Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:31, 28. 5. 2012.

| Društvo

Psi lutalice zaklali zečeve u Svrljigu

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
zecevi

Čopor pasa lutalica u noći između četvrtka i petka upao je u dvorište porodice Pejčić u Svrljigu i u ograđenom delu iza kuće zaklao preko 20 rasnih kunića, a napad se ponovio i sinoć.

Jedan od komšija iz Timočke ulice kaže da ga ja u toku noći probudio lavež. On potvrđuje da su u pitanu bili psi lutalice i da ih je video 6-7 kako beže preko ograde kad je stigao do njih i počeo da viče.

- Bili smo šokirani zbog onoga što smo zatekli tog jutra. Materijalna šteta svakako nije mala, ali mnogo je veći problem to što je moglo da nastrada neko dete. Apelujem na nadležne u Svrljigu da zarad bezbednosti građana reše problem pasa lutalica - kaže Grana Pejčić.

Žarko Stojiljković, zet porodice Pejčić, koji već 10tak godina uzgaja rasne kuniće, kaže da su u ograđenom delu zatekli stravičan prizor, poklane zečeve, pokidanu žicu i prevrnute boksove.

- Tu smo pronašli mrtve 15 odraslih i 5 malih zečeva iz dvodnevnog okota koje nisu pojeli, već su ih samo izvukli iz kaveza i zaklali, a još 9 odraslih su verovatno pojeli ili odneli dok su bežali kada su komšije počele da viču. Na ovih 20tak zečeva koje smo tu pronašli bilo je tragova ujeda i krvi – kaže Žarko Stojiljković.

Oni su obavestili inspekciju i policiju i sačinjen je zapisnik, a pronađene zečeve zakopali su po uputstvu veterinarske inspekcije iza kuće.

Iz Policijske uprave u Nišu Južnim vestima je potvrđeno da je policija, zajedno sa inspekcijskim službama, izašla na uviđaj i da se, prema prvim procenama “radi o napadu neke životinje”.

Psi lutalice ponovo su sinoć napali kuniće u dvorištu iza kuće, ali ih je vlasnica čula kako vuču ogradu negde oko ponoći i istrčala je napolje.

- Čula sam buku i da neko vuče žičanu ogradu i istrčala sam napolje. U boksu kod zečeva jedan veliki žuti pas preskočio je ogradu i pobegao prema bedemu na Timoku. Srećom nije uspeo da zubima otvori kavez, pa nije odneo ni jednog – priča domaćica Grana Pejčić.

Ovo domaćinstvo imalo je u odgoju 4 rase sa ukupno 35 kunića plave činčile, belgijskih orijaša, angore i ovnolikih kunića, a prema prvim procenama ukupna šteta prelazi 1.500 evra.

Ova porodica kaže da će sačekati potvrdu nadležnih institucija da se radi o napadu pasa i da će potom podneti tužbu protiv lokalne samouprave za nadoknadu štete.

Slike su uznemirujuće i ne preporučuju se mlađim, ni osetljivim osobama.

Napušteni psi jedan su od gorućih problema u Svrljigu već duži niz godina, a na teritoriji opštine ne postoji ni jedan azil, kao ni nadležna služba za hvatanje pasa.

Lokalna samouprava povremeno angažuje preduzeća iz drugih gradova za hvatanje napuštenih pasa, a nije mali broj i napada na prolaznike koji se često dešavaju i u užem centru.

Svrljižanima koji su pretrpeli napade napuštenih pasa isplaćuje se odšteta iz budžeta opštine Svrljig. Samo u prošloj godini isplaćeno je desetak odšteta u iznosu od oko milion i po dinara, a odštetni zahtev prema opštini Svrljig za ujede pasa lutalica je oko 2,5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lucija stojanac

    17:25 // 1. 7. 2018.

    Nisu krivi psi krivi su ljudi koji su ih izbacili na ulicu treba krivit njih a ne pse

  • Rakic Sasa

    14:57 // 30. 5. 2012.

    Ne branim gradsku upravu, ali oni u ovom slučaju ne mogu mnogo da urade. Psi lutalice su problem svuda u Srbiji, a ne samo kod nas u Svrljigu.

  • Dunja

    03:20 // 30. 5. 2012.

    ..ili mozda nadlezni u gradskoj upravi koji nisu resili taj problem koji, svakako, nije od juce?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: