Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:06, 18. 11. 2022.

| Društvo

Protestna šetnja sutra na nišavskom keju - građani žele da sačuvaju zelenilo

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
seča drveća na keju
Žele da odbrane kej od dalje seče i uništavanja zelenila; foto: čitateljka

Zaštita prirode i izgleda nišavkog keja, za koji kažu da je poslednja zelena oaza Niša, jedni su od glavnih zahteva građana koji najavljuju protest za subotu, 19. novembar, a okupljanje je na pešačkom mostu u Blagoja Parovića od 13 sati. Povod za protest je izgradnja trase dalekovoda, za koju takođe traže da bude završena u skladu sa najvišim stručnim i zakonskim standardima.

Iznenadno kopanje keja, seča drveća i neobezbeđivanje radova stvara potrebu za hitnom reakcijom - kažu građani koji su odlučili da i pored najavljene kiše za sutra protestuju.

Ističu da se trasa dalekovoda gradi na mestu koje je poslednja zelena oaza Niša i žele da kej kao takav nastavi da postoji.

Tražimo zaštitu prirode i izgleda keja, da se sve brzo dovede u prvobitno stanje i da se trenutni radovi obave u skladu sa najvišim stručnim i zakonskim standardima, bez dalje gradnje i narušavanja zelene javne površine i dalje seče stabala! - napominju.

Pozivaju sugrađane da se sutra od 13 sati pridruže protestu, ponesu kišobrane i dođu da sačuvaju kej.

Pridružite nam se u šetnji da zajedno pokažemo da smo protiv uništavanja prirode i da želimo zdravo okruženje. Šetnja za kej - je skroooz ok! - piše u pozivu.


Niška "Eko gerila" ima više pitanja za nadležne

Pred najavljen protest za odbranu keja oglasili su se i iz Udruženja "Eko gerila", a imaju nekoliko pitanja za nadležne, kao i svoje predloge.

Pitaju ono što su novinari Južnih vesti već pokušali da saznaju od nadležnih iz Elektromreže Srbije - koliko je ukupno stabala planirano da se poseče tokom izvođenja radova i da li je ugovorom planirano da se ta seča nadomesti sadnjom novih?

Mi se iskreno nadamo da je projektom planirana nadoknada štete i da će za svako posečeno drvo biti zasađeno po nekoliko novih, mladih stabala. Jer svi smo svesni da našem gradu nedostaje zelenilo i smatramo da su nam potrebne akcije sadnje, a ne seče stabala - navode iz "Eko gerile".

Takođe pitaju da li građanima mogu da dobiju na uvid plan izgradnje dalekovoda i da li će preko jednog od glavnih niških šetališta i parkova prolaziti nadzemni dalekovod 110kV?

Sudeći prema postavljenoj tabli, preko nišavskog keja i parka će upravo proći nadzemni vod 110kV, jer na njoj piše da će tako biti na teritoriji GO Medijana, Palilula, Pantelej i Niška Banja, dok će podzemni vodovi prolaziti na teritoriji GO Palilula i GO Pantelej. Mislimo da nije dobro da jedan takav dalekovod ulazi u uže gradsko jezgro, vrlo gusto naseljeno. Niške ulice su već prekrivene svakakvim kablovima i vodovima i smatramo da je to previše. Umnogome ruži naš grad i trebalo bi sve te vodove premestiti ispod zemlje, kao što se to praktikuje svuda u svetu. Najviše iz razloga bezbednosti - pojašnjavaju.

Da li ulazak ovako velikog dalekovoda u uže gradsko jezgro znači da će biti novih i to velikih gradnji u ovom delu - takođe pitaju iz Udruženja. Pojašnjavaju da Nišu nedostaje zelenila, parkova, dečjih igrališta i prostora za rekreaciju, a da nišavski kej predstavlja upravo sve to.

Nadamo se da park između ušća Gabrovačke reke u Nišavu i gradske toplane neće biti uništen i da će po završetku radova biti obnovljen i sređen. Jer u njemu tokom letnjih meseci mnogi nađu utočište, izađu u šetnju, dovedu decu da se poigraju ili dođu da se rekreiraju na keju. Jednostavno očekujemo da ćete imati razumevanja za ove potrebe naših sugrađana - ističu.

I poslednje pitanje koje postavljaju nadležnima je da li će pomenuti radovi imati uticaja na bedem duž toka reke Nišave i Gabrovačke reke, uz nadu da neće doći do daljeg oštećenja bedema.

Naprotiv, očekujemo i pozivamo Grad Niš da popravi oštećenja nastala dugogodišnjim prolaskom automobila preko bedema u produžetku ulice Pariske komune kod teniskih terena i u blizini restorana "Švajcarija" u Duvaništu. Takođe, trebalo bi onemogućiti dalji prolaz vozila. Ukoliko se ovo nastavi, u slučaju većih bujica i poplava sličnih onima koje su pogađale zapadnu Srbiju prethodnih godina, bedem neće biti sposoban da obavi svoju funkciju zaštite velikog broja stanovnika Grada Niša - zaključuju.

Njihov predlog na kraju je i da duž celog bedema bude zasnovan drvored koji bi ga istovremeno učvrstio i poboljšao kvalitet šetališta, kao što je urađeno nedavno u blizini Lidla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ej ljudi,

    09:36 // 19. 11. 2022.

    Možda nije mesto dalekovodu tu, ali nemojte da svi budete stručnjaci....pogledajte malo u svoje dvorište...Svi znamo sve, samo ne znamo ono što treba.

  • najviši stručni i zakonski standardi jesu magla za projektovanje iz fotelje

    08:03 // 19. 11. 2022.

    Da su projektanti mrdnuli zadnjicu i prošetali trasom, ne bi imali projekat kojim se urnišu stabla ili bi predvideli izmeštanje stabala sa korenom, jer nove sadnice ne mogu da odrade posao koji rade stara stabla.
    Da im mame nisu obezbedile diplome i radna mesta, savesno bi radili svoj posao, ne bi udarali na pluća grada, stabla, jer bi imali svest na višem nivou.
    Diploma preko veze stvara haos.

  • Suzana

    04:33 // 19. 11. 2022.

    I treba svi da izadjemo(nemaju gde deca da nam se igraju,narod da prosveta,stariji ljudi da sednu u zelenilo i osete malo prirode)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: