Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 1. 5. 2022.

| Društvo

Protestom ispred leskovačke “Jure” radnici iz više gradova u Srbiji obeležili Međunarodni praznik rada

Autor:M. Mitić, T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
radnici protest prvi maj jura
Traže da se poštuju Ustav, radnička i sindikalna prava; foto: M. M.

Više od 1.000 radnika iz cele Srbije obeležilo je Međunarodni dan rada protestom ispred fabrike Jura u Leskovcu, gde su Zakon o radu ostavili na kapiji. Iz Saveza samostalnih sindikata zahtevaju da se poštuju Ustav, zakoni, radnička i sindikalna prava, kao i da zarade i uslovi rada budu dostojanstveni.

radnici protest - foto - m. m. Radnici iz Leskovca, Niša, Bora, Kragujevca i Beograda okupili su se na Trgu, a zatim su otišli do Jure, gde su poručili da nisu robovi i da ne dozvoljavaju eksploataciju i diskriminaciju.

“Ne radu do sudnjeg dana”, “Ne samovolji gradskih uprava” i “Jednake plate za jednak rad” - neki su od transparenata koje su nosili.

Kažu da su odličili da se ove godine umesto u Beogradu okupe u Leskovcu kako bi pokazali da poslodavci u Juri ne mogu da rade šta hoće sa radnicima. radnici protest 2 - foto - m. m.

Godinama obeležavamo Prvi maj u Beogradu, šetnjom od Trga do Vlade i onda se iskaže neko nezadovoljstvo. Ove godine smo odlučili da to uradimo u Leskovcu, da ispred Jure pokažemo da ne može neko sa našim kolegama da radi šta hoće, da poslodavci ne mogu da vrše mobing, da nemaju pravo da teraju ljude da rade i kad traje korona i kad su bolesni i da moraju da poštuju zemlju u koju su došli, ove radnike, zakon i Ustav - navodi predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Kaže da u Srbiji mnogi rade i do 12 sati dnevno bez nadoknade, a osim leskovačke jure, kako je istaknuto na skupu, veliki problemi postoje i u niškoj, kao i u drugim firmama i u javnom sektoru u zemlji.

To je sada mustra drugim poslodavcima da se ponašaju slično, čak i nekima u javnom sektoru, koji pokušavaju da imitiraju poslodavce iz Jure - objašnjava Orbović.

radnici protest 3 - foto - m. m. Sindikalci su podsetili na slučajeve radnika koji su otpuštani i privođeni zato što su davali izjave za medije o situacijama u firmama.

Našeg kolegu Peđu Stojanovića, zato što je dao intervju, izbacili su s posla i vode sudski postupak protiv njega, kao i protiv Zorana Markovića, predsednika Gradskog sindikata, iz istog razloga. U Rači je jedan predstavnik radnika dao intervju ispred fabrike i zato je odveden u pritvor, gde je proveo 48 sati - kaže Orbović.

Predsednik Sindikata fabrike Aptiv u Leskovcu Marko Todorović izneo je niz problema sa kojima se suočavaju tamošnji radnici, a okupljeni su poručili da će da poštuju poslodavce i političku elitu koliko i oni njih.

Podsetimo, Međunarodni dan rada, koji se širom planete obeležava 1. maja, proglašen je u znak sećanja na demonstracije u kojima je radnički pokret 1886. godine u Čikagu štrajkom zahtevao osmočasovno radno vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kole

    18:00 // 7. 5. 2022.

    Na tom protestu ne verujem da je bio I jedan radnik Jure,svi su koji se bune bune se zbog toga jer im nije prodizen ugovor. Svi oni znaju da dolaze na tri meseca da rade. Toliko je strasno u toj Juri da su pojedini sindikalci bez ijednoga clana zaposlili I svoje zene ,pa cak ni one nisi clanovi sindikata. Sindikatu treba vise clanarina od 7000 radnika Jure to ih vise interesuje nego prava radnika.

  • Dragan

    00:45 // 3. 5. 2022.

    Nisu ovo radnici nego sindikalci i to malo njih. Podrška ideji ali treba pravi radnici da se uključe, njih se sve to tiče!

  • Stojko

    20:18 // 2. 5. 2022.

    Orboviću, postidi se senke svoje, makar zbog Božje, ako ne već ovozemaljske pravde. O kakvom Sindikatu pričaš, Ti, koji si eksponent državne politike oduvek bio. O kakvim pravima radnika pričaš, sramoto jedna birokratska.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: