Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 2. 10. 2013.

| Društvo

Prvi diplomac Ekonomskog fakulteta u Medveđi

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Marko-Milutinovic-diploma.jpg

Prva generacija studenata Visokoškolske jedinice niškog Ekonomskog fakulteta u Medveđi nedavno je dobila prvog diplomca Marka Milutinovića, koji je završni rad odbranio "desetkom". 

U Medveđi je srednju ekonomsku školu završio 2007. godine i pored ambicija i velike zainteresovanosti za ekonomiju, zbog teške materijalne situacije nije ni razmišljao o daljem školovanju. Studije u Nišu bi, kaže, bile preskupe, pa je počeo da radi, a zatim i otišao u vojsku.

- Kada sam čuo da se u Medveđi otvaraju jedinice Ekonomskog i Pravnog fakulteta, obradovao sam se jer je zbog finansijske situacije to bio jedini način da nastavim školovanje na "masteru" - priča Marko.

Na modulu poslovno upravljanje izabrao je smer menadžment preduzeća i za diplomski rad, za završnicu osnovnih akademskih studija, odabrao temu iz predmeta korporativno upravljanje.

Sada traži zaposlenje posle čega bi, kako planira, nastavio školovanje.

Uskoro će Medveđa dobiti još 7 diplomaca sa ove visokoškolske jedinice, što je, kako kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu prof. dr Zoran Aranđelović, veoma značajno za ovu malu sredinu.

- Otvaranje jedinice u Medveđi je, u principu, društvena misija. Deca su tamo, bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost, uglavnom siromašna. Većina njih ne bi ni studirala da nema našeg fakulteta. Zato su svi koji upišu "na budžetu". Na samofinansiranje prebacimo samo one koji po 2 godine ne daju ispit, jer je takva zakonska obaveza - kaže dekan Aranđelović.

On objašnjava da tamošnji studenti uče pod istim uslovima kao i niški. Nema "blok nastave", profesori iz Niša u Medveđu putuju svakog dana i tamo provode čitavo radno vreme.

- Pošto studenti u Medveđi nemaju mogućnost da svrate kod profesora onda kada to požele, organizujemo im "pojačane vežbe" oko mesec i po dana pre ispitnog roka. Jednake uslove za studiranje imaju i studenti albanske nacionalnosti jer slušaju nastavu i uče iz literature na maternjem jeziku - kaže Aranđelović.

Ove školske godine od tridesetak kandidata na Ekonomskom fakultetu u Medveđu će studirati nešto više od 20. Nastava im počinje već sledeće nedelje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: