Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 21. 2. 2018.

| Društvo

Prvi put u Nišu urađena operacija tumora na mozgu aparatom “kjuza”

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
aparat kjuza operacija
Savremeni aparat koji omogućava i brži postoperativni period; foto: KC Niš

Savremenim aparatom “kjuza”, koji čuva krvne sudove i zdravo moždano tkivo, a i omogućava da se brzo “usisa” tumor, prvi put je urađena operacija u Kliničkom centru Niš.

Operaciju je obavila načelnica Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, prof. dr Danica Grujičić, uz asistenciju direktorke niške Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov. operacija-kjuza2-foto-kcnis Niški lekari obučavaju se da rade na novom aparatu; foto: Klinički centar Niš

Reč je o mladoj ženi, a tumor je znatno proširen na mozgu. Morali smo da radimo reduktivnu hirurgiju, samo biopsiju, kako bismo videli o kakvom tipu tumora se radi jer se on nalazi i čeono, temeno i slepoočno - objašnjava Grujičićeva.

Ona napominje da niški hirurzi brzo i lako savladavaju nove tehnike u neurohirurgiji, te da će ubrzo moći samostalno da obavljaju intervencije na “kjuza” aparatu, što znači da pacijenti neće morati da za komplikovane operacije odlaze u Beograd.

Aparat “kjuza” dat je nedavno niškom Kliničkom centru na korišćenje na 4 meseca, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će ipak biti kupljen i da će ostati u Nišu. operacija-kjuza3-foto-kcnis Komplikovane operacije na mozgu radiće se i u Nišu; foto: Klinički centar Niš

Aparat je već ovde, a novac se prebacuje da se kupi taj aparat. Hteli smo da se ne gubi na vremenu, nego da se ljudi obuče da rade na njemu dok se završi cela procedura - objasnio je Lončar.

Ministar zdravlja istakao je danas u Nišu da nije dovoljno samo da se napravi nova zgrada po svetskim standardima, već da nakon toga mora da se unapredi struka i uvedu nove metode.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: