Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:22, 23. 7. 2018.

| Društvo

Protestovali protiv gradnje mini-hidrocentrala na Staroj planini

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Novi protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana
Novi protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana; foto: Udruženje Temska Stara planina

Još jedan u nizu protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini i drugim zaštićenim područjima, ovog vikenda održao se u pirotskom selu Temska, a okupio je preko 500 aktivista, ljubitelja prirode i meštana sela. Cilj je da se meštani upoznaju sa ovim problemom, a kako najavljuje Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od predvodnika borbe za očuvanje reka Stare planine, centalni protest će se održati 1. septembra u Pirotu. Aktivistkinja Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" Nenslia Radojković kaže da će hidroelektrane morati da se izbace iz novog Prostornog plana.

Pre sela Temska, kako kaže Jovanović, protesti su organizovani u selima Pakleštica, Rakita, Trnski Odorovc i Rsovci, a pre Pirota protest će se organizovati i u selu Dojkinci.

Svi ovi protesti u selima Stare planine i zvonačkom kraju su u funkciji da se podignu ljudi iz sela i da se organizuje veliki protest u Pirotu. Grupa je velika, obezbedićemo autobuse za aktiviste iz Novog Sada, iz Beograda, i naravno za meštane svih sela - rekao je Jovanović.

Preko 500 učesnika na protestu Preko 500 učesnika na protestu; foto: Udruženje Temska Stara planina Jedna od aktivistkinja iz Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" koja je bila na protestu Nensila Radojković, kaže da meštani nisu uopšte bili upoznati sa ovim problemom, jer nije bilo javnih rasprava o tome, a zbog starosne strukture stanovništva, ne koriste internet i društvene mreže gde se većina informacija nalaze.

Meštani sela su prva linija odbrane. Oni su pravareni, misle da će tu biti zapošljavanja, ali za te hidroelektrane neće biti potrebna radna snaga, one su automatizovane. Ne treba da prodaju parcele, ili da daju službene dozvole da prolaze cevi kroz njihovo imanje, da im se to “ne bi obilo kasnije o glavu” - rekla je Radojkovićeva.

Koren problema, po njenim rečima, je prostorni plan iz 2008. godine kojim je predviđena gradnja 58 derivacionih hidroelektrana.

Stara planina je 2009. proglašena za zaštićeno područje i Park prirode, a Opštinska radna grupa je godinu dana ranije odredila mesta za izgradnju mini-hidroelektana. Tek 2011. su progurali izgradnju tako što su odbornicama u lokalnoj skupštini predstavljene kao obnova seoskih vodenica i podsticaj za razvoj seoskog turizma - dodala je Radojkovićeva.

Dolazak na protest Dolazak na protest; foto: Udruženje Temska Stara planina Cilj je, po njenim rečima da se one izbace iz novog prostornog plana koji treba da se usvoji do februara 2019. godine.

Podsetimo, ministar ekologije Goran Trivan, u nedavnoj izjavi za insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima. Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: