku nalazi 430 radnika koji se nadaju da će se sa pokretanjem proizvodnje uposliti. – Radnici su željni rada. Svi bi bili srećni kada bi imali gde da rade i zarade za sebe i svoje porodice. Imajući u vidu da je proizvodnja lesonita veoma retka u Evropi, nadamo se obostranoj koristi od ovog posla – zajednička je ocena svih zainteresovanih strana. Za sada niko od prisutnih nije mogao da precizira kolika će biti ulaganja “Simpa” u pokretanjer proizvodnje “Kopoanika”.

Mišela Nikolić, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da su svi koji su zainteresovani u ulaganje u ovj kombinat dobro došli. Ona napominje da je francuska firma “Tarne de Pano” zainteresovani duže vreme ali da su pregovori još uvek u toku. Dugovanje Kopaonika prema grubim procenama iznosi oko 20 miliona evra. Još uvek nije odlučeno kako će se taj dug vratiti i hoće li država pomoći.

Inače, radnici koji su trinaest dana držali u blokadi magistralni put Niš – Priština, nakon dolaska delegacije iz „Simpa“, odlučili su da zamrznu štrajk. Kažu da će sačekati određeni period i dati šansu da se bez pritiska izvrše sve pripreme i pokrene proizvodnja u „Kopaoniku“. U slučaju da budu opet izigrani, radnici najavljuju još radikalnije štrajkove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: