Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 18. 7. 2023.

| Društvo

Pritisak na porodicu i prve pretnje Nišliji koji štrajkuje glađu u Beogradu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dimitrije 2
Odlučan je da neće odustati do ispunjenja zahteva; foto: Privatna arhiva

Student iz Niša Dimitrije Dimić, koji od juče štrajkuje glađu ispred Predsedništva Republike Srbije u Beogradu, kaže da njegova porodica i prijatelji već trpe pritiske zbog toga i da dobijaju telefonske pozive sa porukom: “Bolje je da se skloni”. I sam je prve večeri štrajka imao probleme sa policijom i momcima u crnim majicama, pa je, kako tvrdi, zbog pretnji morao da se skloni na bezbedno mesto.

Dimitrije je, ipak, ponovo ispred Predsedništva na Andrićevom vencu, nastavlja štrajk glađu i ističe da će prestati kada predsednik Aleksandar Vučić ispuni zahteve protesta ili ako bude u situaciji da mora da ne može da nastavi - ako završi u bolnici. Planira da u 12 sati sekretarijatu Predsedništva preda molbu sa zahtevima.

Trenutno sam u 22. satu štrajka, ispred Predsedništva se nalazim i ostaću tu. Umoran sam, ali odlučan. Imam podršku, oko mene su se okupili ljudi, pričamo, šalimo se, atmosfera je fantastična, kao da nije štrajk glađu - navodi student niškog Pravnog fakulteta.

dimitrije 1 Prvi problemi; foto: Privatna arhivaVeć tokom prvog dana štrajka, u ponedeljak, nastali su i prvi problemi - Dimitrije je oko 19 sati postavio šator pored ograde Predsedništva, ali su mu policajci rekli da to ne može i insistirali da se pomeri.

Rekao sam da je to javna površina, Pionirski park, ali oni su insistirali, pa sam pomerio šator iza spomenika Nadeždi Petrović. Zatim su došli inspektori i rekli da se pomerim ili će me patrola uhapsiti posle. Rekao sam da mogu slobodno da me uhapse i da ću da spavam u stanici ako treba - priča Dimitrije za Južne vesti.

Prema njegovim rečima, policija je ostala tu do 23 sata, a zatim su na njihovo mesto došli ljudi obučeni u crno. Dimitrije kaže da su njegovom prijatelju i njemu pretili.

Oko 23 sata prestaje da me obilazi policija, koja je i sada tu, vidim ih. Na njihovo mesto dolaze neki momci obučeni u crno. Malo po malo, okružili su nas i počeli da prilaze sve bliže. Prijatelj mi je rekao da prepoznaje jednog od njih, da zna ko je i šta radi i dodao: “Ovaj nije dobar. Moramo ovog trenutka da se pomerimo, nije bezbedno ni za tebe ni za mene da budemo ovde” - objašnjava Nišlija za Južne vesti.

Krenuli su, kako navodi, automobilom na neko bezbednije mesto, a zatim ih je zaustavila policija i testirala ih na alkohol, drogu, proveravala dubinu pneumatika i ostalo.

Pritiskaju i mene i moje prijatelje i porodicu, što mi najteže pada. Zovu ih telefonom razni ljudi, šefovi i govore im da je bolje da se sklonim - kaže Dimitrije za Južne vesti.

Dimitrije Dimić najavio je štrajk glađu na protestu u Nišu 7. jula, kada je poručio da ne može više da trpi situaciju u zemlji “ni kao čovek, ni kao građanin, ni kao ponosan Srbin”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Проф. Др Миладин М. Шеварлић

    18:06 // 19. 7. 2023.

    Димитрије,
    Схватам да у Србији огромна већина људи има разлога да штрајкује - почевши од велеиздаје српског КиМ, преко опљачканих пензионера и пољопривредника, до појединачних неправди којима су грађани изложени - као на пример: у Србији се огромна средства оз Буџета издвајају за догитализацију али Извод из књиге венчаних не можете добити електронски!? Нисам у БГ до 1.08. а желим да Те посетим.

    • Mika

      21:11 // 22. 7. 2023.

      Aman vise i bi penzosi ste dosadili i Bogu i narodu!!! Sta vam je ukradeno? Malo ste morali da istrpite i godinama dobijate povecanja penzija i druge beneficije i samo kukate!!!Gledam svoju komsinicu u zivotu nije radila,nasledila dobru penziju od muza i sada sa svim povecanjima i bez minuta radnog staza zena ima preko 40000rsd penziju!!! I ona se isto buni. Grozni ste!!!

  • Mima

    08:42 // 19. 7. 2023.

    Preporucila bih ovom mladicu da odustane od strajka jer on kao jedinka nista ne moze. Svoju snagu cuvaj za protese i podrsku opoziciji. Pokazao si hranrost i odlucnost i to je za pohvalu. Dalje aktivnosti moraju biti grupne.

  • Dusan Magic

    01:27 // 19. 7. 2023.

    Bolje bi mu bilo da se fokusira na sopstveni napredak i zavrsi fakultet nego sto sedi tamo i gubi vreme. Zato ili motika u ruke sinak, ili svu svoju energiju mladost i znanje upotrebi za napustanje zemlje. Pozdrav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: