Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 3. 12. 2013.

| Društvo

"Pružiti osobama sa invaliditetom život dostojan čoveka"

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
vucko.jpg
Slađan Vučković; Nakon bombardovanja kasetne bombe ubile su i povredila oko 20 ljudi u Srbiji

Radeći kao deminer Slađan Vučković izgubio je ruke tokom bombardovanja 1999. godine, a danas podseća da je veoma važno uključiti osobe sa invaliditetom u sve aspekte društva.

Žrtve kasetnih bombi okupile su se u glavnoj niškoj ulici povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom kako bi podsetile na probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

- Činjenica je da su invalidi na margini, ali i da su deo naše zajednice. Oni ne traže sažaljenje niti milostinju već da žive život dostojan čoveka - kaže Vučković.

c Prolaznicima su deljeni leci sa informacijama o žrtvama kasetnih bombi Slađan, kao jedan od ban-advokata ispred međunarodne organizacije Handicap International koja zagovara zabranu kasetne municije, kaže da je veoma važno da Srbija potpiše Konvenciju o zabrani kako bi svim žrtvama bila pružena adekvatna pomoć.

On podseća da nije reč samo o direktnim žrtvama kasetne municije, već i o indirektnim u koje, pored najuže porodice, spadaju i saradnici, komšije i prijatelji, a konačno i celo društvo.

- Imao sam samo 5 godina kada je otac izgubio ruke i deo noge. Nikada nisam mogao da odem do parka sa njim držeći ga za ruku ili na košarku, a bilo je i zadirkivanja druge dece - kaže Slađanov sin Đorđe.

Direktna žrtava bio je i Dejan Dikić, takođe ban-advokat, koji dodaje da se razvoj jednog društva u celini najbolje sagledava kroz odnos prema manjinama i onima koji nisu u stanju da u potpunosti brinu sami o sebi.

- Dobro je da se bar jedan dan podsetimo da osobe sa invaliditetom žive sa nama i skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem kako, kao posledica korišćenja kasetnih bombi, ne bi stalno imali “nove” osoba sa invaliditetom - kaže Dikić.

7. maja 1999. godine u Nišu je od kasetnih bombi poginulo 15 civila, među njima i jedna trudnica. Pet dana nakon toga, kasetne bombe bačene su i na Duvanište, gde poginulih nije bilo, ali jeste ranjenih.

U Srbiji je tokom bombardovanja od kasetnih bombi poginulo 40 civila, a njih 160 ranjeno. I pored stradanja koje su ovde nanele kasetne bombe, Srbija je jedina država u regionu koja još nije potpisala međunarodnu Konvenciju o zabrani kasetne municije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • OSI Niš

    16:38 // 3. 12. 2013.

    Svim osobama sa invaliditetom neka im je srećan današnji dan,a i svaki naredni i da su živi i zdravi i veliki pozdrav njihovim porodicama ,koje se sa njima bore da im obezbede što bolji život .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: