Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 19. 9. 2023.

| Društvo

Psihološkinja "Đoković" fondacije: Film dr Matea gledamo i u Nišu, a fokus je suočavanje sa traumama i izazovima

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Podrška roditeljima u ranom razvoju dece glavni su ciljevi Fondacije "Novak Đoković", koja od prošle godine dovodi i svetski priznate stručnjake koji se bave ovim temama, a tim povodom u Srbiju dolazi i dr Gabor Mate, čiji dokumentarac "Mudrost traume" u sredu, 20. septembra mogu da pogledaju i Nišlije. Tim povodom za Južne vesti je govorila psihološkinja Fondacije Smiljana Grujić, koja kaže da će i u Nišu biti održana panel diskusija o traumi, izazovima današnjeg sveta i roditeljskoj ulozi, kao vid podrške svima koji bi da se suoče sa nekim od tih problema.

Dokumentarac dr Gabora Matea će premijerno biti prikazan i u Nišu 20. septembra od 19 sati u bioskopu Cineplexx, a najavljen je kao jedan od najvažnijih događaja u regionu kada je u pitanju rad na sebi, kao i na ličnim i kolektivnim traumama.

Dolazak jednog od najinspirativnijih govornika u oblasti psihologije i psihoterapije i prikazivanje njegovog višestruko nagrađivanog dokumentarca organizuje Fondacija “Novak Đoković”, u okviru programa “Podrška, ne perfekcija” koji je inače namenjen roditeljima, a čija je koautorka psihološkinja Smiljana Grujić, koja je govorila u emisiji "15 minuta".

Pozivamo sve Nišlije i Nišlijke da dođu na promociju filma "Mudrost traume", to je dokumentarni film o radu Gabora Matea. Dva dana posle premijernog prikazivanja u Beogradu dolazimo u Niš i razgovaraćemo zajedno sa profesionalcima o traumi, o izazovima današnjeg sveta, o roditeljskoj ulozi. Naša Fondacija se bavi ranim razvojem, fokus je na roditeljstvu i upravo ćemo ovaj film gledati iz te perspektive, mada u tom filmu postoje i neki drugi aspekti rada dr Gabora Matea - poziva Grujić.

Ističe da su posle projekcije filma, koji traje sat i 40 minuta, obezbedili vreme i za razgovor sa publikom.

Pričaćemo o utiscima i gde ćemo svi zajedno poslati neke poruke, koje naša Fondacija želi da pošalje, jer mi pre svega radimo sa roditeljima, to jest sa brižnim odraslim osobama i fokus nam je pre svega na tu roditeljsku ulogu - navodi Grujić.

Fokus Fondacije je na roditeljstvu i ranom razvoju, a pored brojnih drugih projekata od prošle godine dovode u Srbiju i region svetski priznate stručnjake, koji se pre svega bave takvim temama. Ovog puta odlučili su da to bude dr Gabor Mate koji se bavi suočavanjem sa traumama, a psihološkinja kaže da se slučajno desilo da to bude nekoliko meseci nakon velikih tragedija koje su se dogodile u maju.

Po vokaciji je lekar, ali se 4 decenije bavi praksom i radi sa ljudima koji su iz različitih razloga imali neka traumatska iskustva. Što se tiče onoga što se desilo u našoj zemlji, mi smo ovaj dolazak planirali i mnogo pre, nažalost to se nekako povezalo, ali naš plan nije bio povezan sa ovim događajima - navodi Grujić.

Osim prikazivanja njegovog dokumentarca, koji je namenjen svima koji žele da se upuste u duboko razmišljanje o emocionalnom zdravlju, međuljudskim odnosima i ličnom razvoju, Mate će održati i predavanja i radionice u regionu.

Psihološkinja poziva sve Nišlije da sutra pogledaju ovaj dokumentarac, a kupovinom karte pomoći će realizaciju misije Fondacije, koja na taj način omogućava besplatne programe za roditelje.

Gostovanje u emisiji "15 minuta" psihološkinje Smiljane Grujić možete pogledati u videu koji je na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Penzionerka

    11:30 // 24. 9. 2023.

    Od divnog jezika, napravise nakaradan.Sramota me kada nesto procitam ili cujem.

  • Akademici???

    10:38 // 24. 9. 2023.

    Borac - borkinja, Vozac - vozacica, as - asica... Ma, da li ste normalni? Rudar - rudarica, trener - trenerka. Ja tako nesto necu izgovoriti.

  • Sreten Nakićenović

    22:43 // 19. 9. 2023.

    Ljudi, novinari, iz kakvih škola vi dolazite i dali uopšte neku školu završavate? Barem osnovnu, nadam se? PsiholoŠKinja ili psiholoGinja, šta je pravilno?

    • Jadno

      07:56 // 24. 9. 2023.

      U moje vreme, a idoh u neke skole, to bese PSIHOLOG, bez obzira na pol. Kako se kaze rudar, ako je to zena, vozac ili trener? Upropastise jezik. Gori smo od Hrvata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: