Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 23. 1. 2019.

| Društvo

Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti

Emiisija "15 minuta" - gost dr Goran Janković

Niš je poslednjih meseci jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a da je aero-zagađenje značajan faktor rizika za nastanak masovnih nezaraznih plućnih bolesti kao što su akutne disajne infekcije, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis, primarni rak bronha, potvrđuje i pulmolog niškog Zavoda za plućne bolesti Goran Janković. Zaštita od čađi, gara, pare i štetnih gasova nisu hirurške maske sa kojima, kaže ovaj specijalista, viđa ljude na ulici, već specijalne 3M maske.

Doktor Janković kaže da su se ove maske prodavale u apotekama u vreme kada se pojavio svinjski grip, ali da ih sada ne viđa u prodaji. Ipak, oni koji zaista žele da se zaštite, ne samo od aero-zagađenja, već i od virusa i drugih faktora koji utiču na bolesti pluća, trebalo bi da ih nabave, preporučuje Janković.

Ona bi mogla da zaštitit i decu i omladinu i zdrave i one koji imaju već hronične bolesti da bar dođu do mesta na koje su planirali, da obave neku trgovinu, da odu kod lekara, da se zaštite čekajući red kod lekara jer je to infektivna sredina - kaže ovaj pulmolog.


Kontinuirano smo izloženi štetnim česticama i gasovima

15 minuta pulmolog Ukoliko nije nužno, ne treba izlazuiti, ukoliko je nužno - treba se zaštititi; Foto: JV Bolesti pluća do kojih, između ostalog, dovodi i zagađen vazduh, više nisu sezonske, upozorava ovaj specijalista pulmologije. Tako, visoka koncentracija štetnih PM čestica koja se poslednjih meseci beleži u Nišu, ne odvodi ljude u ATD samo preko zime.

Svi u Zavodu smo sa više od 90 % sigurnosti mogli reći - januar je, imaćemo disajne infekcije; mart, april - imaćemo alergije... ali se taj sezonski karakter briše. Sezona disajnih bolesti traje 12 meseci, a uzroci su povećanje socijalno devijantnih ponašanja, visoka frekventna pušačka navika, globalni problem aero-zagađenja - na ulicama automobili stari 15-18-20 godina. Mi imamo sada jednu kontinuiranu izloženost disajnih sistema štetnim česticama čađi, gara. Zatim, štetnim parama - izduvnim gasovima - objašnjava Janković.

O tome koje sve bolesti mogu zahvatiti disajni sistem, ali i o merama zaštite doktor Janković je govorio u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JelenaR

    13:54 // 28. 1. 2019.

    U kući Vam ne treba maska, već Nobel-Ambilife!

  • Goca

    01:28 // 24. 1. 2019.

    Imam predlog da malo ublazimo situaciju. Cim vreme bude lepse da napravimo jednu akciju sadjenja drveca u Nisu i okolini. U medjuvremenu, oni koji su strucni neka naprave planove gde je to moguce i dozvoljeno. Moramo da uradimo to sto pre!

  • Dejan

    21:42 // 23. 1. 2019.

    Danas sam u pogrebnom preduzecu Gorica saznao da je samo u poslednja dva dana u Nisu umrlo 70 ljudi. Samo danas 38. Predpostavka je da je zagadjenost vazduha jedan od glavnih uzroka. A u Vardarskoj ulici sveze poseceno drvece. Ostali su samo panjevi. Voleo bih da vidim te genijalce iz gradske vlade koji odlucuju o merama protiv zagadjenja.

    • Posmatrac

      00:37 // 24. 1. 2019.

      Ajde?? A, ja u Narodnim Novinama videh samo 3-4 citulje, od kojih su neke bile samo za parastose..... Ne siriste dezinformacije!

    • Mn

      17:32 // 25. 1. 2019.

      Izgubili smo clana porodice, i sahranili ga juce, nismo mogli da nadjemo termin 4 dana, jer je sve prepuno, tako da je ovo sigurno tacno. Osoba od 25 godina umre od srcanog udara, i jos mnogo njih je umrlo. Ajde neka neko objasni ovo meni. Plus mi je glavno pitanje naseg grada, zasto hitna stize posle 25 minuta, posle 3 poziva, gde je zivot mogao biti spasen da su makar 5 minuta dosli ranije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: