Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:45, 14. 11. 2023.

| Društvo

Prva protestna šetnja radnika niškog DKC-a i javni odgovor Sotirovski

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG-0ad4bb6eb36c104baea833a4d35c9fca-V
Prva protestna šetnja radnika DKC-a; foto: S. V.

Nezadovoljni zbog spajanja sa “Divljanom”, radnici niškog Dečijeg kulturnog centra danas su išli u prvu protestnu šetnju od Gradske kuće do Privrednog suda i nazad. I dalje zahtevaju da se poništi skupštinska Odluka, ali ostavljaju mogućnost da dođe do spajanja pod njihovim uslovima. S druge strane, gradonačelnica Sotirovski smatra da se bune bez razloga, da je parola “Vratite deci kulturu” maliciozna i da su neki zaposleni ispolitizovani. Ipak, uverava ih da niko neće izgubiti posao.

IMG-9ce43b3efe3d2aee69973daee3b881a6-V "Žao mi je što su možda ispolitizovani"; foto: S. V. Nikad bučniji protest u Nišu - jedan je od komentara prolaznika na protestnu šetnju radnika Dečijeg kulturnog centra koji su transparentima i pištaljkama hteli da pokažu nezadovoljstvo zbog odluke da se njihova ustanova spoji sa "Divljanom". Predstavnica zaposlenih Marija Cvetković kaže da je zahtev i dalje isti - da se poništi sporna skupštinska Odluka.

Izašli smo na ulicu jer smo dve godine tražili mogućnost da nas neko iz Grada čuje, ukazivali smo na nepravilnosti koje su se događale, ali nam niko nije dao ni jedan odgovor na ta naša obraćanja. Ovo je vid izraza našeg nezadovoljstva i našeg izraza nemoći da se borimo za pravdu, ovo je jedini način koji nam je ostao da se borimo za pravdu - ističe Cvetković.

dkc Išli do Privrednog suda; foto: S. V. Dodaje da imaju obećanje predsednika Skupštine Grada Bobana Džunića da će ih pozvati na razgovor, ali i dalje čekaju poziv. Čekaju i odgovor od Grada na kompromis koji su im ponudili i ostavljaju mogućnost da dođe do spajanja ustanova, ali napominju da žele da se sve uradi po Zakonu.

Cvetković je najavila novu protestnu šetnju u petak i rekla da su juče o svom problemu razgovarali u Beogradu i da će na dalje postupati na osnovu zaključaka koji su doneti tamo, ali da će se tak čuti i saznati sa kim su razgovarali.


Sotirovski: Oni kulturu nisu ni pružili deci

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da su radnici Dečijeg kulturnog centra kroz Radnu grupu uključeni u spajanje sa Divljanom, da veruje da im je direktorka Sandra Petković prenela tačne informacije koje su tamo donete i da je Grad kao osnivač mogao da ugasi DKC kao neprofitabilnu ustanovu, ali to nisu uradili. Kaže da je Odluka doneta i da ne zna kakav pomak očekuju radnici.

Sotirovski “Vratite deci kulturu” je više nego maliciozno; foto: FB Dragana Sotirovski Oni nikako, ni na koji način nisu ni tada, ni sada mogli da budu ustanova kulture jer ne proizvode kulturni sadržaj, to nije pozorište, to je ustanova gde direktno zaposleni rade sa decom. Natpis koji su zaposleni u Dečijem kulturnom centru, koji u vreme radnog vremena protestuju, šetaju ili već šta rade “Vratite deci kulturu” je više nego maliciozan. Zašto - kulturu oni njima nisu pružili, to što oni imaju “Majsku pesmu” jednu manifestaciju u toku godine pa i “Zlatna pčelica” je u Pčelici pa Pčelica nije ustanova kulture nego ustanova obrazovanja - rekla je Sotirovski.

Niko od zaposlenih neće dobiti otkaz niti će postati tehnološki višak, uverava gradonačelnica, ali da svako ko radi sa decom zakonski mora da bude licenciran.

Imate ljude koji jednostavno ili žele ili ne žele da to shvate i razumeju. Tamo imate dva kuvara, evo istražite, vi ste novinar, šta oni rade u DKC-u, imate prehrambenog tehničara, pitajte šta on radi tamo. Mi ćemo svim tim ljudima bez obzira na njihovo obrazovanje, u skladu sa zakonom i katalogom radnih mesta naći mesto da sutradan rade u ustanovi koja će imati i rekreativni centar i koja će se po zakonu o učeničkom standardu zvati Dečiji-kulturno-obrazovno-rekreativni centar - rekla je Sotirovski.

dkc foto: S. V. Gradonačelnica je poručila radnicima DKC-a da ne treba da budu neprijatelji gradu.

Žao mi je što su možda ispolitizovani sada neki ljudi iz DKC-a, žao mi je što oni po svaku cenu hoće da zadrže šifre kulture da bi, verovatno, imali veće plate - istakla je Dragana Sotirovski.

Ona je rekla da Niš zaslužuje novu modernu ustanovu koja će pomagati deci u vannastavnim aktivnostima, da će u se “Divljani” pripremati sportisti i da će roditelji izdvajati manje novca za rekreativne nastave jer će Grad subvencionisati školu u prirodi.

Podsetimo, radnici DKC-a nezadovoljni nizom odluka o osnivanju Dečijeg kulturno-obrazovno-rekreativnog centra počeli su sa protestuju sa jednim zahtevom - da se ne spoje sa “Divljanom”. Tražili su da se skupštinska Odluka povuče i da se vrati šifra Dečijem kulturnom ceturu. Nakon razgovora sa gradonačelnicom, ostavili su mogućnost da dođe do spajanja tih ustanova, a da radnici budu zadovoljni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • izvrnuta stvarnost

    08:46 // 15. 11. 2023.

    Secam se kada je ovaj Centar bio sa Divljanom, a i kada je bio bez Divljane. Zar nije dovoljno iskustvo, nema lazi , nema prevare. Sa Divljanom nije srecno resenje, svi to znaju. I zaposleni u Centru to znaju i zato se bune, sigurno ne iz besa. Treba ih podrzati. Tretman dece u ovom Gradu, od samog Grada i njegovog rukovodstva je posebna tema. Trebalo bi da bude najznacajnija. Trebalo bi.

  • dr Jakov Zlatar

    08:13 // 15. 11. 2023.

    Ne podržavam ni jedne ni druge.Ni ovi nisu cvećke.Šta su radili predhodnih godina? Čime se bavio DKC? Iznajmljivanjem poslovnog prostora i nekim skečevima socrealističke provenijencije. To je mala unutrstranačka svađa i ništa više.

  • Slavica

    23:21 // 14. 11. 2023.

    Spojili škole Carica Jelena i Bubanj, sad Divljana i DKC. Šta je sledeće? Ne bi me čudilo da uskoro spoje Gradsku bolnicu i Goricu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: