Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 13. 11. 2013.

| Društvo

Prugu iz centra Niša izbaciti iz planova

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
GUP-Nis.jpg
Pruga sada prolazi kroz centar Niša (crvena linija), a plan je da ide severnom obilaznicom (žuta linija), GUP Niš

Ukoliko u Generalnom urbanističkom planu Niša pruga ne postoji, ona ne može ni da se elektrifikuje, kaže gradski većnik Srđan Vasković.

Većnik kaže da je nakon konsultacija sa specijalnim savetnicima iz Ministarstva prostornog planiranja i stručnjacima iz Agencije za prostorno planiranje i Asocijacije prostornih planera, odlučeno da se pokrene inicijativa za izmenu Generalnog urbanističkog plana (GUP).

- Dobili smo maksimalnu podršku da se pruga iz grada kroz planska dokumenta izbriše i ta brza, elektrficirana pruga prođe severnim krakom - kaže Vasković.

Na ovaj način bi, objašnjava Vasković, elektrifikacija trenutne pruge koja prolazi kroz centar grada bila onemogućena, a upravo su takve ideje prethodnih dana provejavale iz “Železnica Srbije”.

vaskovic Vasković rešio da spreči elektrifikaciju pruge u centru Niša Procedura je takva da bi ova inicijativa trebalo da bude odobrena na Gradskom veću i Skupštini Grada, a već je održan sastanak i sa predsednikom gradskog Parlamenta Miletom Ilićem.

- Realno je očekivati do Nove godine pokretanje inicijative. Ja imam kontakt sa ljudima iz Ministarstva, od njih imamo punu podršku i već na narednoj sednici gradske Skupštine očekujem da se čitava priča pokrene - rekao je Vasković.

Podsetimo, u Delegaciji EU u Srbiji kažu da je u toku izrada studije izvodljivosti za izmeštanje pruge iz centra NIša, a Gradski odbor SPS pokrenuo je peticiju kojom će građani podržati projekat izmeštanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja sam Ja

    01:21 // 13. 12. 2013.

    Kada su mogli da daju toliko novca za milovanski eudikt u gradu punom ateista nemogu da daju za par km pruge...

  • Pantalejac

    17:27 // 14. 11. 2013.

    Постојећа "зајечарска" пруга такође пролази кроз урбани део Ниша - Пантелеј и Виник. Јер ту неће бити опасности и пружних прелаза у нивоу? како ће се ширити Ниш у будућности?

  • НИШЛИЈА

    17:23 // 14. 11. 2013.

    Људи, знате ли да када је нишка привреда радила и била у пуном успону Еи Ниш и МИН Ниш нису успеле да направе подвожњаке за своје фабрике, а камоли данас сиромашна Србија да издвоји средства?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: