Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 8. 6. 2021.

| Društvo

Prva ugradnja spinalnog elektrostimulatora u Srbiji urađena u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
operacija
Inovativna metoda kojom se rešava hroničan bol kod pacijenata koji boluju od diskus hernije; foto: arhiva JV

Inovativna metoda kojom se rešava hroničan bol kod pacijenata koji boluju od diskus hernije, stenoze spinalnog kanala, koji su imali neke povrede kičme ili imaju neuropatsku bolest, počela je da se primenjuje u Univerzitetskom kliničkom centru Niš. Kako kažu iz UKC, oni su postali prva zdravstvena institucija u Srbiji u kojoj se radi ugradnja spinalnog elektrostimulatora.

Prvu intervenciju u niškom Kliničkom, sa ekipom lekara i tehničara Klinike za neurohirurgiju UKC, radio je specijalista neurohirurgije doc.dr Fadi Almahariku sa klinike Dubrava iz Zagreba.

Poboljšanje koje pacijenti nakon ove intervencije osete je 50-70 % što je izuzetno veliki uspeh. Osim diskus hernije,dijagnoze kod kojih se takođe pristupa ovoj intervenciji su i stenoza spinalnog kanala, povrede , pacijenti koji imaju neuropatsku bol. Najbitnije je da je pacijent motivisan za ovakav vid lečenja i tada je i uspeh intervencije zagarantovan - istakao je doc.dr Fadi Almahariku.

Rukovodilac Klinike za neurohirurgiju UKC Niš, na kojoj će se intervencija i ubuduće obavljati, Vesna Nikolov kaže da se sa početkom ugradnje jednog ovakvog sistema, kreće sa novom granom neurohirurgije, funkcionalnom neurohirurgijom i da se nada da se neće stati samo na ugradnj neurostimulatora.

Postoje i aparati za lečenje drugih bolesti, kao što je recimo parkinsonova bolest i ostale bolesti koje nažalost lekari uprkos svom velikom iskustvu ne mogu da reše uobičajenim metodama. Sledeći korak i naša želja je uvođenje aparata za duboku stimulaciju mozga, potom ugradnja tzv. vagusnih stimulatora koji se koriste za smanjenje epileptičnih napada. Na ovakav način se značajno smanjuje upotreba medikamenata, a značajno se pomaže pacijentima - rekla doktorka Nikolov.

Iz UKC poručuju da se operacija diskus hernije radi se na mnogim klinikama u Srbiji, ali da se ova operacija - ugradnja spinalnog elektostimulatora, radi samo na jednom mestu - u Univerzitetskom kliničkom centru Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladan Nikolić

    07:46 // 9. 6. 2021.

    Imao sam tu čast da ja budem taj pacijent i pišem iz kliničkog centra,neću govoriti u tudje ime,što se mene tiče iz ovog i iz predhodnih iskustva sa doktorima i celokupnim osobljem niške neurohirurgije kapa dole!

  • Vladan Nikolić

    00:02 // 9. 6. 2021.

    Ja sam imao tu čast da budem taj pacijent,i evo pišem iz kliničkog centra,a što se tiče doktora i osoblja neurohirurgije u Nišu iz mog sadašnjeg i iz predhodnih iskustva kapa dole

    • Milan

      08:45 // 1. 11. 2021.

      Vladane ja sam upoznat sa tvojim slučajem ako si ti taj kome je ugradjen elektrostimulator kod nas u zemlji... JA BI TREBAO DA BUDEM DRUGI POSTO SAM IMAO VEC 4OPERACIJE..trebalo je sep ali odlozeno za dec..zamolio bih te da mi se javis da ostvarimo kontakt i da mi preneses iskustvo licno...ja sam pricamo sa lekarima mnogo puta ali sam i sam kolega pa bih da se licno sa tobom posavetujem.. Hvala

  • Bojan

    14:20 // 8. 6. 2021.

    Sve pohvale za nase lekare, ljude koji su u proteklom periodu prosli golgotu pandemije, a posebno bih pohvalio celokupnu kliniku neurohirurgije koja ima odlicne timove lekara i med.sestara. A gospodin koji negativno komentarise, naka mu to sluzi na cast.

    • zahav

      17:23 // 8. 6. 2021.

      ja sam u avgustu lezao tamo. jednog dana zaboravili da mi daju terapiju, jednog dana zaboravili da mi daju da jedem... hoces da nastavim da ih hvalim?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: