Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 1. 11. 2022.

| Društvo

Prvi mesec radova u Baba Zlatinoj: Šta je sve snašlo Vranjance i ko je kriv

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Baba Zlatina ulica - Vranje
Vodovodna cev pucala na po nekoliko dana; foto: M. D.

Kiša i blato, a bez kiše i prašina - tako je u većini vranjskih ulica od kako je sredinom juna počela zamena kanalizacionih cevi. Glavni “krivac” za takvo stanje na ulicama je projekat “Čista Srbija” koji Milenijum tim izvodi i u Baba Zlatinoj ulici, kojoj je i bez toga bila neophodna rekonstrukcija.

Od 21. septembra, kada je počela, stanovnici su zbog havarije na vodovodnoj cevi 6 puta bili bez vode. Iz Milenijuma kažu da je za radove u ovoj fazi zadužen drugi izvođač, iz vranjskog Vodovoda da popravljaju štetu koju napravi Milenijum, a iz Grada - ćute.

Osim standardnog - red blata, red poplavljenih ulica, red prašine, Vranjanci koji žive u naselju Češalj se od početka rekonstrukcije Baba Zlatine navikavaju i na život bez vode, jer vodovodna cev puca, kažu, na svakih nekoliko dana.

Izvođači su cev prvi put polomili samo dva dana nakon početka rekonstrukcije i tada vode nije bilo više od 24 sata.

Nedelju dana kasnije cev je pukla i drugi put, a vodu nisu imali duže od dva dana, dok je sredinom meseca, u razmacima od po dva-tri dana, cev pucala tri puta pa su ili bili bez vode ili je ulica bila poplavljena.

Baba Zlatina ulica - Vranje Stanovnici Baba Zlatine bili bez vode i duže od dva dana; foto: M. D. Poslednji - šesti put, do havarije na vodovodnoj cevi došlo je pre nedelju dana, a osim Baba Zlatine i dela naselja Češalj, vode nije bilo ni u Sofkinoj ulici.

Dok stanovnici Baba Zlatine komentarišu da Grad ne ume da izabere izvođača koji je sposoban da zameni jednu cev, a da ne polomi drugu i strepe šta će ih još zadesiti u narednih 7 meseci, koliko je ostalo do kraja rekonstrukcije, na potezu od 297 metara postoji nekoliko podizvođača radova, ali - niko nije kriv.


“Milenijum tim”: Dotrajala vodovodna mreža uzrok čestih havarija

Iako se radovi koji su u toku odvijaju u okviru prve faze, koja podrazumeva rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže i realizuje se okviru projekta “Čista Srbija” koji sprovodi Milenijum tim, iz te kompanije kažu da je Grad izabrao drugog izvođača za pripremne radove, tako da krivica nije njihova, ali da ni taj izvođač nije kriv, već dotrajala vodovodna mreža.

Kompanija Milennium Team u okviru projekta Čista Srbija angažovana je u Baba Zlatinoj ulici na izvođenju radova fekalne kanalizacije, a ne na radovima za vodovodnu mrežu. Drugi izvođač izabran od strane grada, radi rekonstrukciju cele ulice i to vodovodnu mrežu, kolovoz, trotoar, atmosfersku kanalizaciju. Pomenuti izvođač je, u svrhu pripreme za dalje radove, skinuo postojeću kolovoznu konstrukciju ulice čime su se stare azbesne vodovodne cevi izložile većem uticaju prilikom prolaska mehanizacije. Vodovodna mreža u ulici je dotrajala i ovo uzrokuje česta pucanja cevi tokom radova u većini slučajeva i bez fizičkog oštećenja od strane mašine koja vrši iskop - navode iz Milenijum tima.

Baba Zlatina ulica - Vranje Dotrajala vodovodna mreža uzrok čestih havarija, kažu iz "Milenijuma"; foto: M. D. Međutim, u saopštenjima Vodovoda na početku oktobra, drugi izvođač se ne pominje i piše da je došlo do oštećenja ulične vodovodne cevi od strane izvođača radova Milenijum tima iz Beograda i da Vodovod otklanja kvar.

Iz Grada nisu odgovorili Južnim vestima ko je kriv za probleme u Baba Zlatinoj i kako dolazi do oštećenja cevi.


Venecija ipak nije tako daleko - poručuju iz vranjskog odbora Ponoševog pokreta "Srbija Centar"

Sa očiglednim nezadovoljstvom građana zbog stanja infrastrukture u gradu upoznati su i u Inicijativnom odboru pokreta “SRCE” u Vranju, jer im se, kažu, sve veći broj građana ozlojeđeno i očajno obraća u vezi sa tim.

Započete, a nedovršene ulice, prekopane radi zamene podzemnih instalacija pa ostavljene radi pelaska na sledeća gradilišta, blokiraju saobraćaj u gradu, onemogućavaju naše sugrađane da se slobodno kreću, blokiraju prolaz vitalnih službi (hitne pomoći, vatrogasaca, prevoza bolesnih i starih), onemogućavaju poslovanje lokalnih malih i porodičnih preduzeća, izazivaju štetu na vozilima, povrede pešaka, prašinu koja utiče na kvalitet vazduha, blato prilikom padavina i mnoge druge probleme - navode iz Srbija Centra.

Baba Zlatina ulica - Vranje Iz Srbija Centra apeluju na nadležne da objasne građanima "razvaljenu"" infrastrukturu u gradu; foto: M. D. Na predstavnike lokalnih vlasti apeluju da izađu pred građane i objasne zbog čega i do kada će trpeti posledice “razvaljene” infrastrukture, a primer Baba Zlatine je samo jedno od pitanja građana na koja traže odgovor.

Da li se prilikom izbora izvođača radova proveravaju njihove kadrovske kompetencije i materijalne mogućnosti, kako ne bi dolazilo do toga da se kidaju vodovodne cevi (primer Baba Zlatine ulice) ili je bitna jedino njihova lojalnost vladajućim strankama. Da li su rokovi istaknuti na tablama pored prekopanih ulica samo lepe želje ili nešto što mora da se poštuje? Da li bi ti, makar i formalni rokovi, mogli biti kraći odnosno izvođenje radova efikasnije, kako se ne bi ulica od par stotina metara radila po godinu dana? - pitaju iz Srbija Centra.

Od nadležnih traže i da obelodane da li su izvođači radova u obavezi da infrastrukturu vrate u prethodno stanje ili da samo “zamaskiraju” delove koje su prekopavali, kao i da li bi radovi mogli da počinju na početku, a ne na kraju građevinske sezone i da li nadzorni organi štite interese izvođača radova ili javni interes građana, pa dozvoljavaju havarije i loš kvalitet izvršenih radova.

U vezi sa tim postavljaju i pitanje da li je Grad nekada zbog lošeg kvaliteta izvedenih radova i probijanja rokova naplatio penale od izvođača radova.

Na kraju se nameće i pitanje, da li lokalna vlast predvođena SNS-om, s obzirom na predstojeće jesenje kiše, kao rešenje problema, možda ima u planu subvencionisanje kupovine gondola, kao jedinog prevoznog sredstva u jesenjem periodu? Venecija ipak nije tako daleko - poručuju iz Srbija Centra.

Podsetimo, inače katastrofalno stanje a vranjskim ulicama dodatno je pogoršao projekat “Čista Srbija” u okviru koga Milenijum tim u naredne tri godine treba da izgradi novu kanalizacionu mrežu u gradu, dužine 142 kilometra.

Vranjancima najviše smeta što posle zamene cevi ulice ostaju neasfaltirane, a iako su krajem juna iz Milenijum tima odgovorili da je asfaltiranje i vraćanje ulica u prvobitno stanje njihov posao, Južne vesti iz Grada saznaju da to ipak treba da uradi lokalna samouprava ali da za asfaltiranje ulica nema para.

Inače, kako je iz Milenijuma rečeno Južnim vestima, do sada je kanalizaciona mreža urađena u Makedonskoj, Drvarskoj, Matije Gupca, Kralja Milana, Dimitrije Tucovića, Đure Đakovića, Save Kovačevića, Cara Dušana, Karađorđevoj, naselju Bunuševac 1 i Kosovskoj.

Radove trenutno izvode u ulicama 22. Decembar, Avgusta Cesarca i Solunskoj, a u toku je priprema za asfaltiranje ulica Proleterske brigade, Jovana Veselinovića, Radoslava Jovića, Francuske, Rodoljuba Čolakovića i Solunskih ratnika.

Kada je reč o rekonstrukciji Baba Zlatine ulice, radovi će se odvijati u dve faze - prva u kojoj se radi fekalna kanalizaciona mreža u okviru projekta “Čista Srbija” i druga koja podrazumeva izgradnju atmosferske mreže, rekonstrukciju vodovodne mreže i postavljanje nove kaldrme.

Radovi, oročeni na osam meseci, će koštati 27,9 miliona dinara, od toga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansira 15 miliona, a ostatak Grad.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag

    17:47 // 1. 11. 2022.

    Što bi reko Čola: "Ništa ja tu ne bih dirao!". Na sledećem glasanju vranjanci ima u još većem broju da glasaju za SNS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: