Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 21. 7. 2017.

| Društvo

Prvi niški viteški festival uskoro u Tvrđavi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vitezovi će u nedelju štiti nišku Tvrđavu
Vitezovi će u nedelju štiti nišku Tvrđavu; foto: JV/P. Blagojević

Kakav je bio srednjevekovni život vitezova biće prikazano u nedelju 23. jula u niškoj Tvrđavi, a program će trajati od 10:30 do 20 sati. Streličarstvo, bacanje koplja, jahanje, borba vitezova 1 na 1 i bohurt borbe, neke su od veština koje će srpski vitezovi pokazati građanima na prvoj ovakvoj manifestaciji u Nišu, koju su organizatori nazvali “Zaštitinici Tvrđave”.

Defileom vitezova kroz Tvrđavu i Obrenovićevom ulicom počeće viteški festival, kaže idejni tvorac Dušan Hadžić iz niške Viteške družine “Zmajeva griva”. Potom će zastati kod “Kalče” i građanima “zagolicati maštu”, pokazati im neke veštine i tako ih pozvati da ostatak dana provedu na ovoj manifestaciji.

Na platou kod Balibegove džamije biće centralni deo, dodaje Hadžić, na kome će se vitezovi boriti. U jednom delu biće postavljeni šatori, kao i ring za decu i streličarski poligon, a deo Tvrđave postaće srednjevekovna pijaca. Program počinje u 10:30 i traje do 20 sati Program počinje u 10:30 i traje do 20 sati; foto: JV/J. A.

Biće i turnir u streličarstvu, posetioci će moći da jašu konje koje će “Zoo planet” dovesti, moći će da se oprobaju u streličarstvu, bacanju koplja i na kraju će biti i spektakl festivala. To će biti borbe 1 na 1, grupne borbe i jedno iznenađenje koje se inače dešava samo na elitnim, svetskim festivalima - pojašnjava Hadžić.

Posebno će biti interesantne bohurt borbe, priča Hadžić, koje datiraju iz srednjeg veka kada je vladao mir, a služile su da vitezovi treniraju i ostanu u kondiciji.

Zanimljivost kod tih borbi je da oružje mora da bude tupo i da nema direktnih uboda u glavu, sve ostalo je dozvoljeno. To izgleda veoma opasno, ali nije. To su udarci u glavu sekirom, buzdovanom, mačem, sve je to dozvoljeno dok protivnik ne padne dole, ali ne očekujemo ni jednu ogrebotinu - kaže Hadžić.

Najmlađi će moći da učestvuju u školi mačevanja i viteškom turniru, dodaje, a za njih je pripremljena posebna oprema i mačevi, da se ne bi povredili. Prijava za te turnire će se naplaćivati, a roditelji će moći da daju koliko imaju. Sav prihod koji tada bude prikupljen, kaže, ići će u humanitarne svrhe, za lečenje nekog deteta kome je to potrebno.

Oko 70 vitezova iz Niša, Sremskih Karlovaca, Jagodine, Beograda, Kraljeva, Stalaća i Gračanice će učestvovati na festivalu.


Parlić: Ovo je jedna od jeftinijih gradskih manifestacija

Zbog toga što je Tvrđava, ali i Udruženje “Zmajeva griva” na teritoriji Opštine Crveni Krst, kaže zamenik predsednika Danijel Stanković, oni će “finansijski i logistički” podržati ovaj festival. Osim toga, kaže, ovo udruženje neće plaćati zakup Tvrđave, a zauzeće površinu od oko 2.000 kvadrata.

Pošto se sve brzo odigralo, Dušan nam se skoro obratio sa tom idejom, ovu manifestaciju nismo isplanirali budžetom za ovu godinu, ali smo se nekako snašli. Obezbedili smo razglas, ljude za realizaciju festivala, obratili se sponzorima za pomoć, policiji, komunalnoj policiji, Hitnoj pomoći - kaže Stanković.

Ulaz će biti besplatan za sve posetice, a iako je u organizaciju uključeno mnogo ljudi, direktor Turističke organizacije Uroš Parlić kaže da će ovo biti jedna od jeftinijih niških manifestacija.

Planiramo da ovo postane gradska manifestacija, da možda bude deo gradske slave. Da bude deo tvrđave koji može da se vidi na zahtev i da time privučemo što više turista - dodaje Parlić.

I ideja Hadžića, koji je poželeo da ovakva manifestacija postoji u Nišu, je da ovo postane tradicionalan događaj i nada se da će sledeće godine doći i vitezovi iz inostranstva. Tako će, dodaje, on postati internacionalan, poput "Nišvila".

Generalni pokrovitelj manifestacije “Zaštitnici Tvrđave” je Opština Crveni Krst, ali i Turistička organizacija Niša i Kancelarija za mlade, kao i mnogobrojni sponzori.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    14:05 // 21. 7. 2017.

    Ljudi dajte ne zamajavajte ovaj narod glupostima kome bre trebaju vitezovi u današnje vreme ".
    Kaže director TON-a"da će ovo biti jedna od jeftinijih niških manifestacija." kaži cifru direktore koliko košta a i pitanje GO Crveni Krst ako se naplaćuje taksa ljudima za subotu-nedelju na buvljaku što se oslobadjaju "Vitezovi" po kom osnovu

    • Dica

      14:45 // 21. 7. 2017.

      Zaboravili ste samo da dodate ono "za te pare je moglo toliko bolnica i vrtića da se izgradi"....kakav smo to narod, stvarno i ne zaslužujemo bolje od ononga što imamo

    • Knight templar

      07:33 // 22. 7. 2017.

      Bato kad bi bilo vise takvih manifestacija o ovom gradu bi se ponekad pisalo u dobrom kontekstu,a ne o ubistvima,kradjama,seljana-teheran-grand akcijama,narkomanija zurkama itd..in hoc signo vinces

    • Nislija

      09:50 // 22. 7. 2017.

      Kad postanes Vitez, shvatices.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: