Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 16. 12. 2022.

| Društvo

Prva javna rasprava o nacrtu Generalnog urbanističkog plana Niša, stiglo 77 sugestija

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
javna rasprava gup
Još 18 meseci za razmatranje; foto: JV/N. P.

Nakon što Skupština Grada Niša bude usvojila Odluku o nacrtu Generalnog urbanističkog plana, Nišlije će i u narednih 18 meseci biti u prilici da daju svoje primedbe i predloge do formiranja konačnog dokumenta, saopšteno je na današnjoj javnoj raspravi. Građani su se najviše ukazivali na infrastrukturu u gradu, a glavnoj urbanistkinji stiglo je preko 70 sugestija.

Generalni urbanistički plan grada Niša biće usvojen 2024. godine, a građani će do tada moći da učestvujutu u njegovoj izradi, tako što će dati svoje mišljenej i primedbe na Nacrt kroz koji će, prema rečima, gradonačelnice Dragane Sotirovski, biti razmatrana i gradnja u centru grada.

Grad nam se širi, trebalo bi doneti odluku na koju stranu, da li ćemo zabraniti izgradju u centru grada ili će to biti možda drugačija odluka. Sada su to nažalost tačkaste pojave stambenih zgrada koje se pojavljuju u svim delovima grada. Kada se bude doneo GUP mislim da će svako naselje imati svoje prepoznatljive obrise, da tamo gde su kuće one ostanu i da zabranimo šarenilo u gradu koje vrlo teško komunalna infrastruktura trenutno može da prati - rekla je gradonačelnica.

Najviše primedbi građana koji su došli da se informišu o GUP-u, odnosilo se na infrastrukturu u gradu, kao i na situacije u kojima je na njihovom placu predviđena površina javne namene, zbog čega ne mogu da raspolažu svojim zemljištem. Glavna urbanistkinja Tanja Obradović rekla je da je pristiglo ukupno 77 sugestija, od kojih se preko 40 odnosi na pojedinačne parcele. tanja obradović Obradović kaže preko 70 sugestija; foto: JV/N. P.

GUP ne tretira pojedinačne parcele, ali će svakako te sugestije usloviti u daljoj planskoj razradi i biće razmotrene. Nakon tih sugestija najviše je bilo za saobraćaj, namenu prostora i infrastrukturu, ostale sugestije se tiču same odluke i postupka izrade GUP-a - rekla je Obradović.


Primedbe na Nacrt stižu i iz redova opozicije

Ranije primedbe ranije su uputili aktivisti okupljeni oko "Ne damo Niš", zeleno-leve političke stranke u nastajanju, koji smatraju da posebna pažnja treba da se posveti zaštiti arhitektonskog nasleđa i životne sredine Niša.

Narodna poslanica i predsednica niškog ogranka Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković, podsetila je da je usvajanje ovog Plana trebalo da bude septembra prošle godine, kada su iz Dveri tvrdili da se generalni urbanistički plan Niša menja za unapred poznatog investitora, kao i da se time ugrožavaju interesi građana. Gradonačelnica Niša je to demantovala.

Moraju mnogo da vode računa da ovaj plan sada bude zakonit, da bude usvojen sa onim što Sekretarijat za zaštitu životne sredine treba da da, takođe ovaj plan mora da štiti javni interes i da prestane sa pretvaranjem površina javne namene u površine privatne ili mešovite namene - rekla je Kerković.

Osim opozicije, na neregularnosti GUP-a ukazao je i Miroljub Stanković, bivši v. d. načelnika Uprave za građevinarstvo.

Ističe da obavezna inicijativa Glavnog urbaniste Grada Niša za izradu Nacrta, nije priložena u materijalu koji je obljavljen na gradskom sajtu i okviru javne rasprave, kao i da je glavna urganistkinja Obradović neovlašćeno skratila važenje GUP-a Niša za 4 godine.

Inicijativa je urađena samovoljno, od strane nestručnog lica bez urbanističke licence i bez ikakvog iskustva u izradi planova, kao i bez ikakve konsultacije sa Načelnikom Uprave za građevinarstvo. Zbog toga sam kao tadašnji nadležni Načelnik na Kolegijumu pred kompletnim izvršnim delom gradskog rukovodstva aprila 2022. ukazao na konstantnu samovolju i kršenje propisa, kao i na potpunu netačnost jedinog podatka na koji se Glavni gradski "urbanista" pozvala - ističe Stanković.

Tvrdi i da je u materijalu Javne rasprave "Proces izrade plana" Glavni gradski urbanista prepisala i potpisala njegovu analizu koju je radio i prezentirao u svom magistarskom radu i koristio od 2008 do 2010. godine tokom izrade GUP-a Niša od 2010. do 2025. godine.

Stanković je izneo i niz drugih kritika na račun glavne urbanistkinje Obradović, kao i određene sugestije uz zaključak da je početak izrade ovog važnog dokumenta zasnovan na pogrešnim koracima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki ajduk

    19:13 // 16. 12. 2022.

    Kuku majko, bolje da nisam prisustvovao, atak na mozak.
    Pola sale vojnici za sendvič, kad neko priča ko im ne odgovara oni galame. Gomila investitora koji zidaju zgrade i koji su valjda morali da izlaze za govornicu da veličaju prisutne iz grada, koje kažu i ne poznaju, kao nismo mi. U svakom slučaju nastavljaju da se zidaju zgrade po sokaci, ne mora parking to je druga tema itd. Ma šou

  • Miroljub Stankovic

    17:35 // 16. 12. 2022.

    Bila je farsa od javne rasprave, Dragana Sotirovski i Nenad Stankovic su organizovali dvadesetak osoba da mi non stop dobacuju, tako da za dozvoljenih 5 minuta nisam uspeo da iznesem argumente i dokazem pogubno smanjenje buduceg GUP-a sa sadasnjih 266 km2 na samo 130 km2, cime planiranje Nisa vracaju sezdesetak godina unazad, povrsinski na period GUP-ova izmedju 1953. i 1973. godine.

    • Kolega

      19:25 // 16. 12. 2022.

      @Miroljub Stanković - šta si ti drugo od guske očekivao? Izdrži, narod je uz tebe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: