Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 19. 3. 2019.

| Društvo

Protesti urodili plodom - samo 2 škole pripajaju se većim

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
protest gabrovac
U Gabrovcu i deca protestovala da škola zadrži ime; foto: JV/J. C. M.

Odluku da 5 seoskih škola u Nišu izgubi status samostalnih i pripoje se većim Gradsko veće je nakon protesta i pobune meštana nekih sela, u zadnjem momentu pre zasedanja Skupštine, izmenilo. Plan nove mreže škole, koji su odbornici usvojili, predviđa da škole u Kamenici i Humu više ne budu matične.

Predlog o novoj mreži škola izazvao je burne reakcije i pre samog donošenja konačne verzije, a posle njenog usvajanja na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veća, nezadovoljstvo su protestima iskazali meštani Gabrovca i Jelašnice, pošto je bilo predviđeno da se škole u tim selima statusno ugase.

Međutim, u poslednjem trenutku od te odluke se odustalo, objasnio je gradačelnik Niša Darko Bulatović na današnjoj sednici niškog parlamenta.

Bilo je nekoliko problema koji su se pojavili i inicijativa građana i pitanja koja su zaokupljali pažnju naših sugrađana u Jelašnici, Malči, Gabrovcu, Kamenici, Brzom Brodu i Trupalu. Kao Gradsko veće smo predložili amandmane koji će postati sastavni deo predloga i ono što je značajno jeste da smo iskoristili jedan od ključnih statova u Uredbi koji se odnosi na posebnosti i specifičnosti, a njih zaista ima puno i pronašli smo ih - rekao je Bulatović.

Prema novoj odluci o mreži škola koju su odbonici gradske skupštine usvojili, OŠ “Stevan Sinđelić” iz Kamenice je pripojena školi “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca umesto malčanske škole.

Škola “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče primiće izvojeno odeljenje iz Gornje Vrežine, a škola Vojislav Ilić Mlađi iz Huma pripaja se OŠ “Ivo Andrić”.

Odustalo se od pripajanja OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca školi “Sreten Mladenović Mika” i “Đura Jakšić” iz Jelašnice školi “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

Zajednički i na inicijativu meštana ovih sela i naselja i uspeli smo da nađemo najbolje rešenje, sa kojim su pre svega građani zadovoljni. S druge strane, mi kao Grad i stručne službe takođe u skladu sa Uredbom našli smo rešenje, dali smo jake i valjane razloge i takav predlog ćemo uputiti Ministarstvu prosvete na odobrenje - rekao je Bulatović.

Gradski većnik za obrazovanje Mirko Zečević istakao je da je akt Ministarstva kojim se navodi da “zbog heterogene morfologije osnovnih škola nema mogućnosti jedinstvenih mera za čitavu mrežu škola jer su problemi pojedinih kategorija škola vrlo različiti”, omogućio da se ipak napravi mreža koja bi bila prisupačna i roditeljima i đacima.

Najvažnije da ljudi shvate da se ništa ne gasi, ništa se neće pomerati, ovo je adminitrativna mera, a deca neće menjati škole, učionice i klupe u kojima i sada sede - rekao je Zečević.

Novom mrežom umesto 34 matične škole sa 52 izdvojena odeljenja biće njih 32 sa 49 izdvojenih odeljenja.

Rasprava o novoj mreži škola na sednici Skupštine proširila se na priču o natalitetu, a kako nije bilo predstavnika opozicije koji su bojkotovali rad parlamenta, predstavnici vlasti su uglavnom nabrajali koje su to mere pronatalitetne politike koje primenjuju i kako podržavaju mlade roditelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad

    11:20 // 22. 3. 2019.

    Bitno da se u Gornjoj Vrezini renovira fudbalsko igraliste,a to se deca vracaju u jos gore selo umesto da idu ka boljem nema veze

  • M

    18:17 // 20. 3. 2019.

    Ovo je sramota sta se radi...Odgovorno tvrdim da mestani Brenice,Cerja i Kamenice nisu ni obavesteni po pitanju umrezavanja skola. Sve je ovo uradjeno u tajnosti. Predhodnih dana ni jedna tv niska nije pomenula skolu u Kamenici. Samo su juce objavili i mestani odatle saznaju za tu odluku. Molim da se mestani pokrenu i da se borimo da se vrati status nasoj skoli da bude maticna.

  • nisliski mohikanac

    00:42 // 20. 3. 2019.

    sramota dokle vise kao poreski obveznici da placamo najgore od laznog socijslizma sto je ostalo,bolje je deci da ih voze u vece skole nego u seoskim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: