Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 26. 12. 2014.

| Društvo

Protest zaposlenih u niškoj Gradskoj upravi

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
protest
Zaposleni protestovali u holu Gradske uprave

Službenici niške Gradske uprave su na sat vremena obustavili rad zbog toga što im je deo plate za decembar umanjen, ali i zbog najavljene racionlizacije zaposlenih.

U periodu od 11 do 12 sati nisu radili šalteri u zgradi Uprave u Ulici Nikole Pašića, a svi zaposleni su bili u hodniku nezadovoljni zbog smanjenja plata.

Mi smo prošle godine imali umanjenje zarada, ove godine još veće i pitanje je da li ćemo narednog decembra imati jednu zaradu manje. Evidentno je da ćemo, ukoliko se nastavi ovaj trend, ostati bez te jedne zarade naredne godine. Protest je usmeren na ljude koji vode finansije grada, da se malo više pozabave analitikom - kaže Marko Savić iz Sindikalne organizacije Skupštine Grada Niša.

savic Savić kolegama objasnio situaciju sa platama i reorganizacijomPored toga što je usmeren na Upravu za finansije, protest se odnosi i na političare koji bi, kako kaže Savić, trebalo da povedu računa o partijskim zapošljavanjima u javnom sektoru.

Potrošeno je više za zarade zaposlenih u ovoj godini nego što je planirano u budžetu Niša. Ta suma novca za naše plate je fiksna. Ne može da se uvećava, ne može da se smanjuje, ne može da se menja ni broj radnika. Došlo je do disbalansa u strukturi odlazećih i dolazećih radnika, to je zaključeno i na sastnaku kod gradonačelnika Niša - rekao je Savić.

Međutim, gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da republički propisi dozvoljavaju promenu mase za plate. Naglašava da novi ljudi nisu primani, već da je isključivo reč o poštovanju propisa.

Ovde nije niko primljen. Masa je takva isključivo zbog republičkih propisa. Radnici će primiti oko 33 odsto ukupne plate, primiće oko 66 odsto uobičajene akontacije. Suma se ne sme probiti. Niko neće biti uskraćen ni za jedan jedini dinar, jer će drugi deo primiti nakon Božića - rekao je Perišić.

Prosečna plata službenika u Gradskoj upravi Niša, nakon svih ušteda sa republičkog nivoa i smanjenja na lokalu je, tvrdi Savić, oko 35.000 dinara. On napominje da su svi spremni da štede, ali da bi ušteđeno trebalo da ostane u Nišu, što nije slučaj, već se sve, kako kaže, sliva u republičku kasu.


Slede otpuštanja?

protest Obaveštenje o protestu na svim vratimaIz Vlade Srbije u nišku Gradsku upravu stigao je dopis kojim se zahteva racionalizacija i smanjenje broja radnika, što je bio još jedan razlog za jednočasovnu obustavu rada.

- Dopis je stigao 12. decembra u Niš. Upravi za finansije prosleđen 22. decembra, a mi smo taj dopis videli tek juče. Petnaestak dana izgubljeno u vakuumu da bismo sada bili u situaciji da u roku od dva dana odradimo program racionalizacije i otpuštanja ljudi. Kažite mi ko bi to prihvatio normalno i da ne reaguje na to? - upitao je Marko Savić iz Sindikalne organizacije Skupštine Grada Niša.

Savić pojašnjava da određenom broju radnika u naredna dva dana treba da se saopšti da su otpušteni, što je čist primer, kako kaže, nebrige prema zaposlenima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    11:01 // 30. 12. 2014.

    A ti što čekaš kod biroa...jadan si...Samo to može da te boli.I neki od nas idu u teretane i treniraju, ne samo vi dokoličari koji tražite posao a molite boga da ga ne nađete.

  • dr jakov Zlatar

    11:00 // 30. 12. 2014.

    Ajde bre vi što sedite po kladionicama, pa ništa ne znate, dilujete na sitno i lepo vam.Za vašu informaciju:Zaposleni u Upravi i javnom sektoru su najobrazovaniji deo ovog društva

  • Čiča

    05:26 // 28. 12. 2014.

    Da se Perišić prvo otpusti,a sa njim još nekoliko štetnih direktora i eto racionalizacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: