Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 8. 7. 2016.

| Društvo

Prve Nišlije na svetskoj olimpijadi iz astronomije - ako bude para

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Gimnazijalci
Nadaju se da će otputovati u Indiju i doneti kući medalje

Blizanci Bogdan i Novak Stanojević prvi su niški đaci koji su se plasirali na svetsku olimpijadu iz astronomije i astrofizike, ali su, umesto na pripreme, ovih dana usmereni na obezbeđivanje novca za put na takmičenje u Indiji.

Učenici specijalizovanog odeljenja za talentovane fizičare u Gimnaziji "Svetozar Marković" kažu da im za učešće na takmičenju treba ukupno 5.600 evra i da polovinu novca, kao dokaz da će se takmičiti, treba da uplate već do 1. avgusta.

Obratili smo se Gradu, kompanijama i fondacijama, nadamo se da će nam neko pomoći i da ćemo dobiti priliku da se dokažemo i u Indiji - kaže Bogdan.

A već su se dokazali na Državnom takmičenju gde su 20. juna zauzeli 6. i 7. mesto i tako se i plasirali na Olipmijadu, čak i uz činjenicu da prema školskom programu kao đaci drugog razreda uopšte i nemaju astronomiju kao predmet. Ona će na red za izučavanje u školi doći tek za dve godine.

Vežba se oko 5 do 6 sati dnevno. Polovinu vremena posvećujemo teoriji, učimo o astronomji i astrofizici, a za drugu polovinu je potreban praktični rad, posmatranje teleskopom koji smo koristili na Prirodno-matematičkom fakultetu - priča Bogdan.

Ozbiljno će se, ako obezbede novac, pripremati i za Olimpijadu u Indiji na kojoj će od 9. do 19. decembra u konkurenciji imati ekipe iz 40 zemalja, a u svom timu đake iz beogradske Matematičke gimnazije. 

Bogdan i Novak su već usrećivali svoje sugrađane medaljama sa velikih takmičenja - sa Međunarodne juniorske naučne olipmijade u Argentini pre 2 godine doneli su srebro i bronzu.

I tada je odlazak bio neizvestan zbog nedostatka novca, ali su blizanci uspehom dokazali da u njih vredi uložiti.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Simic

    15:35 // 9. 7. 2016.

    Bravo momci. Dok se sistem doseti da postojite vi se vec vracate sa medaljom. Tako je to-ovakvu decu niko ne prati, ne pomaze i prepusteni su sami sebi. A na kraju i h svi svojataju za malo politicke slave i slikanja. I kriv nam je djavo sto ce svi oni njima slicni vrlo brzozavrsiti na poznatim svetskim Institutima i Univerzitetima. Samo hrabo

  • Jela

    21:16 // 8. 7. 2016.

    Ako?što se kaže,ALI DEVOJCI SREĆU KVARI

  • Miodrag Brankovic

    21:11 // 8. 7. 2016.

    Lepo je sto ima ovako talentovane dece,ali iz licnog iskustva mogu samo da kazem - use i u svoje kljuse. Imam ceru koja je sa svojih 8g visestruki drzavni prvak u voznji rolera, peta na trkama evropskog sampionata u inline alpine slalomu i sve finansiramo iz svog dzepa........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: