Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 1. 5. 2022.

Protestom ispred leskovačke “Jure” radnici iz više gradova u Srbiji obeležili Međunarodni praznik rada

radnici protest prvi maj jura Traže da se poštuju Ustav, radnička i sindikalna prava; foto: M. M.

Više od 1.000 radnika iz cele Srbije obeležilo je Međunarodni dan rada protestom ispred fabrike "Jura" u Leskovcu, gde su Zakon o radu ostavili na kapiji. Iz Saveza samostalnih sindikata zahtevaju da se poštuju Ustav, zakoni, radnička i sindikalna prava, kao i da zarade i uslovi rada budu dostojanstveni.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • bane bosanac

    01:46 // 2. 5. 2022.

    morate platiti grijehe vasih roditelja koji su vas naucili neradu i nemoralu,za vas polozaj su se borili vasi roditelji.sigurno znate na kakav nacin su vasi roditelji dosli do penzija,e sada morate zaraditi i svoju platu i roditeljima penziju.nema vise samoupravljanja ivice dacica,i parole malo radi, malo kradi,malo ce ti i bog dati.

    • Dragan R

      20:54 // 2. 5. 2022.

      Moj otac je za 40 godina rada bio dva dana na bolovaju, profesionalo i odgovorno obavljao svoj posao i najpošteije zaradio svoju penziju. I nije bio jedini takav. U socijalizmu je takvih bilo 90%. Nemoral i nerad počinju u sistemu u kome je pljačka proglašena za sposobnost i u kome jedan sam može da "zarađuje" koliko hiljade dugih zajedno.

    • Sram te bilo

      07:25 // 3. 5. 2022.

      Moj otac je umro nije dočekao penziju i to bez ijednog dana bolovanja sa 39 godina i 4 meseca radnog staža.
      Kako te nije sramota da generalizuješ stvari ja radim 15 godina i kada sam prehlađena idem na posao.
      O čijim gresima ti pričaš ljudi se bore za prava a ti banalizuješ stvari umesto da podržiš još jednom sram te bilo STIDI Se .

  • milos

    01:37 // 2. 5. 2022.

    ce se izdavite u kablove hahah

  • ђура

    09:59 // 2. 5. 2022.

    Ово је капитализам ! Резултат непогрешиво погрешног гласања . Суров систем ! Нема социјализма , Суда удруженог рада ....!

  • rob

    17:56 // 1. 5. 2022.

    Bojkot sns sindikata,pa gori zakon o radu nismo imali.

    • VAR tehnolog

      18:01 // 2. 5. 2022.

      Sns sindikat je Zajednica sindikata Srbije .Doduse, i u ssss su se usunjali kadrovi iz sns-a .Nezavisnost, nit smrdi,nit mirise !

  • Milan

    16:02 // 1. 5. 2022.

    Da je državna kompanija onda bi bilo poštovanje prava. Međutim to kod privatnika "stranca" ne zanima prava radnika. Jer oni su došli zbog jevtine radne snage oni mogu i sutra da si odu na drugo mesto i ostaje prazna hala i na hiljade nezaposlenih.

  • Goran radnik

    17:13 // 1. 5. 2022.

    Jedan od najboljih protesta u zadnih 10.godina...BRAVO ZA SAMOSTALNI SINDIKAT i hvala veliko za podrsku radnicima JURE...

    • Miloš

      09:09 // 2. 5. 2022.

      I odlaze uskoro. Oni su došli kada je minimalac bio 200 evra. Sada je već 300. Ima zemalja u okruženju koje imaju manji minimalac i odlaze tamo.

  • Suzana

    13:11 // 2. 5. 2022.

    Konacno jedan NORMALAN tekst, objektivan, pismen, jasan.

  • Objektivño

    12:45 // 2. 5. 2022.

    Danas, drugog dana praznika, vecina radi. Nisu krivi poslodavci, vec drzava. Rad na drzavni praznik se placa 150 posto, pa platite ljudima, ali im ova drzava dozvoljava da izrabljuju radnike. Mi smo juce zdrali po sumama I gorama umesto da budemo na demonstraciijama.

    • mj

      19:57 // 2. 5. 2022.

      rad na praznik se plaća 210% i u juri ga plaćaju

  • Stojko

    20:18 // 2. 5. 2022.

    Orboviću, postidi se senke svoje, makar zbog Božje, ako ne već ovozemaljske pravde. O kakvom Sindikatu pričaš, Ti, koji si eksponent državne politike oduvek bio. O kakvim pravima radnika pričaš, sramoto jedna birokratska.

  • VAR tehnolog

    18:07 // 1. 5. 2022.

    Sve je to ok, ali nema fajde od jednodnevnog protesta, od par sati ! Sindikati, izuzev onog rezimskog ,ZSS, moraju imati zajednicke akcije, a ne jedni u Bg, drugi u Leskovac . Ovo zlo narasta, potrebna je i pomoc od ugrozenih radnika a ne samo kuknjava !

  • Dragan Petrovic

    23:52 // 1. 5. 2022.

    Sve je to mlako u zemlji ekonomskog tigra i koja je po ekonomskom rastu "prva" u Evropi...nazalost od fiskalizacije se odustalo tek posle blokada,ova vlast poznaje samo zakon ulice..."Bas me briga" rece faraon iz Cipuljica sa kordonom vojske iza sebe...resenje problema nazalost nalazi se na ulici,a ne u institucijama koje su nevidljive odavno,a tek sindikati"pro forme"...

  • Alisa u zemlji čuda

    11:37 // 2. 5. 2022.

    Podrška svim radnicima nemojte da ćutite i trpite jer niko vam nikad neće reći hvala isto je i u državnom sektoru poltrone su postavili da šefuju kako bi kontrolisali i mobingovali ljude jedni te isti rukovodioci već po deset i više godina na pozicijama koji na svake četiri godine menjaju dres....podrška za sve dobre i poštene ljude!!!

  • Dragan

    00:45 // 3. 5. 2022.

    Nisu ovo radnici nego sindikalci i to malo njih. Podrška ideji ali treba pravi radnici da se uključe, njih se sve to tiče!

  • Kole

    18:00 // 7. 5. 2022.

    Na tom protestu ne verujem da je bio I jedan radnik Jure,svi su koji se bune bune se zbog toga jer im nije prodizen ugovor. Svi oni znaju da dolaze na tri meseca da rade. Toliko je strasno u toj Juri da su pojedini sindikalci bez ijednoga clana zaposlili I svoje zene ,pa cak ni one nisi clanovi sindikata. Sindikatu treba vise clanarina od 7000 radnika Jure to ih vise interesuje nego prava radnika.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: