Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 1. 12. 2022.

| Društvo

Protesti prosvetara na jugu - “Nama je izmaknuta stolica, sutra može i ministru”

Autor:M. D, Lj. F, Lj. M, S. V.Izvor:Južne vesti
Protest prosvetara - Niš
Protesti "Stop nasilju u školama" održani i na jugu; foto: S. V.

Kiša i hladno vreme nije sprečilo prosvetne radnike u gradovima na jugu da se okupe i protestnim skupovima iskažu solidarnost i podrže svoje kolege koje su u prethodnom periodu doživele nasilje od svojih đaka, ali i upozore nadležne da je krajnje vreme da počnu da se rešavaju problemi u školama u Srbiji.

U većini škola u Srbiji danas je obustavljena nastava i održani su protesti zbog sve učestalijeg nasilja u školama. Osim da se prestane sa nasiljem, zahtev prosvetara je i početak pregovora o statusu službenog lica za prosvetne radnike.

Nišlije su se okupile na Trgu kralja Milana, a nastava je potpuno obustavljena u 24 niških škola, dok u njih 14 nastavu ne drže samo članovi USPRS.

Protest prosvetara - Niš foto: S. V. Kako su rekli iz USPR, podršku protestu dale su samo dve škole, a neke kolege nisu smele da im se pridruže iz straha od direktora, kolega, roditelja, ali i učenika.

Prosvetnim radnicima su odsečene ruke kada je u pitanju rad u školi. Ranije je on bio poštovan, danas je na marginama ovog društva - ne poštuje vas ministar, Vlada, javnost. Normalno je da onda ne možemo da očekujemo ni poštovanje od učenika pa čak ni od nekih neodgovornih roditelja - rekao je predsednik USPR u Nišu Vladan Ćirić.

I nastavnici koji su izašli na protest nisu zadovoljni što im se pojedine kolege nisu pridružile.

Profesorka Milijanka Đorđević iz ETŠ “Mija Stanimirović” naglašava da su danas izašli oni koji su spremni da brane čast svoje profesije.

Zameram ostatku svojih kolega koji se nije pojavio na Trgu i iskreno se pitam na kom punktu su primili vakcinu protiv nesramote. Kako mogu da ne budu deo jedne celine i da očekuju da će uvek neko da se bori za nas, a nismo mi sami - kaže Đorđevićeva.

Protest prosvetara - Prokuplje foto: Lj. M. Protestu prosvetara u Prokuplju odazvale su se srednje škole Gimnazija, Medicinska i Tehnička škola “15. maj”, kao i osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko”, “Milić Rakić Mirko” i Škola za obrazovanje odraslih.

Na skupu su podsetili na samo neke od slučajeva nasilja u školama širom Srbije, od Bora, Niša, Vrnjačke Banje, Mladenovca, Aranđelovca, Sremske Mitrovica do najnovijeg slučaja u Novom Pazaru kada je polomljena vilica učeniku.

Ovo nije trka na 100 metara, ovo će potrajati i biće duže i od maratona na duge staze. Mi ne možemo da odustanemo od naših zahteva i borbe da se vrati dostojanstvo prosveti. Poniženi smo, postiđeni i posramljeni, a samim tim je i cela Srbija ponižena. Ne dozvolimo da školsko zvono koje je danas zamuklo bude znak da je svima nama odzvonilo. Budimo hrabri i smeli, ovo nije borba za nas već za Srbiju - rekao je Vojkan Tasković, profesor Gimnazije.

Protest prosvetara - Prokuplje foto: Lj. M. Okupljeni prosvetari su zamerili i prozvali direktore svojih škola koji danas nisu bili sa njima iako su to njihove kolege, naglašvajući da su svi postavljeni politički i da se danas pokazalo da to nisu njihovi nadređeni, već da štite interese vladajuće politike.


Direktori vranjskih škola pretnjama pokušali da spreče protest i obustavu rada

Kako je rečeno na protestnom skupu ispred Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju, danas je nastava obustavljena u većini škola u Vranju i Pčinjskom okrugu.

Protest prosvetara - Vranje foto: M. D. Neke od škola koje su podržale štrajk su Gimnazija, Tehnička škola, Ekonomska škola, OŠ “Vuk Karadžić” i “Branko Radičević”.

Vreme nije moglo da spreči naše kolege da izraze nezadovoljstvo poslednjim alarmantnim događajima u školama, vršnjačkog i nasilja nad nastavnicima, ali su pojedini direktori vranjskih škola pokušali pretnjama i opstrukcijama da onemoguće održavanje ovog protesta i obustavu rada - rekao je predsednik USPR u Vranju Dušan Mladenović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete je spremno da razgovara sa predstavnicima sindikata o dobijanju statusa službenih lica za nastavnike i na izmeni zakonske regulative zbog zaštite dece i nastavnika.


Protesti “Stop nasilju u školama” održani i u Pirotskom okrugu

Ispred Centra za kulturu u Dimitrovgradu i ispred Doma kulture u Pirotu prosvetari iz Pirotskog okruga podržali su proteste svojih kolega širom Srbije.

Ovde smo da kažemo stop nasilju u školi, da kažemo da je nama izmaknuta stolica, ali da nijedna stolica nije zagarantovana i da sutra možda može da se izmakne i stolica ministru. Apelujemo da se promene zakoni i pravilnici kako bi nastavnici bili zaštićeni, a ne samo učenici, kojima nažalost u današnjim uslovima ne možemo da stanemo ni na senku - rekla je nastavnica Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” u Dimitrovgradu Sneža Tošev Milanov.

Prisutnima u Pirotu obratio se predsednik USPRS Pirotskog okruga Miroslav Rančić rekavši da je uznemiren, besan i kivan jer su prosvetari dovedeni u situaciju da ih biju na radnom mestu.

U Pirotu kao i u Srbiji imamo 4 sindikata i oni nisu jedinstveni što se tiče organizacije protesta. Dok ne budemo jedinstveni nećemo ni uspeti, ali neko mora da pokrene inicijativu. U Pirotu ima oko 500 prosvetara, mi smo ta snaga koja uči decu, vaspitava ih, ali nažalost, malo nam je dozvoljeno i to se mora promeniti - rekao je Rančić.

Podsetimo, protesti zbog nasilja u školama održani su danas u 47 mesta u Srbiji, a nastava je obustavljena u oko 800 škola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Штета је већ учињена

    09:56 // 2. 12. 2022.

    Задњих 30+ година се ради на уништењу нације. Шта се пласира на телевизији? + родитељи не васпитавају децу адекватно = пропаст нације за неколико десетина година.

  • Roditelj

    09:41 // 2. 12. 2022.

    Najveci problem su mobilni telefoni, zbog njih se sve ovo desilo. Da se ne snima nasilje niko ne bi znao za to,prikrivali bi i izmaknutu stolicu, tuce, vredjanja,bogati roditelji bi prigodnim poklonom zaousili zsta direktorima i super. A cigarete,trava, energetska pica jos u osnovnim skola eeee to dozvoliti obavezno.

  • mark

    08:09 // 2. 12. 2022.

    Otkad znam za sebe a to je vec dosta dugo ovi non stop za nesto strajkuju a pored razloga strajka uguravaju povecanje plata. Svima vama koji pravdu trazite na ulici treba uruciti resenja o otkazu, tj. svakome ko mitinguje jer je time protiv drzave. Ako im se ne svidja neka se zaposle u privatan sektor pa da vide kako se stvarno zivi.....kukali bi tada za skolom to je sigurno.

    • Tven

      11:24 // 2. 12. 2022.

      Kako glupo napisan komentar. Plakaćete vi za dobrim prosvetnim radnicima, kojih i te kako ima i koji uveliko odlaze iz škole. Za takve kao ti ostaće kursadžije da nastave vaspitavanje i obrazovanje dece takvih bića kao što si ti. Živi bili pa videli! Samo vi blatite prosvetu i želite im još manje palte,a i sada su ozbiljno ispod republičkog proseka.

    • ***

      11:34 // 2. 12. 2022.

      Treba i moraju da strajkuju
      Pitam se da li je skola iz Stepojevca juce bila na protestu, posto vec tri godine imaju vrsnjacko nasilje pa je otac morao da uzima pravdu u svoje ruke? Bravo za one koji su juce izasli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: