Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 26. 12. 2022.

| Društvo

Prvi čovek Vlasotinca sa meštanima na barikadama: Pokušavamo zakonski da sprečimo MHE

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Barikade Dadince
Posle 12 dana na barikadama mešetane i aktiviste posetio predsednik Opštine; foto: P. I.

Kako bi sprečili privatnog investitora da na Rupskoj reci počne gradnju i treće mini-hidroelektrane, meštani Dadinca već 12 dana bez prestanka dežuraju na barikadama, a u nedelju ih je konačno posetio i predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović. On je okupljenim meštanima, ali i aktivistima poručio da će pokušati da na zakonski način ponište rešenje privatnog investitora, nakon što bude proverena celokupna dokumentacija koja je konačno stigla iz Odeljenja za urbanizam.

Na protestu meštana sela Dadince i aktivista koji je ispred Opštine Vlasotince održan 14. decembra, prvi čovek Opštine se nije pojavio, a građanima se obratio saopštenjem da će Opštinsko veće ispitati sve odluke Odeljenja za urbanizam.

Međutim, ni nakon održane sednice Skupštine na kojoj je vlast u Vlasotincu odgovornost za gradnju MHE ”Besko” prebacila na Ministarstvo energetike, predsednik Opštine Bratislav Petrović, koji je juče posetio ljude koji dežuraju na barikadama, tvrdi da je Odeljenje za urbanizam konačno dostavilo dokumentaciju, da će ona biti detaljeno proverena, nakon čega će se znati da li Opština može da spreči gradnju treće mini-hidrocentrale na Rupskoj reci iz koje se vodom snabdeva više od 15.000 ljudi. Rupska reka Predsednik Opštine obećava da će uraditi sve da spreče gradnju MHE "Besko; foto: T. T.

To je jedini način na koji Opštinsko veće, u ovom slučaju, može da postupa. Predsednik Opštine nema te nadležnosti. Ne zavisi uvek sve od moje volje i želje, nego od onog što piše. Ovde je bitno sada da se ovo pravnim aktom odbrani na valjan način. Ne mogu da optužim nikog, ali onog trenutka kad imam argumente i dokaze - ja ću vam to reći i javno. Problem je što je to rešenje pravosnažno. Postoje načini kako se ono poništava i tu ne smemo da pogrešimo. Ja sam računao, zbog one odluke koju smo doneli na Skupštini o zabrani gradnje MHE, da smo tu priču završili. Zamka je bila u tome što je investitor podneo zahtev pre donošenja odluke. Kažu, odluka ne važi. Da li je tako, videćemo kroz sve ove provere, jer moj cilj je bio da tom odlukom zaštitimo Rupsku reku - rekao je Petrović.

Šta je to što je uticalo da dokumentacija sa jednog dođe na drugi sprat opštinske zgrade Petrović tvrdi da ne zna, ali kaže da ima stručnih pravnika koji će biti uključeni u ceo postupak i najavljuje da će, čim dobije nove informacije, prvo obavestiti meštane Dadinca.

U kontaktu smo sa ljudima koji poznaju materiju u oblasti upravnog prava, da se ne pogreši. Došli smo u situaciju da naprosto ne smemo da pogrešimo. Neću više to da ponavljam. Možda ćemo se za slamku hvatati. Ljudi, čim imamo informaciju, čekamo na pregledavanje dokumentacije, bićete obavešteni. Postupiću u skladu sa svojim nadležnostima i uvek mogu da dođem ovde pred vas. Neka svako nosi svoj krst, ja ću svoj. Gledaću sve u okviru svojih mogućnosti da odradim ono što mogu. Za poništavanje ove dozvole, kao drugostepeni organ, nadležno je ministarstvo - ponovio je Petrović.

Podsetimo, samo dan nakon protesta, privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo stigao je na obalu Rupske reke i krenuo u raščišćavanje terena. Ipak, meštani Dadinca i aktivisti brzom intervencijom, uz pomoć policije, sprečili su početak gradnje, a od tada dežuraju na barikadama.

Podsetimo, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, dok je prošle godine Skupština donela odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • E do...

    17:23 // 26. 12. 2022.

    Ko je izdao dozvolu za gradnju? Tesko zamazivanje ociju.

  • Crnobarac

    17:07 // 26. 12. 2022.

    Licemerno, kao i uvek. Razlog pojavljivanja je da spasi 30-tak glasova iz sela Dadince koji su mu verovali na prošlim izborima i glasali da on bude predsednik opštine.

    A to je učinio posle 12 dana protesta kada je video da se tamo pojavljuju opozicioni narodni poslanici, koji će mu oduzeti tih 30 i nešto glasova.

  • Bata

    14:36 // 26. 12. 2022.

    Ne pratim stalno dešavanja oko protesta, ali me interesuje da li je neko od njih uputio zahtev Patrijarhu da ih javno podrži.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: