Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 26. 6. 2023.

| Društvo

Prvi sporazum o 3,6 miliona evra iz Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija potpisan u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
eu mogucnosti
Potpisivanjem trilateralnog sporazuma završena "EU nedelja mogućnosti"; foto: Ljubica Jocić

Potpisivanjem Trilateralnog sporazuma za program prekogranične sarasnje Srbija - Severna Makedonija, između Evropske komisije, Srbije i Severne Makedonije završena je “EU nedelja mogućnosti”. Ambasador Evrospke unije u Srbije Emanuele Žiofre istakao je da će novim sporazumom pružiti dodatnu finansijsku podršku u razvoju turizma, socijalnoj, kulturnoj i zdravstvenoj inkluziji društva, a sve to značiće i unapređenje života građana sa obe strane granice.

eu mogucnosti "Mogućnosti se ne zaustavljaju na granici već idu i preko granice"; foto: Ljubica Jocić Sporazum o finansiranju potpisan je danas u Nišu, u okviru EU nedelje mogućnosti, a finansijska podrška predviđena projektom realizovaće se preko poziva za podnošenje projektnih predlog, rekao je ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i najavio da će će veroatno biti na jesen.

Sporazum pokazuje da se ovde radi o pojedincima, građanima, a mi smo tu da pružimo podršku dodatnom razvijanju održivog turizma, socijalne i kulturne inkluzije i zdravlja. Drago mi je što sam danas ovde u Nišu , jer imamo jaku saradnju sa ovim gradom i tu smo da predstavimo sufinansijsku pomoć koju dajemo za izgradnju postojenja za preradu otpadnih voda, gasni interonektor koji će dovesti snabdevanje gasa za ovaj region, rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Niš. Poseban akcenat stavljamo na “Nedelju mogućnosti”, da pokažemo da mogućnosti se ne zaustavljaju na granici već idu i preko granice - istakao je Žiofre.

Ovo je drugi program prekogranične saradnje između ove dve države. Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira Evropska unija. Trilateralni sporazum odgovara dvogodišnjim alokacijama u ukupnoj vrednosti od 3,6 miliona evra, koje će biti dopunjene u kasnijoj fazi Programa kako bi se iskoristila ukupna sredstva Evropske unije namenjena celom programu.

eu mogucnosti "Reč je o zajedničkom interesu"; foto: LJubica Jocić Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da je od 2004. do 2020. godine oko 1.600 projekata realizovalo je preko 1.000 organizacija, a najčešće su to bile lokalne samouprave, nevladine organizacije, ali i škole, bolnice, vrtići.

Reč je o zajedničkom interesu - da građani osete proces, da se proces ne dešava samo u Briselu već u svakoj našoj lokalnoj samoupravi i vezano je za duboko za svakog pojedinca. Najdirektnija korist od ovih projekata su osetili preko 100.000 građana Srbije - rekla je Miščević.

Područje programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i Severoistočni region i deo Skopskog regiona u Severnoj Makedoniji, u kojem živi oko 850.000 stanovnika u obe države. Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić rekao je da su obe strane spremne da zajedno idu ka Evropi.

Potpisivanjem sporazuma pokazali smo da su granice mogućnost, u ovom slučaju za razvoj projekata, ideja i konkretnih koraka koji će pokazati da građani sa obe strane granice imaju iste želje i da su spremni da zajedno rade na članstu u Evropskoj uniji - rekao je Maričić.

Pomoć Evropske unije Nišu se do sada meri u milionima evra pa gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da su veliki infrastrukturni projekti koji se ovde rade značajni za ceo okrug, ali i čitavu državu.

Mislim da je uloga nas na lokalu važna, novac Evropske unije je važan našim sugrađanima za svakodnevno funkcionisanje i ta pomoćoj je korak bliže Srbije Evropskoj uniji. Potpisivanje ovog sporazuma daje moggućnost i Nišu da u prekograničnoj saradnji sarađuje sa Opštinama iz Severne Makedonije. Svaki evro koji stigne u Niš, nama je jako značajan jer ne radi se samo o pomoći Nišu već čitavom okrugu - rekla je gradonačelnica.

Najavljeno je da će, zahvaljujući Programu, građanima biti dostupnije usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, da će biti više kulturnih sadržaja za sve stanovnike sa obe teritorije. Razvojem prekograničnog turizma i zaštitom kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice, značajno će se povećati broj turističkih poseta i dužina boravka turista u pograničnom području.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: