Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 24. 4. 2020.

| Društvo

Prvi put manje od 6 % testiranih na koronu u Srbiji bilo pozitivno

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
korona
Preminulo još pet osoba od posledica virusa korona; foto: JV

Više testiranih na virus korona u odnosu na juče bilo je u poslednja 24 sata - 3.563, samim tim i više pozitivnih - 207, ali je ovo prvi put da je procenat pozitivnih u odnosu na testirane manji od 6. Na jugu Srbije hospitalizovano je 566 ljudi, dok se u privremenim bolnicama nalazi njih 452.

Sa sve manjim procentom novozaraženih olakšavaju se i mere, ali epidemiolog Predag Kon kaže da će zabrane okupljanja važiti do leta, što se odnosi kako na političke, tako i na sportske skupove.

Mi moramo da imamo situaciju da ne beležimo nikavu aktivnost virusa, a to ne očekujemo do leta. Zabrane okupljanja biće u skladu sa situacijom. Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u njegovom maksimumu i još će se spuštati. Period koji je ispred nas zadire do samog leta - rekao je Kon.

Sa sve više otvorenih radnji i ljudima koji idu na posao uprkos vanrednom stanju, raste i broj onih koji brinu o tome ko će im čuvati decu. Iako je i dalje stanovišta da se vrtići moraju otvoriti zbog njih, ali da nema nijednog stručnog opravdanja da vrtići rade, niti će struka to ikada predložiti.

Struka nije niti će ikada predložiti otvaranje vrtića, ali to je viša sila. Imati situaciju da imate roditelje koji imaju malu decu koju nemaju kome da daju na čuvanje, posebno sada kada su odvojeni od baka i deka. To se ne odnosi na sve, samo na te slučajeve. Vrtići treba da imaju iste mere kao i kada je običan grip. Organizaciono je potrebno za relativno kratko vreme vrtići budu pripremljeni da rade - ispričao je Kon.

Na jugu Srbije hospitalizovano je 566 osoba - 160 u starom delu Kliničkog centra Niš, 279 u starom i 127 u Opštoj bolnici u Leskovcu. U privremenim bolnicama, gde su zaraženi koronom sa lakšom kliičkom slikom, smešteno je njih 452, od čega 149 u Studentskom domu kod Medicinskog fakulteta, 106 u Domu učenika kod Starog groblja i 197 u stacionaru Zelengora u Niškoj Banji.

Inače, na nivou cele Srbije hospitalizovana su 3.164 pacijenata, dok je jedan više u privremenim bolnicama. U poslednja 24 sata preminula su još dva muškarca i tri žene, čime se broj preminulih od poslednica virusa covid19, čime se ukupan broj popeo na 144.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Da da

    17:34 // 24. 4. 2020.

    Najvece i najbrze opadanje obolelih u svetu. Rekorderi. Izgleda da će izbori i pre nego smo se nadali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: