Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 16. 7. 2015.

| Društvo

Psi lutalice pojeli srndaća, lovočuvari traže odštetu od Grada

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
psilutalice
Psi lutalice često napadaju divljač, kažu lovočuvari; Ilustracija; foto: sr.wikipedia.org/AlexisMartin_mb

Zbog toga što su lovočuvari, kako tvrde, u selu Prosek zatekli nekoliko pasa lutalica kako ujedaju i komadaju trofejni primerak srndaća, Lovačko udruženje Niš zahteva od Grada odštetu od 500.000 dinara.

Kako kaže Miodrag Đorđević iz ovog udruženja, početkom maja je jedan meštanin ovog sela prijavio lovočuvarima da u neposrednoj blizini njegove kuće nekoliko pasa ujeda srndaća kojeg su pre toga gonili.

Lovočuvar je zatekao pse kako komadaju već uginulu životinju, a potom obavestio i policiju koja je sačinila zapisnik. Utvrdili smo da je u pitanju dvogodišnji srndać, plemenita divljač u punoj snazi sa pravilno razvijenim rogovima čija je trofejna vrednost procenjena na 40 CIC poena - kaže Đorđević.

srndacnaslovna Srndaći u opasnosti od nesavesnih lovaca, ali i pasa; Ilustracija; foto: commons.wikimedia.org/ DozonKako kaže, prema toj trofejnoj vrednosti je procenjena šteta od pola miliona za koju lovci sada traže naplatu od Grada, u skladu sa Pravilnikom o bespravno ulovljenoj ili na drugi način uništenoj divljači.

Ukoliko Grad u roku od 15 dana ne odgovori na odštetni zahtev, lovočuvari će, kaže, tužiti Grad.


"Divljač često strada od pasa lutalica"

Đorđević navodi da psi lutalice često napadaju šumske životinje. Iako puno puta nalaze ostatke raskomadane divljači u lovištima, retko uspeju i da zateknu "počinioce" na delu. 

Ovo je prvi put da imamo i dokaz da su psi lutalice pojele divljač, tako da imamo i osnova za odštetu. Imali smo i sastanke sa predstavnicima “Zoo higijene” gde smo dogovorili da reše problem pasa lutalica, ali sve je na tome ostalo - kaže Đorđević.

Naš sagovornik apeluje na sve građane da slične slučajeve blagovremeno prijave lovočuvarima jer je njihov zadatak, osim lova, uzgoj i zaštita divljači.

Slike su uznemirujuće i ne preporučuju se mlađim, ni osetljivim osobama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar Mrsic

    06:54 // 30. 7. 2015.

    I treba da traze odstetu, ali te pare treba traziti od samozvanih zastitara koji pustaju pse u prirodu. Nije to vuk. Psu je mesto uz coveka, a ne da bude slobodan. Smanjivanje lutalica milom ili silom.

  • Aca Faca

    06:51 // 30. 7. 2015.

    Kad bi znao o cemu pricas!

  • Boki

    12:29 // 17. 7. 2015.

    U redu,trazite da grad vama plati nastalu stetu. Ali kada cete vi da platite stetu seljacima za hektare unistenih zasada psenice,kukuruza i ostalih ratarskih kultura?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: