Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 14. 7. 2023.

| Društvo

Protiv vlasnika koji je konja ostavio na vrućini biće podneta krivična prijava

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
konj
Čeka se izveštaj veterinara; foto: "Zoo Planet"

Protiv držaoca konja koji je juče ostavljen blizu Autobuske stanice na suncu, bez vode i hrane, pokriven ćebetom, biće podneta krivična prijava, najavljuje advokatica Nina Krstić. Konj se trenutno nalazi u prihvatilištu Zoo Planeta i čeka veterinara, a volonteri kažu da konj ima upola manje kilograma od standarda i vidljive rane.

konj Konj je mršav za svoj standard; foto: "Zoo Planet" Kako su rekli iz Udruženja Zoo Planet, građani su više puta prijavljivali da se taj konj čuva u nehumanim uslovima, da je često ostavljen kod Autobuske stanice i više puta su taj slučaj prijavljivali. Dušan Stojanović iz Udruženja ističe da su juče na teren izašli policija, Komunalna milicija, veterinarski inspektor i veterinar, ali da su konja preuzeli u dogovoru sa vlasnikom.

Veterinarska inspekcija je utvrdila da ne postoje elementi izvršenja krivičog dela iz člana 262 KZ, već samo prekršaj u vezi držanja životinje. Mi smo ukazali veterinarskoj inspekciji da imamo sve uslove za privremeni smeštaj životinje, kao i da smo saglasni da konja prihvatimo, ukoliko se on privremeno oduzme od držaoca, ali je predlog inspekcija odbila. Obzirom na stanje konja i njegovo držanje u nehumanim uslovima koje se nastavljalo dugi niz godina, uz dogovor sa držaocem, konj je predat Udruženju Pit iz Niša i smešten je u naše prostorije - kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, radi se o domaćem brdskom konju starom oko 10 godina, bez evidencionog mikročipa.

Čekamo veterinara iz Požarevca, a danas treba da dođe i ekipa studenata sa profesorima sa Veterinarskog fakulteta. Treba da ga pregledaju i daju zvaničan izveštaj. Mi smo uradili ono što smo mogli i znali, dali smo infuziju, isprali rane. Radili smo merenje, konj ima 140 kilograma, a standard za takvog konja je 300-400 kilgrama - ističe Dušan Stojanović.

Advokatica Udruženja Pit Nina Krstić najavljuje krivičnu prijavu protiv vlasnika konja.

Čekamo izveštaj veterinara i, nakon što svu dokumentaciju prikupimo, mi ćemo protiv držaoca podneti krivičnu prijavu. Smatramo da njemu nije bila ugrožena dobrobit u odnosu samo na držanje, već smatramo da je zlostavljan, ali naravno, konačnu odluku doneće Tužilaštvo - kaže Krstić.

Svi koji žele mogu da doniraju novac za pomoć u lečenju i smeštaju konja, uplatom na račun Udruženja Zoo Planeta 105-22423-78.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavica

    09:30 // 16. 7. 2023.

    Ako se konj vrati vlasniku, džabe sva ova galama i akcija spašavanja. Isto bi bilo, da žrtvu nasilja vratite da živi ponovo sa nasilnim. Konj nije smešno toliko za tih par dana, znači on je izgladnjivan, verovatno fizički zlostavljan. Neshvatljivo da mučiš onog s kim zarađuješ za život. Oduzeti konja, a vlasnika dobro kazniti. Da li bi neko svoj bicikl, moped ili auto ostavio na kiši, suncu .

  • Гага

    16:45 // 15. 7. 2023.

    Потпуна забрана чувања крупне стоке(коња)и кретања запрега кроз град!Нулта толеранција!Они други језик не разумеју!
    P.S.да им се поделе"рикше"...

  • Izlecite pa vratite konjica,usput dajte neki savet vlasniku

    10:34 // 15. 7. 2023.

    Koje krivicne prijave?Kome?kad nesto izjave treba da je smisleno.Ljudi bez para i manjka edukacije decu ostavljaju a ne zivotinje.Eksta ecenje konjica

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: