Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 8. 8. 2023.

| Društvo

Prvi posao niškog robota - "AgAR" kosio travu na Gradskom polju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
robot
Kosio Gradsko polje; foto: S. V.

Niška kompanija osmislila je robotsku platformu AgAR koja, kako kažu, može da zameni čoveka u obavljanju gotovo svih poljoprivrednih aktivnosti - od košenja do branja jabuka. Svoj prvi posao robot je, uz malo poteškoća, imao danas na Gradskom polju, a kako najavljuju njegovi kreatori, do kraja godine trebalo bi da bude dostupan na tržištu i to po pristupačnoj ceni.

robot1 Robot osmislila kompanija "Coming – Computer Engineering" foto: S. V. Univerzalna robotska platforma AgAR trebalo bi da zameni radnu snagu u obavljanu različitih poljoprivrednih aktivnosti - poput košenja, oranja, prskanja, navodnjavanja, branja jabuka, šljiva, vinograda, kažu inovatori. Robotsku platformu osmislila je kompanija Coming – Computer Engineering, a Ivan Simonović iz te kompanije kaže da je AgAr poseban jer može da radi 24 sata bez prestanka.

Robot je važan u poljoprivredi jer može da zameni mnogo toga, platforma je univerzalna jer mogu da se menjaju priključci koji će raditi razne operacije. Nije zahtevna, čovek ne mora njome da upravlja konstantno već je samo podesi i onda može raditi 24 sata bez prestanka. Jedna od najbitnijih funkcionalnosti ove robotske platforme je da se ona sama pozicionira i može da savlade sve terene - kaže Simonović.

robot2 Do kraja godine na tržištu; foto: S. V. AgAr bi trebalo da bude dostupan na tržištu do kraja ove godine, najavljuje Simonović i, kako kaže biće po pristupačnoj ceni.

Ovaj proizvod je za mala i srednja gazdinstva i pošto je njima namenjen biće cenovno pristupačan. U Srbiji je ovo prva mašina ovakvog tipa, postoje slične platforme u svetu, ali su skuplje i po mnogim karakteristikama je naš bolji od onih koji postoje. Do kraja ove godine biće prodat prvi komad - ističe Ivan Simonović.

robot Imao probleme, ali nastavio sa radom; foto: S. V. Tim od oko 20 ljudi radio je na razvoju inovativne robotske platforme u Naučno-tehnološkom parku otprilike godinu i po dana. Predstavljanje rada robotske platforme AgAr odvijalo se danas na Gradskom polju i najavljeno je da će robot za oko 5, 6 sati pokositi jedan hektar. Već u prvom krugu naišao je na prepreke na Gradskom polju koje nije mogao da savlada i stao, pa su inovatori morali ponovo da ga podešavaju kako bi nastavio sa poslom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    21:19 // 9. 8. 2023.

    Pošaljite ga da pokosi onu džunglu ispred zgrade Žitoprometa.

  • Milovan

    09:23 // 9. 8. 2023.

    Inace firma "Coming" za svaki novi posao otvori po jednu firmu, samo doda u imenu firme sta zatreba... bas zanimljivo, ili mozda i sumnjivo?!?

  • IMT 539

    21:29 // 8. 8. 2023.

    400.000 evra za ovaj.opasan projekat sto morali da ga presteluju. Ali ima da se podeli, 8 po 50.000 evra. Lepo se setili kao da opravdaju NT park

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: