Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 11. 12. 2012.

| Društvo

Protokol o izmeštanju pruge iz centra Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
perisic,-mrkonjic-i-dezer.jpg
Na istom projektu Grad, Ministarstvo saobraćaja i EU

Radovi na izmeštanju pruge iz centra Grada možda krenu već juna 2013. godine, najavio je šef delegacije EU u Srbiji Vinsan Dežer.

Pored Dežera porotokol u NIšu potpisali su ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Svi potpisnici protokola složili su se da je ovo početak dugonajavljivanog izmeštanja pruge iz centra Niša, pruge koja je prema informacijama Vinsana Dežera, do sada odnela 30 života.

Ambasador Dežer kaže da će se projekat sastojati iz tri koraka, a prvi i najvažniji su, kako kaže, jasne studije izvodljivosti i bezbednosne studije uticaja na životnu sredinu.

- Drugi korak je priprema sve tenderske dokumentacije, dok je treća stavka jasna finansijska procena koliko će projekat da košta. Uradićemo sve to brzo i naš plan je da u junu radovi krenu - rekao je Dežer.

Ministar Mrkonjić se nada da će ovoga puta inžinjeri i projektanti biti složni i da će uskladiti svoje ideje, što kako je naglasio, nije bio slučaj ranije.

- Niš je imao svoju viziju, Železnica svoju i nismo mogli to da izbalansiramo. Danas počinje novo vreme za Niš i da za 4 godine ovaj čvor bude pravi evropski železnički čvor - rekao je ministar Mrkonjić.

Dolazak ministra i ambasadora EU u Niš, prema mišljenju gradonačelnika Perišića, znači da Niš nije slepi kolosek.

- Danas otvaramo jednu knjigu koju ćemo zajedno pisati. Verujem da će rešenje koje bude izabrano biti optimalno i za Grad i za Republiku Srbiju - rekao je Perišić.

plan Plan novog železničkog čvora

Niški železnički čvor je jedan od najstarijih u Srbiji, a na pruzi Niš - Dimitrovgrad železnički saobraćaj funkcioniše više od 120 godina.

Planirano je da se severna obilaznica koja bi krenula od stanice Crveni Krst, tačnije od kraka koji vodi ka Zaječaru, uključi na prugu NIš - Dimitrovgrad kod sela Prosek.

Projektovana brzina nove pruge, koja bi trebalo da bude dvokolosečna je 160 kilometara na čas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saobracajni inzenjer

    16:35 // 17. 12. 2012.

    Управо та Европска унија планира затварање 40 великих рафинерија до 2012, и трамваји се уводе поново након укидања у аутомобилској еуфорији пре пола века. Чудно ми је да се у граду у којем скоро 90% становништва не може себи материјално приуштити вожњу колима, да је масовна радост због градње аутомобилских саобраћајница, на месту коридора идеалног за брзи градски шински превоз. Измештање теретних возова је разумно. Неразумно је што се сјајан коридор за градски шински саобраћај већ пола века неправилно користи. Тим коридором се до Нишке бање трамвајем стиже за 20-так минута чак и по најгорем кијамету, и при највећим застојима на друму.

  • Neko nebitan

    10:39 // 13. 12. 2012.

    Gde je ovde promena? Pruga vec prolazi ovom crvenom trasom...

  • dz_abe

    23:39 // 11. 12. 2012.

    bravo za sliku nove trase !!!!
    iz nje se sve vidi, jasno ko dan, a mutno je zbog snega i slabije vidljivosti

    gradjanin drugog reda*

    * gradjani drugog reda su zitelji opstina crveni krst i pantelej koje nijedna vlast ocigledno ne smatra delom grada jer ce se pruga izmestiti iz grada i proci kroz nase opstine.

    • Borko

      08:07 // 12. 12. 2012.

      Gospodine dz_abe tom trasom već prolazi autoput, zar ne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: