Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 31. 3. 2014.

| Društvo

Prva stipendija Nišliji za školovanje u Britaniji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Lazar-Stosic.JPG
Gitara je jedan od hobija talentovanog Lazara Stošića

Gimnazijalac Lazar Stošić jedini je đak iz Niša koji je dobio punu stipendiju za jednogodišnje školovanje u jednoj od 10 najprestižnijih britanskih škola, vrednu 30.000 funti.

Priliku da treći razred srednje škole završi na škotskoj "Dolar akademiji" u blizini Edinburga, koja se prostire na imanju od 70 hektara, Lazar je dobio zahvaljujući stipendiji britanskog udruženja HMC kakvu je dobilo još pedesetak kandidata iz cele Evrope.

Da bi u Srbiji dospeo među troje odabranih stipendista, ovaj đak Gimnazije "Svetozar Marković" prošao je 3 selekcione faze.

- Prijava je sadržala esej kojim sam pokazao da sam spreman da u sve uložim mnogo truda. Zatim je usledio zahtevan test engleskog jezika, a onda intervju sa predstavnicima udruženja HMC iz Britanije. Čast mi je da su me izabrali - kaže Lazar.

Dollar-Academy Akademija, osnovana 1818. godine, namenjena je đacima od 5 do 18 godina (foto: dollaracademy.org)Poznavanju jezika skoro na nivou maternjeg, koji uči još od 4. godine, doprinelo je i to što u dvojezičnom odeljenju prirodno-matematičkog smera nastavu istorije, geografije, hemije, informatike i matematike sluša upravo na engleskom.

Kandidati su birani i prema angažovanosti u vannastavnim aktivnostima, kojima Lazar zaista može da se pohvali. Trenira plivanje, svira gitaru, piše za gimnazijski časopis, član je Regionalnog centra za talente u oblasti engleskog jezika, takmiči se u debatovanju, a 8. aprila odlazi u Petnicu.

Imaće priliku da u Škotskoj razvija svaki od svojih talenata s obzirom na to da "Dolar akademija" nudi mnoštvo umetničkih i sportskih sekcija.

- Škola podseća na onu iz "Harija Potera". Ima čak 12 različitih orkestara, sportske terene za fudbal, ragbi... Ima dugu tradiciju, osnovana je još 1818. godine. Raduje me što će ovo biti prilika da se osamostalim i sazrem - priča Lazar.

Skajp-soba Na "Dolar" akademiji postoji specijalna "skajp soba" (foto: dollaracademy.org)Vest o stipendiji zatekla ga je na času, tako da je sreću odmah podelio sa drugovima i nastavnicima.

Iako su neki, kako kaže Lazar, istovremeno bili pomalo tužni što će ih ostaviti na godinu dana, ipak mu pružaju punu podršku. 

Slično se osećaju i njegovi roditelji.

- Ovo je kruna njegovog uspeha. Pokazao je inicijativu i uspeo. Neka ostali naši đaci u ovom primeru vide da je sve moguće ako se dovoljno potrude i pokušaju - kaže Lazarev otac.

Nakon što prikupi papire za vizu, Lazar će letnji raspust iskoristiti da provede što više vremena sa prijateljima, koji će ga na let u Edinburg otpratiti 20. avgusta. Želja mu je da, kad se vrati u Niš i završi Gimnaziju, upiše Medicinski fakultet u inostranstvu, a onda bi se, kaže, vratio u Srbiju. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gdugfih

    08:55 // 2. 4. 2014.

    Bravo Lazare! Idi i ne osvrci se!

  • Nikola

    06:12 // 1. 4. 2014.

    Bravo Lazare, svaka cast! Konacno nesto lepo da procitam... Pozdrav iz Amerike! NEVER GIVE UP!!! d:-)

  • pekula

    22:43 // 31. 3. 2014.

    Bravo ! Smeta mi samo mali broj komentara, uspesni se podrazumevaju i stavljaju na margine a protuve komentarisu u nedogled...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: