Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 25. 3. 2019.

| Društvo

Protesti i peticije u Kamenici i Gornjoj Vrežini zbog spajanja škola

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
protest-skola-kamenica-foto-građani
Protestom u Kameniti iskazali nezadovoljstvo; foto: građani

Nezadovoljni odlukom Skupštine Grada Niša o novoj mreži škola kojom OŠ “Stevan Sinđelić” u Kamenici gubi status matične i pripaja se školi u Gornjem Matejevcu, kao i ukidanjem isturenog odeljenje u Cerju, meštani su održali protest i uputili peticiju nadležnima da odustanu od usvojenih odluka. Promenu mreže traže i roditelji đaka škole u Gornjoj Vrežini, koja više neće biti istureno odeljenje OŠ “Čegar” već škole u Malči.

Iako je plan nove mreže škola u Nišu izglasan u gradskoj Skupštini, potrebna je i saglasnost Ministarstva prosvete, pa se roditelji i meštani niških sela i naselja nadaju da ipak i dalje mogu da nešto promene.

Bura u javnosti podigla se sa prvom radnom verzijom mreže, nakon čega se odustalo od brojnih spajanja škola, a izmenjena je i odluka Gradskog veća o pripajanju 5 škola, pa je na kraju odlučeno da njih 2 gube status matične.

Jedna od njih je škola u Kamenici, a žitelji ovog sela i okoline Brenice i Cerja zameraju što su za to da škola više neće nositi isto ime saznali iz medija, a ne od nadležnih.

protest-skola-kamenica2-foto-građani Protestom u Kameniti iskazali nezadovoljstvo; foto: građaniOvog jutra nisu dozvolili deci da odu na časove, već su ispred škole održali protestni skup kojim su iskazali nezadovoljstvo. Uputili su i pismo gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću sa peticijom kojom zahtevaju da škola u Kamenici ostane matična, kao i da đaci mogu i dalje da pohađaju nastavu u Cerju.

Razočarani smo i povređeni što je takozvani sistem umrežavanja škola zahvatio našu školu, iako dosta njih u Nišu po Uredbi ne ispunjava uslove za samostalno postojanje. Meštani su ogorčeni što princip jednakosti u ovom slučaju očigledno nije primenjen na sve - kažu u pismu upućenom gradonačelniku.

Napominju da su prvi koreni školstva u Kamenici još iz doba Turaka, kao i da je prva školska zgrada podignuta 1883. godine. Ističu i da su spomenik “Čegar” i OŠ “Stevan Sinđelić” u kulturološkom, istorijskom, vaspitnom i obrazovnom pogledu, duhovno bogatstvo i duhovni identitet sela Kamenica ali i okolnih sela.

Čak je predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju naglasio važnost naše istorije i imena Stevana Sinđelića - navode u pismu.

Inače, ova škola ima blizu 80 đaka, a prema prvobitnoj radnoj verziji trebalo je da se pripoji OŠ “Njegoš”. Međutim, nakon zahteva i razgovora, ona je ipak pripojena školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu.


Roditelji: Našu decu koriste da opstane škola u Malči

skola Roditelji se plaše da škole ne ostanu prazne; foto: A. K. Iako istureno odeljenje OŠ “Čegar” u naselju Gornja Vrežina nije bilo u kombinaciji za promene kada je reč o novoj mreži osnovnih škola, ono je u poslednji čas “prebačeno” školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Malči. Tako je umesto prvobitne odluke da škola iz Malče bude pripojena onoj u Gornjem Matejevcu, odlučeno da obe ostanu samostalne.

Ovakva odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo roditelja i meštana Gornje Vrežine, koji ističu da njihova škola već skoro 50 godina pripada “Čegru” i nikad nije bilo problema. Potpisali su peticiju i zahteve uputili nadležnima.

Osnovna škola u Malči je udaljenija od naše matične "Čegar" u Nišu, autobuska veza nikakva i sve one aktivnosti koje prate školovanje dece bile bi veoma otežane. Roditelji đaka koji sada upisuju prvi razred zauzeli su jasan stav da svoju decu neće upisati u školu čija bi matična bila u Malči - kažu u pismu roditelji.

Napominju da škola u Malči ima malo đaka i da će možda u budućnosti tražiti od njih da decu upisuju tamo, a ne u Vrežini. Kažu i da malčanska škola ima manjak kadra, kao i da će učenici u Gornjoj Vrežini zbog ove odluke morati da menjaju učitelje i nastavnike.

Škole su oformljene zbog đaka, a đaci ne smeju biti izloženi maltretiranju da bi pojedine škole opstale pošto-poto, i da iste moraju da postoje kao matice, iako za to nema uslova. Škole su tu da služe našim đacima da stiču obrazovanje, a đake ne treba ni u kom slučaju koristiti kao sredstvo opstanka pojedinih škola - ističu roditelji i meštani Gornje Vrežine.

Traže da se ova, kako je nazivaju, ishitrena i nepromišljena odluka povuče i da ostanu deo škole “Čegar”.

Podsetimo, nakon protesta u Gabrovcu i Jelašnici, škole u tim selima su zadržale status matične, a odustalo se i od spajanja škole u Brzom Brodu sa “Ćele-kulom” i drugih predloga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    08:17 // 26. 3. 2019.

    A tek gradski većnik za poljoprivredu i obrazovanje!

  • Проф

    07:05 // 26. 3. 2019.

    Неће се укинути школа,него директорска и остале фотељице за чекање плате,па мештани дају подршку свом диши.Нико децу неће премештати.Диша нека се врати мало у учионицу и види како је,пошто после х мандата умисле да су цареви.

    • sozontije

      14:08 // 26. 3. 2019.

      Bravo za komentar,a Gejo treba da dodje na TV i objasni narodu sta se ukida,a sta ne. Ovake ce raznorazne Glorije i ostali organizovati i dezimformisati roditelje.

  • Milan Popovic

    17:02 // 25. 3. 2019.

    U sta se umesala politika , to je unistila.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: